Skocz do zawartości

Krukowiak vs Pilmet ...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

<_<

Edytowane przez makary
Opublikowano

moze ktoś pracuje krukowiakiem apollo 1500, mam zamiar zakupic taki z pełną hydrauliką tylko nie wiem czy c360 da sobie rade z rozkładaniem i składaniem belki.

Opublikowano

"Pilmet zdecydowanie" bla bla bla... :)

Części to raczej z Włoch lub Niemiec, i dla Pilmeta i dla Krukowiaka (pompy, elektrozawory, przepływomierze itd.), zresztą nie słyszałem, aby jakiekolwiek elementy pochodziły z Chin, może za wyjątkiem jakiś plastikowych wihajstrów.

Znajomy, produkcja roślinna (warzywa na 800-1000ha, ogółem 1400ha) ma 4 krukowiaki, w tamtym już roku kupił opryskiwacz john deer'a w zestawie z innymi maszynami u jednego dealera. I teraz żałuje że nie zakupił kolejnego krukowiaka - koszta części zamiennych ogromne, a różnicy w jakości pracy pomiędzy tymi maszynami nie ma. Janek ma większy prześwit, co też ma swoje minusy, zdecydowanie łatwiej taką maszynę położyć na stromym uwrotniku, o czym się znajomy przekonał.

A wracając do pilmeta - europa bądź rex w dobrym wyposażeniu belka 21m, 2500l, komputer wychodzi netto ponad 95 tysięcy złotych. Dokładam niewiele więcej, mam znakomitego lemkena z fenomenalną stabilizacją belki, bo ta w pilmecie jest kiepska, także w europie... Dlatego od tamtego roku w stodole stoi nie pilmet, a duuużo tańszy bury, z nieco tylko gorszą stabilizacją belki.

Opublikowano

To ile cię ten bury kosztował?? Brać gorszą stabilizacje niż w Pilmecie to już niewiem to chyba jest na sztywno bez żadnej stabilizacji :D wiem bo mam Pilmeta i to jest jak narazie jedyna jego wada niestety, a i malowanie lanc pozostawia dużo do życzenia bo niewidziały mocznika dolistnie, a miejscami to farba płatami leci. Reszta bez zarzutu lać i jechać w pole.

Opublikowano

Jest aż tak źle z tym pilmetem? Boże, dzięki Ci że mnie przed nim uchowałeś. A co do burego, to kupiłem roczną używkę z komputerem bravo 180, dawką cieczy regulowaną automatycznie, stabilizacją siłownikiem, elektrozaworami i rozwadniaczem. Beczka 2000l, 18m belka. Cena poszła na PW.

A co do stabilizacji w burym to nie narzekam, belka jest bardzo stabilna, nie wiedziałem że z pilmetem jest tak źle...

Opublikowano

wiam posiadam od czerpca 2012roku opryskiwacz pilmet europa 3021 komputer muller armotyzowana oś oświetlenie robocze opcja full jak narazie opryskał ok 500ha i jest ok stabilizacja belko chodzi bez większych problemów tylko jede mankament malowanie ale pytałem sie w pilmecie dlaczego jest takie słabe odpowiedzieli mi ze w 2012 rok zaczeli malowac proszkowo czyli kolejny plus ale na początku dopiero sie uczyli hahaha takom dostałem odpowiedzi opryskiwacz kosztawał 100tyś bez watu

Opublikowano

ja mam opryskiwacz pilmeta od sierpnia i na razie rdzy nie widać :)

znajomy na 2 letnim nie wiele lakieru już ma , oni chyba specjalnie tak robią bo nie wydaje mi się że inaczej tak słabo można by pomalować

Opublikowano

Popatrzcie - jeden i ten sam producent, u jednego rolnika kilka lat rdzy nie ma u innego po roku - dwóch rdza wyłazi. Wiecie dlaczego? Bo jedni użytkownicy dbają o sprzęt a inni nie. To nie zależy od producenta ale od użytkownika jak jego sprzęt wygląda.

Opublikowano

Dokładnie tak, po każdym oprysku trzeba myć opryskiwacz, nawet nie ze względu na rdzę, ale nawet na Twoje i bliskich bezpieczeństwo. Pomyśl co się dzieje, gdy taki upier... ubrudzony opryskiwacz postawisz na podwórzu, popada deszczyk i razem z wodą spłynie sobie np. do studni, z której podlewasz grządki, albo na trawnik, po którym potem biegają sobie zwierzęta domowe, albo dzieci...

Powiem szczerze czasem przeraża mnie bezmyślność ludzi, zupełny brak wyobraźni. ŚOR to bardzo niebezpieczne substancje, nie ma skutecznej ochrony przed korozją przez nie wywoływaną, ale o wiele groźniejsze jest niemycie sprzętu dla ludzi i zwierząt niż dla samego opryskiwacza.

Z tonu Twojego pytania malkolm wnioskuję, że dla Ciebie to straszna fanaberia takie mycie opryskiwacza - życzę zdrowia!

Opublikowano

Mi na opryskiwaczu to raczej kurz się osadza a nie środki. Dyszę są pod lancą więc nie mam możliwości ich opryskania. Po wyłączeniu opryskiwacza woda zostaje odcięta od dysz.

Wiec o co ci chodzi maniek. Jak ty pryskasz że masz opryskany opryskiwacz środkami?

Opublikowano

Z tonu Twojego pytania malkolm wnioskuję, że dla Ciebie to straszna fanaberia takie mycie opryskiwacza - życzę zdrowia!

dokładnie,

co do zabezpieczeń antykorozyjnych to popatrzcie na stare zagraniczne opryskiwacze, mają po 20 lat i nadal oryginalny lakier lepszy niż nasze pilmety po 3 latach

Opublikowano

Spoko róbcie jak chcecie, ale twierdzenie, że ŚOR nie osadzają się na konstrukcji jest moim zdaniem lekko nieprawdziwe. Pewnie znoszenie występuje tylko u mnie... No i oczywiście przed złożeniem belki pewnie wszystko dokładnie suszycie, żeby potem nie skapło coś na belkę... Ech to nasze podejście do BHP, ale widziałem już wżery od oprysków na belce aluminiowej i nie widziałem czystego opryskiwacza po zabiegu bez mycia.

Opublikowano (edytowane)

witam chce kupić opryskiwacz na kołach Biardzki 1200l za 13 tys. nowy lub krakowiaka apollo 1000l (2001r) za 12 tys.

nie wiem co wybrać pomóżcie!

Post nie na temat !

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

panowie coś z innej beczki nie krukowiak nie pilmet a kasprzak czy ktoś spotkał się z takim opryskiwaczem? Kolo z moich okolic ma na sprzedaż właśnie taki 400l lance 12 m tylko roku prod nie pamiętam . Co o tym sądzicie ? proszę o opinie pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak z tymi nowymi pilmetami ale mój 412 LM jest z 2007 lub 8 i jest to największy złom na podwórku. Kilka godzin po przyprowadzeniu od dilera chciałem wypróbować i pierwsze zdziwko pompa nie pompuje, wymiana gwarancyjna. Cały czas leje się przy filtrze a od 2 lat leje na potęgę z pompy.Próbowaliśmy z silikonem nie pomogło pompa plastik nie dokręci, masakra. Jakbym teraz kupował to już wolałbym chyba coś rzemieślniczego bo taki miałem i nie było problemów

Edytowane przez STIG0013