Skocz do zawartości

Wasze metody na wysokie plony

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a jeszcze kilka miesięcy temu forum było wykastrowane z wszelkich reklam poza banerami i było tak obiektywnie.... No ale cóż- "bisnes is bisnes".

do nowych userów- płeć użytkownika określona jest tuż pod avatarem.

@bobek-akurat wszystko wraca na pole, a nawet więcej bo dokupujemy słomę i pasze w sporych ilościach, a w kilku tonach prosiąt rocznie dużo tego z sioła nie wyjedzie:)

a wracając do mojego pytania-co jest bardziej wodochlejne jako poplon-gorczyca czy łubin?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po żnawach zbadaj pH gleby to nie będziesz sypał w ciemno bo nawozy drogie a za badanie P K Mg pH jesienią zapłaciłem 9.40zł. Badanie wyjdzie zdecydowanie taniej niż użycie niepotrzebnie jakiegoś nawozu.

Gleba pękając uszkodziła korzenie jęczmienia i to mogło powodować żółknięcie. Moim zdaniem brakuje pruchnicy ale tego nie odbudujesz w rok czy dwa. Pruchnica tworzy się latami. Na początek musisz wnieść do gleby dużo masy organicznej, i to co roku.

Gorczyca silnie reaguje na długość dnia. Jak dzień jest długi to szybko zakwita, może być tak że będzie miała 10cm i bedzie kwitła. Żeby udał się poplon ze strączkowych potrzebna jest wilgoć. Jak będzie sucho to nie wyjdzie. Łubin na początku wolno rośnie więc potrzebuje dużo czasu ale daje mase organiczną a dodatkowo wnosi do gleby duże ilości azotu.

Każdy polon wysusza glebę bo do wzrostu zużywa wodę. Im większy plon zielonej masy tym więcej wody na to idzie

Edytowane przez gwozd
  • Like 1
Opublikowano

@gwozd: ile więc czasu potrzebuje łubin by w pezeciętnych warunkach pogodowych wydac przyzwoity plon zielonej masy? przypomnę że planuje posiac go po jęczmieniu ozimym czyli jakaś druga dekada lipca.

Opublikowano

Teraz sieje łubin na nasiona. Wcześniej jak siałem na poplony to zasiany zaraz po żniwach czyli około połowy sierpnia ładnie wyrastał do zimowej orki czyli koło 20października. Był wtedy w pełni kwitnienia a na dole zaczynał wiazać strąki. Wychodzi na to że potrzeba co najmniej dwa miesiące a nawet więcej. Chociaż wysiany w lipcu jak będzie wilgotno i ciepło powinien rosnąć szybciej. Pisze o łubinie wąskolistnym. Pozostałe gatunki mogą mieć dłuższy okres wegetacji, nie wiem. Jak masz dużo zwierzyny na polach to wybierz gorzką odmiane. Zwierzęta jej nie ruszą i nasiona są tańsze

• Like 1
Opublikowano

jak wysoki ci wyrósł? nigdy nawet łubinu na oczy nie widziałem więc się dopytuję:) jak rozpoznać łubin po kolorze i kształcie nasion, bo jeśli już będę sie zaopatrywał to gdzies na ryneczku, a tam każdy sprzedający powie co najwyżej że to jest właśnie łubin, lub że to jest na pewno ta odmiana której chcę :D ze zwierzakami nie mam najmniejszego problemu.

Opublikowano (edytowane)

Na rynku to dasz zarobić handlarzom. Polecam anonse, kupuj od rolnika. Mój rośnie gdzieś tak do kolan, czasem powyżej, nie pamietam jaki wyrósł na poplony. To też zależy od ziemi, na rędzinie gdzie gleba ma bardzo wysokie pH jest niski taki karłowaty.

Co to za łubin po nasionach trudno poznać bo jest wiele odmian spośród trzech gatunków. Nasiona podobne są trochę do grochu. Możesz zapytać jaki kolor mają kwiaty. Wąskolistny nazywany jest też niebieskim ale są odmiany które kwitną na różowo a nawet biało. Jeżeli nie zamierzasz uprawiać na paszę to gorzki czy słodki nie ma znaczenia. Nie wiem jak to rozpoznac po nasionach. Słyszałem że gorzki ma gorzkie nasiona. Mam odmianę niskoalkaloidową, w smaku nie jest gorzki ale nie można powiedzieć że jest słodki :wacko: gdybyś chciał kiedyś spróbować to uważaj nie połam zębów taki jest twardy B)

Edytowane przez Marcin91
ortografia
Opublikowano (edytowane)

panowie troche odbiegnę od waszych wypowiedzi, Chciałbym się was zapytać. Otóż sieję pszenżyto na 4 klasie. zawsze dawałem na wiosnę tylko polifoskę, i pryskałem. i tyle i plon miałem 3,5 tony z hektara. Teraz na wiosnę dałem 220 kg polifoski 8 i 220 kg saletry. Opryskałem to wszystko lancetem. No i teraz dałem mu nawóz dolistny, anty wylegiwacz, i na grzyba. Jak myślicie większe bedzie plonowanie ?

