Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiej wielkosci powienien byc w tym momencie harnas i jarus? Sadze pierwszy raz i nie mam pojecia jaki w tym czasie powienien byc. Dzisiaj wiekszosc opedowana.

Na zdjeciu po lewej harnas po prawej jarus (nakretka od wody dla skali)

Druga sprawa

Mam duzy problem z chwastami, zwlaszcza w jarusie. Mala uprawa kilka ar na probe, nie pryskalem niczym i teraz zaluje. Jest jakis oprysk na duzy chwast, ktory nie uszkodzi czosnku? Z harnasiem to juz raczej za duzo problemu nie ma, bo jest duzy i jakos sie opielilo dookola ii pewnie juz mu za duzo chwast nie zaszkodzi, ale jarus maly i slabiej siedzi w ziemi i latwo go uszkodzic przy "dziabce" czy motyce

IMG_20180529_143834.jpg

Opublikowano

xraqued - wiesz, w tym roku wszystko jest przyspieszone, może zaczyna usychać od dołu bo ''dojrzewa'', najlepiej wyrwij i zobacz jak piętka wygląda, jak ma oznaki zgnicia / pęknięcia no to go furarioza wpierdziela, a tym ciężko walczyć, a napewno nie pencozebem który jest zapobiegawczym, walnij wtedy jakis rovralem, signumem, coś z wyższej półki.

luteks - azotu ani w formie nawozu ani w formie dolistnej po pędowaniu nie dawaj, nie ma sensu

jandory - pędowanie to po prostu osuwanie pędu który czosnek wypuszcza, jeśli się go nie usunie to czosnek zamiast robić główke ładuje moc w tego pęda / kwiata, którego wykorzystuje się w odnowieniu czosnku, wiec jak pojawi się pęd z takim kolankiem/zgrubieniem należy uciąc tego pęda poniżej tego kolanka

asus - dziwny harnaś, taki cebulowaty bez podziału na zęby a w tej fazie już powinny być wyraźnie widoczne zęby

U mnie już dawno po pędowaniu, hiszpan dzis wykopany na próbe to ładne 6.5 cm, zacznę kopać pewnie 10 czerwca, harnaś też nie najgorszy jak na tą porę, ale widać od razu brak wody i plon będzie jakościowo gorszy chyba niż rok temu, ale ogólnie jest kicha na polach tak jak jeżdże i widzę, także nie ma co narzekać :)

Opublikowano

polski czosnek w tym roku bedzie w cenie. Susza zrobila swoje wiec tym co mieli dostatecznie dobre opady pozazdroscic tylko pozostalo. Mi sie udalo wyhodowac zdrowe rosliny bez grzyba i szkodników ale coz- brak wody robi swoje. Widze teraz ze niepotrzebnie obawialem sie suchych mrozow ponizej -15 st C. Wieksza szkode zrobil brak wody, wszystko usycha. Ale coz zrobic taki rok. Moze nastepny bedzie lepszy 😁

Opublikowano
10 godzin temu, wojtekbaszak napisał:

Witam, u mnie czosnek pomimo suszy nawet daje rade. Główki 5-6cm jak na tą chwilę, a jeszcze troszke pewnie podrośnie. Pozdrawiam.

280.jpg

Jaka to odmiana?

Opublikowano
slim dobrze pisze gruby towar będzie w cenie a drobny za free jest go za dużo i ciężko będzie że zbytem, poza tym presją hiszpańskiego jest ogromna. kolego będziesz mieć dużo odpadu poszło ci w cebule, zrobił ci jednego wielkiego zabka a się nie podzielił
Opublikowano

Można jeszcze stosować asahi? U mnie susza saharyjska. Co dzień 5 tys litrów w pole i wszystko jak kropelka w morzu. 

Dnia 20.05.2018 o 14:03, mtz820narew napisał:

Panowie jak tam wasze czosnki wstawię jakie zdjęcia ;)

Opublikowano
5 godzin temu, zetorlublin7341 napisał:

slim dobrze pisze gruby towar będzie w cenie a drobny za free jest go za dużo i ciężko będzie że zbytem, poza tym presją hiszpańskiego jest ogromna. kolego będziesz mieć dużo odpadu poszło ci w cebule, zrobił ci jednego wielkiego zabka a się nie podzielił

Kolego czosnek się podzielił na ząbki po rozebraniu 9 zębów. Zdjęcie hu..we wyszło, a i głowa będzie jeszcze rosła więc i zęby ładnie wykształci.

Opublikowano

Pewnie ze s4lim3 dobrze pisze. Bedzie masa drobnego czosnku, dlatego lafne glowki beda w cenie. A mam pytanie troche z innej beczki. W jakiej cenie sprzedawaliscie na zielono harnasia w tamtym roku i jaki kaliber? 

Opublikowano

Można jeszcze stosować asahi? U mnie susza saharyjska co dzień 5 tys litrów w pole i wszystko jak kropelka w morzu? Podlewacie? 

Dnia 20.05.2018 o 14:03, mtz820narew napisał:

Panowie jak tam wasze czosnki wstawię jakie zdjęcia ;)