Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Do produkcji piwa wykorzystuje się jęczmień bez zanieczyszczeń,bez mykotoksyn. Czy ktoś wyobraża sobie piwo z mykotoskynami?
Karmiłem krowy na paru fermach młótem i coś o tym wiem.Kisi się bardzo dobrze,rano przywiezione wieczorem powinno być przykryte szczególnie
przy tych temperaturach(bardzo szybko pleśnieje).Ubijamy łopatami z wierzchu,posypujemy solą kuchenną, przykrywamy cieńką folią
malarską i posypujemy lekko młótem by przylgnęła,na to grubą białą z zewnątrz by odbijała promienie słoneczne, obie folie zawijamy pod spód młóta
i obciążamy oponami (chodzi o wyeliminowanie powietzra).Im bardziej się postaramy tym mniej strat.Można odkrywać po tygodniu.
Dobrze zakiszone młóto się nie grzeje.
Jeśli chodzi o przydatność do karmienia to wszystko zależy od tego z czym się je podaje. U niektórych jest przyczyną wzrostu mleka, poprawy zdrowia,
zwiększa przyrosty, a u innych powoduje kulawizny, biegunki,pogarsza rozród i ziększa somatykę.Konkuzja:trzeba umieć je skarmiać.
Zajmuje się niezależnym doradztwem żywieniowym poprzez kontakt mailowy.
Zainteresowanych proszę o kontakt lzuchowski@onet.eu

Opublikowano

co z rozrodem nie tak? spada skuteczność? co myślicie o dodawaniu młota do kukurydzy bez udziału sianikiszonki?

Opublikowano

znaczy nie mów mi jak mam żyć: d a tym bardziej moim dziewczyną: p paszy mało także słomę dostają: d dziękuję grubasku za odpowiedz: p

Opublikowano

Witam . Proszę o jakiś namiar do osoby zajmującej się sprzedażą młóta browarnianego z Sierpca . Z góry dziękuję .

Opublikowano

Witam spotykam się z problemem przechowywania młóta.Pragnę wspomnieć że jednorazowo muszę zakupić 25 ton a miesięcznie pobierał bym ok 4,5 tony...A więc w jaki sposób przechowywać młóto aby się nie zepsuło?Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Ja mam blisko więc po 2-3 tony kupuje ale jak 3 lata wcześniej kupiłem cały samochód w zimę to nie było problemu i też było długo. 

U mnie wysypał na folie i przykryliśmy drugą szczelną folią. Później  obsypaliśmy piaskiem żeby nie było powietrza i nic się nie psuło. 

Opublikowano

Witam czy ktoś sypal młóto w worki z foliowych wkładem (big bag)? I czy ktoś z Lubelszczyzny orientuje się gdzie kupić młóto najtaniej z perły ewentualnie od jakiegoś dostawcy ? Najchętniej mniejsze ilości ? I ile bydło tego może zjeść i od jakiego wieku dawać ?

Opublikowano

Temat trochę się uciszył a ja chciałem się dowiedzieć jak to w końcu z tym kiszeniem bo różnie widzę że piszecie. Dawać tą folię na spód czy nie? Bo jedni daą i jest ok a inny absolutnie nie bo się rozjeżdza więc jak to jest? I druga sprawa czy taka pryzma nie zamarza zimą? Był bym wdzięczny za odpowiedzi bo mam n przyszły tydzień odbierać z Jędrzejowa po 150 netto.

Opublikowano

to ze marznie to fakt ale można kopiec lisciami okryc,,jak dawniej ziemniaki kopcowali i wtedy się pobiera po trochu przykrywając,, na folii jest lepiej pobierac łapata i nie ma tyle strat a na słomie możesz pobierac np.,umiejętnie turem

a i mlóta niczym nie ubijesz tylko łopatą

Opublikowano

Czyli co proponujecie zrobić powiedzmy z desek coś na kształt prostokąta wyłożyć go folią i tam sypać? Tak żeby utrzymać to w jakiś granicach. Zakiszać jakimiś specyfikami czy po prostu samo zakiśnie? Ubijać oczywiście niczym innym jak tylko łopatą:) 

Opublikowano

Ja śpię na ziemię i nic się nie rozpływa. Jak jest dobry kierowca to powoli rusza i jednocześnie kipruje i tworzy się pryzma na szerokość tira długa na około 20 m. Niczym nie ubijam tylko idzie na to 25 kg soli, folia podkładowa i normalna kiszonkarska.

Opublikowano (edytowane)

Na ziemię można zwykłą czarną budowlaną położyć a na wierzch najpierw malarską a potem kiszonkarską? 

A gdyby tak dać zamiast kiszonkarskiej na wierzch zwykłą czarną budowlaną i dobrze obłożyć słomą i obsypać ziemią coś na kształt kopca? Tak żeby mi to w zimie nie zamarzało? Co myślicie? 

Edytowane przez Karollorak93
Opublikowano

Wcale tak grubo przykrywać ziemia nie musisz a przy cienkiej warstwie nawet w mróz nie jest jakiś duży wysiłek odkryć pryzme. Chociaż ja wysłodki przykrywam symboliczna warstwą ziemi i słoma i nigdy myszy nie znalazłem

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v