Edytowane przez Marcin91
ortografia
Opublikowano

Teoretycznie tak,ale wiesz zależy od roku,czy nie dopadnie jakaś susza,czy też nadmierne opady.Myślę,że bedziesz miał dużo lepsze plony,bo lepiej zadbałeś o zborze.Musisz być w dobrej myśli ^^

Opublikowano (edytowane)

widzę mod odwalił kawał dobrej roboty przenosząc część postów to właściwego działu ale dodam coś od siebie

http://www.agrofoto....y/page__st__460

temat gdzie te posty się "teleportowały"

Dawid ty akurat piszesz na temat ;),

Jeśli dawałeś same PK i deczko N to się nie dziw, że mało sypało, zastosowanie teraz 74kg N w teorii powinno podnieść plon o te 2t (2x25kg +straty) no może 2,5t. Wszystko zależy od pogody 50% oraz nasion 25% bo jeśli to stare nasiona, to się już wypleniły i szansa na dobry plon jest marna, ja kiedyś posiałem marchewkę z nasion które znalazłem w magazynku przeleżały w warunkach zalecanych do przechowywania nasion 3 lata, efekt był taki, że nasiona nowe dały 70t, a stare 50t, przy tej samej agrotechnice i warunkach glebowych.

Zastanów się nad głęboszem, dzięki niemu spulchnisz głębiej glebę, zyska ona dużą ilość absorpcji wodnej, dzięki czemu nawet przy suszy roślina jakoś przetrwa, pytanie jak często siejesz tam pszenżyto

To z tamtego tematu dla Dawida

nom tera będzie bez ot

Edytowane przez warzywkopl
Opublikowano

Tak sie sklada ze niedlugo przejmuje gospodarstwo po ojcu,który glównie sypie saletre i mocznik na wiosne a plony to w granicach 4-5 ton/ha. Mam ziemie III i VI klasy i bardzo chcialbym na nich uzyskiwac plony w wysokosci 8 ton pszenicy i pszenzyta :D moze to wygurowane warunki,ale zalezy mi na tym bardzo ^^ .poradzcie mi jakimi nawozami i w jakich dawkach to uzyskac.. zaczynajac od jesieni przedsiewnie( chodzi mi głownie o siarke,mg,potas,fosfor i azot) oraz co zastosowac na wiosne..w jakich dawkach i w ilu zabiegach.prosze o wyrozumialosc?

Opublikowano

Dobra klasa ziemi, utrzymanie pola w dobrym stanie, nawożenie, pielęgnacja środkami ochronnymi, prace w polu w terminach i oczywiście przyjazna pogoda ;)

Opublikowano

Jak rośliny które aktuanie znajdują się na polu zejdą to zacznij od badania gleby na PKMg pH.Będziesz wiedział co tam masz a dopiero później możesz myśleć co dać.

Opublikowano (edytowane)

Na III to jak najbardziej realny. Na VI raczej nie. Na VI od praktycznie 0 do 4 t/ha

ja w tamtym roku zebralem na IV 6 t/h pszenzyta..to moze zamiast pszenicy postawic na pszenzyto skoro ma wiekszy potecjal plonowania? co myslicie?

:huh:

Edytowane przez massa1994
Opublikowano

Zależy jakie są potrzeby. Jak na sprzedaż to lepsza jest pszenica, ale na pasze lepsze pszenżyto jest moim zdaniem. Najlepiej to na III klasie siać pszenice na IV i ewentualnie V pszenżyto a z VI to lepiej dać se spokój najwyżej jakąś Grykę, łubin, seradelę czy ziemniaki bo zboże to nie interes.

Opublikowano

Plony są jak najbardziej realne. Jak będziesz siał tylko pszenżyto i pszenice to w krótkim czasie będziesz musiał zwiększyć nakłady żeby osiągnąć te same plony. Zastanów się nad poplonami, może masz dostęp do innych nawozów organicznych. W monokulturze ciężko jest o dobrą pszenice, może jeszcze jakiś rzepak, strączki

Opublikowano

Witam! Mam pytanie do firmy Bogdan na temat UGmax. Zamierzam przeprowadzić test na 3 ha i zainwestuje w UGmax. Nurtuje mnie jednak jedna rzecz. Czy mogę zastosować UGmax razem z wapnem węglanowo-magnezowym. Zawszę robię tak że po zbiorze roślin wapnuję i przeprowadzam zabieg agregatem podorywkowym. I jak mam zastosować UGmax przed wapnem czy po rozsianiu wapna?