Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja sita mam stałe i nie zmieniam

w mojej okolicy pryskają środkiem z glifosatem ale do zbioru jednoetapowego

na dwu etapowy to przeważnie jadą pokosówką a za kilka, kilkanaście dni kombajnem

ja czekam aż dojrzeje w ok. 70-80% i od razu kombajnem

dzięki za odpowiedz ale jakie te sita maja być ja najmniejsze mam 9mm o dolne mi chodzi górne mam nastawne,dodam że kosiłem na nich wszystko to znaczy. żyto,owies,pszenżyto.da radę na nich skosić i za dużo nie zgubić.a jeśli chodzi o to że na raz kombajnem to co z jakością zbioru nie za dużo zielonego ewentualnie nie dojrzałego? ja o uprawie nie wiem nic może jakiś eksperyment na wiosnę zobaczy się Edytowane przez robert983
Opublikowano

ja dokładnie nie wiem jakie mam w kombajnie(musiał bym sprawdzić) ale koszę na nich wszystkie zboża

górne mam nastawne, jeśli chodzi o zanieczyszczenia to gdy gryka jest sucha w czasie zbioru to nie ma problemu, ale później trzeba ją przemłynkować, oczyścić

Opublikowano (edytowane)

Troche juz lat widzialem uprawy gryki ale dwuetapowego zbioru to nie widzialem od kad pamietam. Kombajnista mowil mi ze w tym roku do gryki kombajn mial ustawione jak do owsa. Szczegulow nie znam niestety.Dzisiaj pytalem sie w Centrali Nasiennej to po 220zl/100kg chca. Troche musze obsiac nowej bo pojawialo mi sie duzo tzw "dzikej gryki". Odmiane jak mieli to bodajze Kora.

Edytowane przez wiesko
Opublikowano

Witam.

Ja stosuję dwu etapowy zbiór gryki. Gdy są prawie wszystkie kwiaty zawiązane (jakieś 96-98%), to na pole wjeżdża pakosówka 4m, nie szersza, kładzie reczkę w pakosy, następnie ta potrzebuje jakieś 4 lub 5 dni słonecznej pogody. Gdy wyschnie przystępujemy do omłotu kombajnem, ale takim z chederem do zboża, bo nie mamy specjalnego do gryki. By zmniejszyć straty ziarna trzeba odpowiednio ustawić sita i obroty bębna młucącego. słomę z gryki zawsze tniemy, boi z niej jest cenna próchnica.

.......................

Tej jesieni sól potasową pod grykę dałem przed orką zimową. Tak postępował rolnik z sąsiedniej wsi, który zboże co roku miał na pokaz. Zobaczę co mi z tego wyjdzie. Gleby mam ciężkie klasy 3

Opublikowano (edytowane)

Witam to że gryka rośnie dobrze i daje dobry plon na słabej ziemi klasa 5 czy 6 to dla mnie dziwne.Babcia zawsze mówiła że gryka wyjaławia glebę i uprawiali ją na lepszych kawałkach na ziarno oczywiście.Ale do sedna moje pytanie jest takie czy dolne sita w kombajnie jeśli są stałe to muszą być jak do rzepaku? czy inne [rozmiar otworów] i jak się stosuje zbiór dwu etapowy to też trzeba przypalić jakimś środkiem? dzięki z góry za odpowiedz pozdrawiam

Gryka lepiej udaje się na glebach lekkich. To wyjałowianie znaczy mniej więcej to, że potrafi pozyskać te składniki pokarmowe, które innym roślinom są trudno dostępne

http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/212-uprawa-gryki.html

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Witam to że gryka rośnie dobrze i daje dobry plon na słabej ziemi klasa 5 czy 6 to dla mnie dziwne.Babcia zawsze mówiła że gryka wyjaławia glebę i uprawiali ją na lepszych kawałkach na ziarno oczywiście.Ale do sedna moje pytanie jest takie czy dolne sita w kombajnie jeśli są stałe to muszą być jak do rzepaku? czy inne [rozmiar otworów] i jak się stosuje zbiór dwu etapowy to też trzeba przypalić jakimś środkiem? dzięki z góry za odpowiedz pozdrawiam

Starzy ludzie różne maja teorie nie zawsze zgodne z prawdą. Gryka udaje się dobrze na glebach lekkich. U mnie w okolicy starzy ludzie twierdza ze owies wyjaławia glebę, uprawiam tyle lat i jakoś nic takiego nie zauważyłem. A ze ludziska sieja nie dadzą nawozu a potem zbierają ochłapy to zawsze resztki skł pokarmowych z gleby pobierze.

Opublikowano

Troche juz lat widzialem uprawy gryki ale dwuetapowego zbioru to nie widzialem od kad pamietam. Kombajnista mowil mi ze w tym roku do gryki kombajn mial ustawione jak do owsa. Szczegulow nie znam niestety.Dzisiaj pytalem sie w Centrali Nasiennej to po 220zl/100kg chca. Troche musze obsiac nowej bo pojawialo mi sie duzo tzw "dzikej gryki". Odmiane jak mieli to bodajze Kora.

to chyba dobra cena, bo później bliżej wiosny pewnie w centrali zdrożeje

Opublikowano

Mam kawałek na ściernisko pryskany glifosatem,czy po zasiewie gryki pryskać na chwasty, chwastoxem czy raczej sobie odpuscić polegając na roundupie?

Nie trzeba pryskać chwastoksem, gryka spokojnie powinna dać sobie radę.

U mnie daje :)

Opublikowano (edytowane)

Wcześniej Koledzy pisali o tym:

Jest jednak kilka sposobów zwiększenia ilości zapylonych roślin. Jednym z nich jest siew gryki w dwóch terminach odległych o 8-10 dni. W pierwszym terminie siejemy grykę w rozstawie co 50-60 cm, a w drugim podobnie w wolne miejsca. Starsze rośliny lepiej zapylają młodsze przez co wydatnie zwiększa się wydajność. W USA stosując sztuczne zapylanie uzyskuje się plony rzędu 10 t/ha. Dowodzi to, że uprawa gryki może być w pełni opłacalna.

http://www.rolnas.com.pl/produkty-ver.php?idg=1&idm=11&id=54

W tym roku zrobie coś podobnego na części pola tj. zasieje co drugi przejazd siewnikiem i za 8-10 dni w te wolne miejsca resztę. Może Ktoś już robił podobny 'eksperyment' ? :)

Edytowane przez czarny87
Opublikowano

Słyszałem że dodają ją do paszy dla świń, ale to za drogi biznes. Zbierzesz od około 1t/ha do 3,5t/ha, ja mam zazwyczaj około 2t/ha. Oczywiście mądre publikacje mówią nawet o 10 tonach na ha, ale ja osobiście o takich zbiorach nie słyszałem. W lubelskim nie ma problemów ze sprzedażą.

Opublikowano

Dla bydła i świń owszem, ale nie gryka tylko odpadki z gryki, jakieś drobne nasiona itp. Z ceną tego jest różnie ostatnio za całą paletę trzeba było dać 50zł a znajomy dzwonił tydzień temu i już 200zł :rolleyes: