Skocz do zawartości

Spalanie silników 4cyl CR 16V a 6cyl 8V

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Hej,

Macie jakieś doswiadczenia?

Wczoraj miałem dość ciekawa rozmowe i ktoś mnie namawiał zeby nie patrzec na 6cyl -115km tylko kupić 4cyl CR 16V i ciagnik i tak spokojnie podoła maszynom a przy tym duzo mniej spali, a poznoć te silniki wcale nie są wyzyłowane.

Co o tym myslicie?

Taka 4CR bedzie tansza od 6 w tej samej mocy?

Opublikowano

Może nie miałem do czynienia osobiście z CR ale z moich porównań z sdf wynika że 4ka tej samej mocy będzie dużo oszczędnjesza, a znajomy ma jd 6620 czy jakoś tak wiem tylko że 4cr i 128km i w pracy w polu jest nawet bardzo oszczędny, a ewentualna naprawa silniak czy to układu wtryskowego czy innych napraw to co naprawić 4 punkty to nie 6, a przypuszczam że silniki będą równie trwałe, a jest jeszcze kwestia oleju do 4ki te 5-6l oleju napewno mniej idzie i i inne oszczędności napewno by się znalazły :mellow:

Opublikowano

panowie rozpatrujac zagadnienie z poziomu mechaniki to wal korbowy silnika 6 cylindrowego ulozony w rzedzie jest najbardziej ekonomiczna konfiguracja jako moze byc wsrod silnikow spalinowych.

potwierdza to rowniez praktyka, wiekszosc silnikow czy to w ciagnikach, kombajnach, czy ciezarowkach to jednostki 6R i to jest prawda ogolna.

wieksze spalanie w lekkich pracach wiaze sie tylko ze znacznym wzrostem pojemnosci miedzy 4 gary, a 6 (2-2,5 litra) dla porownywalnych mocy, w konkretnej robocie nie dosc ze 6 spali mniej to jeszcze lepiej uciagnie, albo spali tyle samo, ale szybciej zrobi - wychodzi na to samo.

zastanowienia wymaga natomiast technologia w ktorej wykonany jest uklad zasilania, bo tu mozna podyskutowac i wszelkie doswiadczenia z CR beda mile widziane ;)

z reszta nie pierwszy raz ;)

Opublikowano
jestem mega zdziwiony po lekturze tych 2 dokumentów, teraz już chyba nie widze zadnego plusa w strone 4cr

Eee, czwórka ma boosta i pali wyraźnie mniej tych samych warunkach ;)

Opublikowano
panowie rozpatrujac zagadnienie z poziomu mechaniki to wal korbowy silnika 6 cylindrowego ulozony w rzedzie jest najbardziej ekonomiczna konfiguracja jako moze byc wsrod silnikow spalinowych.

potwierdza to rowniez praktyka, wiekszosc silnikow czy to w ciagnikach, kombajnach, czy ciezarowkach to jednostki 6R i to jest prawda ogolna.

wieksze spalanie w lekkich pracach wiaze sie tylko ze znacznym wzrostem pojemnosci miedzy 4 gary, a 6 (2-2,5 litra) dla porownywalnych mocy, w konkretnej robocie nie dosc ze 6 spali mniej to jeszcze lepiej uciagnie, albo spali tyle samo, ale szybciej zrobi - wychodzi na to samo.

zastanowienia wymaga natomiast technologia w ktorej wykonany jest uklad zasilania, bo tu mozna podyskutowac i wszelkie doswiadczenia z CR beda mile widziane ;)

z reszta nie pierwszy raz ;)

jakos nie do konca jestem przekonany co do tej ekonomicznosci 6 cylindrowcow. moglbys mi wyjasnic dokladniej twoj punkt widzenia??

co do praktyki to ciezarowki o mocach do 200km maja raczej czterocylindrowce.

skoro roznica w spalaniu w lekkich pracach wiaze sie z wieksza pojemnoscia dlaczego nie mozna by zrobic 6 cylindrow w tej o 2-2.5 litra mniejszej pojemnosci??-wtedy bylby to ideal.

Opublikowano

tak niektore ciezarowki maja silniki 4 cylindrowe (ale ja mowie o prawidziwych ciezarowkach, tzn chodzi o najczesciej spotykane).

teorii o walach korbowych nie streszcze, bo to na forum nie specjalnie sie da, poza tym musialbym duzo materialu przygotowac.

nie oplaca sie zrobic silnika 6 cylindrowego o pojemnosci 4 litrow ktory ma sie krecic do 2200 obr/min, nie mozna przegiac w druga strone. te wytyczne byly tworzone przez 10 lat w wieku XIX i XX, wiec kto chce sie dowiedziec to tylko biblioteke moge zaproponowac.

nie chcecie mi wierzyc to nie musicie, nie bede tego udowadnial.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kubota w swym największym modelu wprowadziła czterocylindrowy silnik o pojemności jednego "gara" ponad 1,25 litra i nie dało to jakichś oszałamiających efektów. Poza tym to im więcej cylindrów tym wyższy moment przy niższych obrotach. ;) Generalnie silniki 16V mają moc i moment wyżej położony, a 8V ma moment i moc niżej.

brzozak@ możesz podać lekturę???

