Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś od rana orałem, i już gotowe 26 ha pod rzepak, odmiana Califorium, wybrałem tą odmiane ze wzglętu na małe wymogi wody , zaraz jade nawzou już coś rozsypać a jutro siejemy, a jak to u was idzie ?

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano
dziś od rana orałem, i już gotowe 26 ha pod rzepak, odmiana Califorium, wybrałem tą odmiane ze wzglętu na małe wymogi wody , zaraz jade nawzou już coś rozsypać a jutro siejemy, a jak to u was idzie ?

z tym małym zapotrzebowaniem na wodę to nie jest tak jednoznacznie, otóż ja w tym sezonie z californium zebrałem średnio 0,5t mniej niż adrany czy astrida (bez względu na stanowisko, nawet na 2 klasie californium nie osiągnęło wyższego plonu niż na 4) także wszystko zależy od okresu, w którym wystąpią niedobory opadów stąd warto rozłożyć ryzyko i wysiać odmiany zarówno wczesne jak i późne (u mnie californium był zbierany na końcu i to przy dużej wilgotności ok 9%)

Opublikowano

dziś posiałem 8 ha, cięzko było to uprawić mocna glina to przejachałem talerzówką potem agregat aktywny, ale efekt nie zadowalający. jutro przejade jeszcze wałkami kolczastymi może będzie lepiej

Opublikowano

Witam ja jestem w trakcie talerzowania!ale juto juz idą nawozy i orka głeboka a potem jakis agregat a sieje przed koncem miesiaca około 25 29 sierpnia ! sieje nelsona 3 kg na hektar !! aha chciałem sie spytać czy dobrze robie dając nawozy przed orką ?? może lepiej po orce przed agregatem posiac jak myślicie prosze o info!! acha jakie nawozy stosuje się pod rzepak ??tak żeby wszło azotu =30 kg czystego na hektar!

p=50 kg na hektar!! l 100 kg cyzstego na hektar i siarka 30 kg cyzstego na hektar!! dobrZe Zrobie jak wysieje 300 kg soli potasowej 150 fosforanu amonu

200 kg lubofoski 4?? PROSZE O INFO chodzi o nawozy stosowane przedsiewnie

Opublikowano

Nie martw się ja dopiero w poniedziałek jadę orać .Też uroki jednego dużego ciągnika .

W zeszłym roku ostatnią działkę siałem 1 września i na niej miałem najlepszy rzepak :)

Opublikowano

Ja zasiałem rzepak 20.08. Wczoraj poszedł oprysk na dwuliścienne. Nie wiem jak to jest bo według mnie siew był w terminie ale ci co dopiero wykonuja orke mowia ze za wcześnie...

Opublikowano

ja mam posiane już 42 ha do posiania zostało jeszcze około 40. Wyszło mi około 3.7 kg na hektar. Uprawa była bardzo ciężka orka na mokro :). cąły tydzień tłukłem bryły na różne sposoby :). Efekt był średni dlatego zawyżyłem wysiew. Ale łądnie popadało i chyba będzie ok. pozdrawiaki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez benek79
      mam takie pytanie? czy ktos z was uprawia te rosline????
    • Przez Piotrek835
      Witam!
      Mam kilka pytań do tych co uprawiaja slonecznik
      - czym siejecie słonecznik
      - gdzie pozniej go sprzedajecie
      - jakie nawozenie dajecie
      - oraz czym pryskacie od chwastów
      Uwazam ze uprawa tej rosliny jest przyszłoscia na lekkich glebach po kukurydzy.
    • Przez zmfructsro
      Jesteśmy dostawcą handlowym i dystrybutorem hurtowym ponad 5000 ton oleju słonecznikowego, pakowanego w butelki 1L i 5L. Regularne dostawy, możliwość współpracy długoterminowej. Produkowany w Europie. Oferta dotyczy oleju słonecznikowego. Wszyscy zainteresowani klienci powinni skontaktować się z nami w celu uzyskania wyceny i dodatkowych informacji. W razie pytań prosimy o kontakt. Numer WhatsApp: +45 71 81 86 24

• Przez grzesiek0530
      Witam jakie macie doświadczenie w tej uprawie, oprysk kiedy od ,czego itp. Ile siejecie na ha?
    • Przez Zetor53400
      Otóż mam tak ze 25 arów wolnego pola , klasa ziemi 4 , i myślałem sporo o zasianiu gorczycy na nasiona , i z tego powodu mam kilka pytań do tych co mieli stycznośc z tą rośliną , otóż :
      -kiedy trzeba ją siać ??
      -ile kg się sieje na ha ??
      -czy stosuje sie jakieś opryski ??
      -jakie nawożenie ??
      -i na jaki plon można liczyć ?? oczywiscie z 1 ha

mam nadzieje że uzyskam odpowedzi na te pytania z góry dzięki :rolleyes:

pozdrawiam Zetor53400
  • Dodaj nową pozycję...
v