Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 29.08.2022 o 14:11, bortys2001 napisał:

Gdzie kupujecie materiał siewny, zależy mi na czysciutkiej, kwalifikat czy warto bo to ok 800zl ha

Warto kwalifikat jak najbardziej. MHR ma dobra odmiane KORONA. Robiłem dla nich na umowe rozmnożenie. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

Z rozmów z kolegami pszczelarzami tak wynika. W normalnym roku gdzie opady deszczu są podobne w różnych wioskach, przczelarze wywożą na grykę i jeden ma dużo, inny pusto w ulu. Inny znów opowiadał że siał grykę dla pszczółek jak zmienił odmianę, to pszczoły przestały przynosić. Przypadek? Może tak może nie 

Tak jak z tymi samochodami co je rozdają w Moskwie na placu czerwonym...

Opublikowano

Wczoraj kosiłem grykę znajomemu masakra byla, tyle lebiody że ze zbiornika nie chciało wylecieć trzeba było kijem popychać... objechałem raz w kolo jak to zobaczył to mówi że to talerzuje. Wykosiłem to, Porzyczylem mu wialnie i z 2.5ha ma może 3tony

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.08.2022 o 18:29, Taurus83 napisał:

Miododajność to raczej od pogody zależy a odmiana ma na to mniejszy wpływ. W zeszłym roku mój pszczelarz był bardzo zadowolony. W tym roku mówi że słabo. A odmiana ta sama 

Odmiana ma wpływ. Najsłabiej nektarują gryki samopylna.

Polska Kora jest niechętnie odwiedzana przez pszczoły.

Stara Hruszowska była wybitnie miododajna.

Antaria po mimo że samopylna też jest atrakcyjna dla pszczół.

Niemniej dziś nie ma to praktycznie znaczenia bo nie ma czystej odmiany na rynku.

W kaszarniach sprzedają towar czyszczony ale z tego co kupią, a stypane jest na jedną kupę.

10 godzin temu, adek1614 napisał:

Warto kwalifikat jak najbardziej. MHR ma dobra odmiane KORONA. Robiłem dla nich na umowe rozmnożenie. 

Powiesz coś więcej o tej odmianie?

Byłem w ubiegłym roku zakupić takową. Miała być z lekkim zapachem, bo dobra poszła już do centrali. Jechałę kupę km , zajeżdżam na podwórko i już czułem ten lekki zapach🤭 gryka była biała sklejona strzępkami grzybni🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, jarecki napisał:

a to błąd bo ten miód może być wiecej wart od tej gryki 😁

Może być rożnie. Ale gryki będzie z hektara ponad tonę. A jak się sprzeda czas pokaże. Bo trochę poszczepanych jest.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, jasiuhonda napisał:

Wczoraj kosiłem grykę znajomemu masakra byla, tyle lebiody że ze zbiornika nie chciało wylecieć trzeba było kijem popychać... objechałem raz w kolo jak to zobaczył to mówi że to talerzuje. Wykosiłem to, Porzyczylem mu wialnie i z 2.5ha ma może 3tony

Też miałem z komosą. Ale u mnie to raczej dlatego, że siałem poznaniakiem co drugą rajkę. Ale dzięki temu wydaje mi się że ziarno dużo grubsze niż w ubiegłym roku, ale i pszczoły też latały.

Jak z 2,5 ha ma 3 tony to jest ponad tona z hektara, to dobry wynik przy takim zachwaszczeniu.

Opublikowano
12 godzin temu, adek1614 napisał:

Tak, chyba u nich będę brał na 1 ha, na pozostałe dwa chętnie coś od kogoś tutaj wezmę 

Opublikowano
4 godziny temu, jasiuhonda napisał:

To ponad tona z ha pomóż to razy 4 tyś tona. Czy to słaby wynik?

3 godziny temu, Agrest napisał:

Odmiana ma wpływ. Najsłabiej nektarują gryki samopylna.

Polska Kora jest niechętnie odwiedzana przez pszczoły.

Stara Hruszowska była wybitnie miododajna.

Antaria po mimo że samopylna też jest atrakcyjna dla pszczół.

Niemniej dziś nie ma to praktycznie znaczenia bo nie ma czystej odmiany na rynku.

W kaszarniach sprzedają towar czyszczony ale z tego co kupią, a stypane jest na jedną kupę.

Powiesz coś więcej o tej odmianie?

Byłem w ubiegłym roku zakupić takową. Miała być z lekkim zapachem, bo dobra poszła już do centrali. Jechałę kupę km , zajeżdżam na podwórko i już czułem ten lekki zapach🤭 gryka była biała sklejona strzępkami grzybni🤣

Ja chętnie kupiłbym z 50kg kwalifikatu dobrej olejnej i miododajne gryki. Jakiej odmiany szukać?

Opublikowano

Ja miałem zmieszaną antarię z hruszowską i pszczoły na niej szalały.

Jaką wybrać i gdzie znaleźć kwalifikat to nie mam pojęcia.

Opublikowano
Dnia 29.08.2022 o 12:58, Tomek90 napisał:

Glifosat 3l i 150l wody na hektar. 

A przykładowo czymś na dwuliscienne żeby prysnąć?? 

według mnie 1,5l to wystarczająco, tylko chyba troche spóźniony zabieg ze 2 tygodnie 

5 minut temu, Pajej napisał:

To ponad tona z ha pomóż to razy 4 tyś tona. Czy to słaby wynik?

Ja chętnie kupiłbym z 50kg kwalifikatu dobrej olejnej i miododajne gryki. Jakiej odmiany szukać?

ja mam kwalifikat, odmiana kora z tego co pamietam

Opublikowano

Część najstarszych ziaren i tak już obleciała, taki urok tej rośliny. Jak masz wydajną wialnię, albo nie masz tego dużo i ostatnio nie było dużo deszczów - koś

Opublikowano

Nie mam nic, sprzedałem wiosną , a co zostało tzw siewki to w poplon rzuciłem

Opublikowano

Raczej już nie. Miarę starą, przez lata ją uprawiałem, aż zmieszałem z antarią.

Tylko tak twierdzę na zasadzie że ktoś kiedyś mnie nie oszukał sprzedając antarię i hruszowską

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Agrest napisał:

Raczej już nie. Miarę starą, przez lata ją uprawiałem, aż zmieszałem z antarią.

Tylko tak twierdzę na zasadzie że ktoś kiedyś mnie nie oszukał sprzedając antarię i hruszowską

Czyli o ile dobrze zagłębiam się w lekturę to mamy tylko odmiany z Małopolskiej hodowli Smuga, Kora, Korona i Panda

Czy coś jeszcze?

Edytowane przez bortys2001
Opublikowano

5 godzin temu, Roxer napisał:

Część najstarszych ziaren i tak już obleciała, taki urok tej rośliny. Jak masz wydajną wialnię, albo nie masz tego dużo i ostatnio nie było dużo deszczów - koś

kombajn przedrze taka zielona???dosc pozno siana 28 maj, według wiedzy dziadka( tylko i wyłącznie na nowiu, wtedy najlepiej rodzi) nie wiem co to ma do rzeczy ale tak zrobiłem

Opublikowano

Na uczelni poznałem polskiego  Paragwajczyka. Przyjechał do nas robić doktorat. U siebie pisał pracę z wpływu faz księżyca na siew I plonowanie gryki. Wredny był bo nie zdradził żadnych szczegółów, ale stwierdził tylko że księżyc wywiera ogromny wpływ na plonowanie gryki