Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odrowu, szczególnie na torfowych łakach to głównie same pokrzywy i inne zielsko, więc zazwyczaj zostawia się to na łąkach. Czasami tylko jak jest komu to sie odgrabia, co bardziej wartościowe.

Opublikowano

he a co sąsiady się śmieją że fleja jesteś czy niedbaluch, kiedyś babka wyżyć nie mogła jak jej sąsadka pwoiedziała że mamy brudne łaki niepodograbiane i że lenie jesteśmy i inne takie pierdoły, a ja mam to głeboko w d*pie i jak coś zostaje mijaki czy kupki a po przyczepie zbierającej naprawde paskudne zostają czasami kupki, to znajdzie się to wszystko przy następnym pokosie, bo szkoda patzreć żeby matka w słońcu 40st z grabkami podgrabiała to i owo lub tracić dzień żeby potem z widłami i grabkami łapać luzem kupeczki po łące, a więc najlepszy sposób niech sobie to leży aż zgnije,

he he znajomy co miał więcej krow ma kuzyna który konikiem jeździ po łąkach i zbiera to co zostawało na mijakach to jedną krowę wyżywi tym sianem przez zimę :P

Opublikowano

Ja zgarniam tak żeby nie zostawało, na koniec obchodzę całe pole i zbieram na rogach;) Grabię c-330+ zgrabiarka gwiazdowa 7, jak ktoś chce i umie to można ją tak ustawić że idzie szerzej niż ciągnik i zgarnia wszystko.

Opublikowano

U mnie staramy się aby łąki były czyste więc jak coś gdzieś zostanie to się podgrabi :P na uwrociach jest zawsze sporo poprawiania a mam jedną łąkę przy której jest rów no i tam jest najwięcej odgrabiania...poza tym używam 7 gwiazdowej która zgrabiarkom karuzelowym ustępuje z dokładnością

Opublikowano

czy móglbys mi pokazac co to jest ta lusarka ? prosze o linki

zdruj77 prosze odp

my tez mamy zgrabiarke gwiazdową 7 ale kazdy co ma ta maszyne to wie ze jak jest jakis leki skos to ona zjezda a u nas to jak jest łaka i row to do rowu zawsza idzie po skosie a jak sie nastawi na walowanie to prawe kolo od maszyny idzie szerzej niz ursus c330m

Opublikowano

Mamy łąki pocięte rowami i nikt nie bawi się w ręczne odgrabianie z rowów, jak koszę kosiarką dyskową to tak daleko w rów ile się da żeby wyciąć maksymalnie dużo wierzbiny i rowy nie zarastały, takie coś nawet nie nadaje sie do ładowania w belki i na paszę. Zdarzało się przy belowaniu na usługach że po łące chodził gość poprawiając rozwiane wałki i zbierał wszystkie resztki które gdzieś zostawały i wrzucał na jeszcze nie zebrane wałki

Opublikowano

U mnie było tak: Najpierw skosić, ograbić do okoła grabiami, później zgrabiarka, wykończenie grabiami, przyczepa samozbierająca i za nim 2 osoby z grabiami :P Zebrane co do trawki!! :P

Opublikowano

u mnie jest zgrabiarka karuzelowa i nie ma problemu z odgrabianiem od rowów albo poprawianiem wałków (zalezy to od umiejętności kierowcy grabiącego) :P

Opublikowano

u nas też są rowy ale tam tylko 0,5m się odgrabia i reszta grabiarką, a jak się zgrabia w wałki i belarką się zbiera to raz się przejeżdza obok wałka aby zgrabić to co pozostało no i jeszcze 2 lub 3 razy do okoła ale to zależy jak duża jest trawa