Skocz do zawartości

540/1000 obr min => nowa prasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak wyżej ;)

Ale jeśli na przyszłość ta prasa będzie mogła współpracować, większym ciągnikiem, który to posiada znaczny zapas mocy, to będzie można skorzystać z WOM 540E w ciągniku. 1000E jest już rzadziej spotykany :D

Na ile teraz cenią Varianta 360?? z nożami kupujesz, czy bez??

Opublikowano

Tylko że ja do mojej jeszcze zarzyczyłem szerokie laczki, kompa lepszego i siatke, wiec doleciało jakies 4 tysia ;)

A jak myslicie, dla ciągnika na 1000 byłoby cięzej ?

Opublikowano

Obciążenie wywierane na silnik będzie takie same, jedyna różnica polega na mniejszym obciążeniu całego zespołu przenoszącego siłe silnika na podzespoły w prasie, czyi jednym słowem skrzynia i cały wom by mniej dostał po tyłku. Może to przedłużyć troche żywotność womy w ciągniku i wałka ;) Choć wątpie aby było to strasznie potrzebne, wom w ciąnikach jest obliczony na lata nawet na 540 obrotach wom w ciągłym obicążeniu. Może słyszałeś takie coś jak ukręcona końcówka wom przy ciągniku, między innymi takie rozwiązanie miało nie dopuścić do takiej sytuacji :D Na moje nie watre tych pieniędzy :)

Opublikowano
Tylko że ja do mojej jeszcze zarzyczyłem szerokie laczki, kompa lepszego i siatke, wiec doleciało jakies 4 tysia ;)

A jak myslicie, dla ciągnika na 1000 byłoby cięzej ?

W tej ofercie miałem siatkę i noże, opony też szerokie były (19'). A lepszego kompa to ma model 365.

Opublikowano

Communicator do modelu 360 to 700 Euro też. ;) tak wogóle to cena nie jest jeszcze ostateczna, takze licze na 25 najwyzej :)

Dzwonił do mnie przedstawiciel i mówił ze teraz obnizki są, bo cała fabryka Claasa stoi i pracowników zwalniają....także jest nadzieja :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na 1000 tak jak już pisano będzie mniejsze obciążenie elementów przeniesienia napędu. W dużych kostkach oraz w bronach aktywnych stosuje się tysiączki, aby odciążyć ciągnik, wał i przekładnie. Uważam, że kupno 1000 obr/min jest uzasadnione, gdy ktoś ma zamiar robić duże bele wykorzystując noże i rotor. Można ustrzec się przed awariami, których naprawa może sporo kosztować.

Gość peres100
Opublikowano

na jakich obrotach silnika jezdzic z prasa z224 ursusem 912

Opublikowano

Jeśli masz w ciagniku 540/540 Eco/1000 to najlepiej jest wziąść 540 :P

Jeśli ciagnik ma lekko to włączasz na 540 Eco i w moim przypadku ciągnik pracuje na 1700 obr/min silnika. Natomiast gdybym założył mniejszy ciągnik to załączam 540 zwykłe, jeśli większy z zapasem mocy można 1000 i na zmniejszonych obrotach.

Przy jakich obrotach w Zetorze masz 1000 obr/min na wałku? Masz 540 Eco?

Opublikowano

Przy 2000 na silniku jest 1000 na wałku....Eco niestety nie mam, tam jest tak zrobione że przy 2000 ma cos koło 600 na wałku, także zrobili cos pomiędzy Eko a zwykłym 540 :P

Opublikowano

Tylko jest jeszcze coś by osiągnąć 1000 obr od zera to też trzeba niezłej siły (czyt wystąpi duże obciążenie) niektore prasy na dużą kostkę mają więc hydrauliczny rozruch i dopiero załączanie WOMu 1000

A w prasie to chyba nie występują duże obroty, chodzi mi o wałki, bo np w kosiarkach to są rzędu 2000 mówię o bębnowych (w dyskach nie wiem) więc niepotrzebnie traci się tam moc bo : silnik 2000 przełożenia by na WOM było 540 i w kosiarce przełożenia z 540 na te 2000 (bęben) więc strata mocy tylko znów ale weź rozpędż ten bęben od zera