Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zasiewy na półmetku. Taka ciekawostka Casoar miał MTZ 5,78 a Californium MTZ 3,86.

Bardzo ważny parametr, liczy się obsada roślin na m2 a nie ilość wysianego materiału siewnego na ha ( z MTZ wynika że 3,5 kg/ha to nie zawsze taka sama ilość roślin na m2).

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

Ja też mam zasiane i opryskane .

Wysialiśmy 4,8 kg na h niby dużo ale zawsze tyle siejemy

W tym roku wyjątkowo po 20 sierpnia było siane bo zawsze sialiśmy przed 20

Mam tylko mały dylemat bo pryskałem po siewie i w jednym miejscu nie dopryskałem bo nie chciałem na zakład pryskać bo niby nie wolno .

Opublikowano

12 ha zasiane i opryskane .

mam takie pytanko czy po oprysku można i czy warto wałować ,oprysk colzor trio

pierwszy raz posialiśmy rzepak i na 3 ha posialiśmy za dużo bo wyszło ok 5.3 californium :o

ale po poprawce jedna jednostka siewna wyszła idealnie na 3ha chyba ok700.000 szt na ha 3.3 kg/ha

Opublikowano

U mnie w okolicy też ludzie sieją rzepak na potęgę, nie wiem czym jest to spowodowane - może że od przyszłego roku nie wolno siać więcej niż trzy lata zboża bo nie będzie dopłaty i każdy już od tego roku zaczyna powoli wprowadzać zmianowanie bo cena w tym roku na pewno nie była zachęcająca,

Opublikowano

Dzisiaj uprawiliśmy, zasialiśmy i opryskaliśmy. Też Californium miało małą MTZ więc może dlatego nam wyszło lekko poniżej 3 kg na ha. U nas tam gdzie bralismy nasiona brakuje i muszą zamawiać. Chyba będzie znaczący wzrost upraw.

Tylko żeby godziwa cena była.

Opublikowano

My w tym roku wysieliśmy 55ziaren/m2 i na drugim kawałku 45/m2.

U mnie w okolicy areał uprawy rzepaku w tym roku praktycznie się podwoił w stosunku do poprzedniego.

Opublikowano

To zależy jak narazie rynek nie jest zaspokojony i nawet producenci oleju itp robią zapasy na dłuższy czas bo później by musieli płacić więcej za surowiec.

Z tego powodu ze czasami z ceną jest rożnie to u mnie siejemy podobnie rzepak i pszenice trochę mniej jęczmienia i kukurydzy i nawet jak na jednej uprawie się nie zyska to na drugiej można.

Opublikowano

porostu zboża są nie opłacalne jak na ten rok na rzepak jest popyt na bio paliwa.ale ja uważam że w następnym będzie odwrotnie zboże drogie a rzepak tani oby to i to było na przyzwoitych cenach pozdro

Opublikowano

Ja swoj zaorałem bo kiła kapustych wzieła i mam spokoj z rzepakiem na jakies 4 lata. Ze wzgledu na wysokie opady duze połacie rzepaku w okolicy robia sie fioletowe i rzepak zaczyna sie "kurczyc" ,cos podobnie jak u mnie,wiec w najgorszym wypadku pojda pod pług.

Opublikowano

Witaj,

Ja swoj zaorałem bo kiła kapustych wzieła i mam spokoj z rzepakiem na jakies 4 lata. Ze wzgledu na wysokie opady duze połacie rzepaku w okolicy robia sie fioletowe i rzepak zaczyna sie "kurczyc" ,cos podobnie jak u mnie,wiec w najgorszym wypadku pojda pod pług.

zmartwie Cie, ostatnie doswiadczenie ktore znam, po 9 latach przerwy niestety kila pojawila sie na zasianym rzepaku.

Oczywiscie jesli rzepak przezimuje w Twoim regionie (zwlaszcza blizej morza) ze wzgledu na stosunkowo duze zazywaczj opady mimo porazenia uprawa ma szanse zamknac sie dodatnim wynikiem finansowym. Tzn. w sprzyjajacych warunkach mimo porazenia mozna uzyskac plony 2,5-3,5t/ha. Jednak w niesprzyjajacych moze to byc rownie dobrze 0,5t/ha.

Jesli zdecydujesz sie na przerwe w uprawie na danym polu, pamietaj aby nie uprawiac rowniez innych rloslin z tej samej rodziny (np. gorczycy) i zwalczac chwasty z tej samej rodziny. Zwroc tez uwage, czy nie masz zastoisk wodnych na polach,jesli tak postaraj sie je zlikwidowac.

Opublikowano

U mnie dobrze. Mam takie pytanie. Kiedy Wy pryskacie na samosiewy? Mój tata zawsze pryskał we wrześniu jeszcze, gdy rzepak miał 3 liście, lecz w tym roku się nie udało. Mówią że można i na wiosnę. Co Wy o tym sądzicie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez benek79
      mam takie pytanie? czy ktos z was uprawia te rosline????
    • Przez Piotrek835
      Witam!
      Mam kilka pytań do tych co uprawiaja slonecznik
      - czym siejecie słonecznik
      - gdzie pozniej go sprzedajecie
      - jakie nawozenie dajecie
      - oraz czym pryskacie od chwastów
      Uwazam ze uprawa tej rosliny jest przyszłoscia na lekkich glebach po kukurydzy.
    • Przez zmfructsro
      Jesteśmy dostawcą handlowym i dystrybutorem hurtowym ponad 5000 ton oleju słonecznikowego, pakowanego w butelki 1L i 5L. Regularne dostawy, możliwość współpracy długoterminowej. Produkowany w Europie. Oferta dotyczy oleju słonecznikowego. Wszyscy zainteresowani klienci powinni skontaktować się z nami w celu uzyskania wyceny i dodatkowych informacji. W razie pytań prosimy o kontakt. Numer WhatsApp: +45 71 81 86 24

• Przez grzesiek0530
      Witam jakie macie doświadczenie w tej uprawie, oprysk kiedy od ,czego itp. Ile siejecie na ha?
    • Przez Zetor53400
      Otóż mam tak ze 25 arów wolnego pola , klasa ziemi 4 , i myślałem sporo o zasianiu gorczycy na nasiona , i z tego powodu mam kilka pytań do tych co mieli stycznośc z tą rośliną , otóż :
      -kiedy trzeba ją siać ??
      -ile kg się sieje na ha ??
      -czy stosuje sie jakieś opryski ??
      -jakie nawożenie ??
      -i na jaki plon można liczyć ?? oczywiscie z 1 ha

mam nadzieje że uzyskam odpowedzi na te pytania z góry dzięki :rolleyes:

pozdrawiam Zetor53400
  • Dodaj nową pozycję...
v