Opublikowano

Mówiąc prościej silnik 4 cilindrowy może wgenerować nawet taki moment obrotowy i moc jak 6 ale czy potrafi go utrzymać jeżeli będzie pod obciążeniem. Tak samo pojęcie mocy (km,kW)- silnik 6 cilindrowy będzie miał bardziej stałą moc w dużym obciążeniu niż 4- przecież na jeden obrót wału korbowego wypada cykl pracy co 180* w silniku 4cyl., a w 6cyl. to już jest 120*- więc łatwiej jest wkręciś silnik 6cyl. w obroty który przy niższych niż 4cyl obrotach ma większy Mo

Jak przeglądałem te testy to troche zawiodło mnie CR, ale wykresy przedstawiają że zużycie paliwa w 4CR jest niższe przy niskich obrotach silnika niż w 6 ale już przy wysokich obrotach wyrównuje się. Więc ciągnik 4 cyl. spali niej w lekiej pracy niż szóstka. W racając do spalania jednostkowe spalanie jest uzależnione od pojemności skokowej różnic nie widać w spalaniu w sobu silnikach ale po przekroczeniu 2000 w silniku 6 cyl gwałtownie rośnie. W niższych obrtach jest podobne ale jakiej dawki paliwa trzeba żeby obrucić wał w silniku 4cyl. by odbył droge z GMP do DMP (poprzez sprężąnie i nieznaczne ssanie i sprężanie inych cylindrów), a w 6 w którm droga z GMP do DMP dołancza się następny cylinder który ma cykl pracy (jednym słowem wspomaga drugi który jeszcze nie ukończył suwu pracy) i aby ograniczyć te tzw. nieznaczne straty mocy stosuje się głowice 4 zawory na cilinder

Jak by ktoś mógł to mógłby dołączyć link do testów ciągników tych samych mocy: zwykłej 4, 4 CR, zwykłej 6, 6CR, bo najlepszym rozwiązaniem jest ciągnik sześciocylindrowy z CR ;)

Opublikowano

ja zawsze myslalem ze pojemnosc i liczba cylindrow to wrog ekonomicznej pracy (m.in przez opory wewnetrzne) i uwazam tak ciagle - jak bede mial wiecej czasu przygotuje porzadnego posta.

moc jest moca i czy zaplon dochodzi co 180* czy 120* bedzie mialo znaczenie przy najmniejszych obrotach. zakladajac ze oba traktory mialyby skrzynie vario osiagna ta sama predkosc np w plugu. na marginesie ciekawe jak w traktorze spisalby sie dwusuwowy diesel ;)

"W niższych obrotach jest podobne ale jakiej dawki paliwa trzeba żeby obrucić wał w silniku 4cyl. by odbył droge z GMP do DMP (poprzez sprężąnie i nieznaczne ssanie i sprężanie inych cylindrów), a w 6 w którm droga z GMP do DMP dołancza się następny cylinder który ma cykl pracy(jednym słowem wspomaga drugi który jeszcze nie ukończył suwu pracy) "

w ogole niezrozumiale jest dla mnie twoje wnioskowanie... potraktuj kazdy tlok odzielnie a zrozumiesz ze jestes w bledzie - kazdy tlok wytwarza moc ktora oddaje na wal i jesli wg ciebie wspomaga inny tzn ze czesc mocy pojdzie na wspomoganie i bilans i tak wyjdzie na zero - to ma znaczenie jedynie dla "gladkiej" pracy przy najmniejszych obrotach.

co do 6tek w "prawdziwych" ciezarowkach nie neguje tego - przy duzych pojemnosciach szostka sprawdza sie ze wzgledu na brak wibracji ale my tutaj mowimy o mocach do 150km i nowoczesnych ciezarowkach montuja juz raczej czworki.

moim zdaniem w tej klasie traktorow to dobre rozwiazanie. ja jestem zwolennikiem pojemnosci na żądanie a nie permanentnej, czyli turbo + precyzyjne dawkowanie paliwa wg potrzeby. moim zdaniem czyni to taki traktor bardziej uniwersalnym, ktory wykona wiecej roznorodnych zadan.

co do omawianych modeli zwrocil ktos uwage na jednostkowe zuzycie. w szostce jest wieksze od 8,5 do 20%

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Według mnie jak ciągnik do ciężkich prac to tylko 6 garów, pojemność, turbo i dobry układ paliwowy.