Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na piachu cwaniaczki pszenicę sieją to i sypie jak piach ale co do tego gnoju to ja bym się raczej bał że taka dawka wypali kiełkujące zboże bo kurzy nawóz mocy nie to co z chlewni czy obory no ale na ile ton wystarczy to ciężko powiedzieć - dawniej jak tylko obornik dawali to 2,3 max. 4t zbierali także co powyżej to już tylko z chemizacji sztucznymi nawozami  może pochodzić "cuduf nima".

Opublikowano

Takie dokładne przeliczanie jest bez sensu bo są różne lata....  Trzeba obserwować zboże jak rośnie i czy wyda nam spodziewany plon. Np. ten rok był obfity w plony i nie jeden się rozczarował bo w wielu miejscach pszenica poszła na poszowe bo za mało białka. Ja obserwowałem pogode, rozwój roślin itd. i szybko podjąłem decyzję że warto zainwestować w pełną ochronę (3zabiegi fungicydowe) i dawka na wiosnę w RSM 180kg na ha. Średni plon był wysoki i wszystka pszenica konsumpcyjna. Także obserwujcie swoje plantacje bo czasami naprawdę nie warto pakować kasy jak nic z tego nie będzie....

Opublikowano

Takie dokładne przeliczanie jest bez sensu bo są różne lata.... Trzeba obserwować zboże jak rośnie i czy wyda nam spodziewany plon. Np. ten rok był obfity w plony i nie jeden się rozczarował bo w wielu miejscach pszenica poszła na poszowe bo za mało białka. Ja obserwowałem pogode, rozwój roślin itd. i szybko podjąłem decyzję że warto zainwestować w pełną ochronę (3zabiegi fungicydowe) i dawka na wiosnę w RSM 180kg na ha. Średni plon był wysoki i wszystka pszenica konsumpcyjna. Także obserwujcie swoje plantacje bo czasami naprawdę nie warto pakować kasy jak nic z tego nie będzie....

180kg rsm to jest całe nawożenie? Jeśli tak to nie widze parametrów jakościowej, nawet na normalnie pokrzewiona plantacje jest to malo na 1 dawke.

Opublikowano (edytowane)

180kg ale czystego N czyli: 575kg RSM\ha 32%. To jest całe nawożenie. W trzech dawkach. Pierwsza 234kg\ha, druga 234kg\ha, trzecia 107kg\ha. Razem 575kg RSM pomnożone przez 0,32=180kg.

Edytowane przez petro11
Opublikowano

To nie za ciekawie że nie sypneliście fosforu i potasu jesienią ale jeśli już to proponowałbym dać wieloskładnikowe pogłównie choćby zaraz jak tylko mróz chwyci oczywiście bez azotu ponieważ zostanie do wiosny wymyty. Na wiosne to wam tylko zostaną dolistne nawozy ale wiadomo taka ilość kondycji nie poprawi. Jeśli dacie teraz to nawóz przez zimę się rozpuści i do wiosny przeniknie do profilu glebowego i będzie już dostępny zaraz po ruszeniu wegetacji. Na wiosne takie nawożenie nie ma sensu bo może być sytuacja że nawóz się wcale nie rozpuści bo jak wiadomo mamy coraz częste susze wiosenne. Ja np. na bobik dałem już miesiąc temu po orce zimowej, uprawiłem wstępnie i czekam na wiosne.... P i K to nie saletra.... może poleżeć nie wyparuje. Jedynie potas może po części wymyć ale jeśli macie gleby zasobne w potas (cięta słoma) to dajcie sam fosfor i wtedy na 100% nic się nie zmarnuje. Najlepiej fosforanu amonu sypnąć....

Opublikowano

Witam. Zrobilem badanie gleby i na polu na którym chce siac pszenice wyszlo mi ze zawartośc skladnikow (P, K, Mg) jest srednia. Wyliczylem sobie z tabeli  ze powinienem nasypac P= 45kg, K=65kg i Mg=20kg/ ha lecze niewiem jaka mam zawartśc azot na polu, nie mam tego w badaniu. Ile mam sypnac azotu na 6 t plonu???????? :)

Opublikowano

Witam. Zrobilem badanie gleby i na polu na którym chce siac pszenice wyszlo mi ze zawartośc skladnikow (P, K, Mg) jest srednia. Wyliczylem sobie z tabeli  ze powinienem nasypac P= 45kg, K=65kg i Mg=20kg/ ha lecze niewiem jaka mam zawartśc azot na polu, nie mam tego w badaniu. Ile mam sypnac azotu na 6 t plonu????????

Opublikowano

Aby uzyskać 6t pszenicy ozimej jakościowej trzeba sypnąć około 150kg Azotu w czystym składniku (30kg\t). Oczywiście nikt nie wie ile dokładnie dać bo jest to uwarunkowane także od warunków atmosferycznych w danym roku i przedplonu. Rok 2014 pokazał że ci co wyliczali na styk Azot to się przeliczyli i często przekroczyli zakładany plon i było po parametrach.

Opublikowano

panowie ja dałem w jesieni przedsiewnie po 300kg/h polifoski 8,pierwsza dawke mam w zamiar dac 200kg/h saletry.I tu moje pytanie co lepsze na druga porcje 150kg/h saletry czy moze 100kg/h mocznika?

Opublikowano

Ja tej jesieni na pszenice rozsiałem 400 kg Dolokornu (Mg i Ca) stanowisko w wiekszosci po gryce tylko jeden kawałek po łubinie. Na wiosne w planach jest jak pszenicha bedzie po zimie w dobrej kondycji bo chwili obecnej jest dobrze rokrzewiona to pojdzie 175 saletry 34% na druga dawke niecałe 200 kg tez tej samej saletry w miedzy czasie raz szurne mocznikiem dolistnie około 20 kg na ha. czyli dostanie około 138 N. 6 ton powinienem uzyskać. Podobne nawozenie było ostatniej wiosny. Plon kształtował sie neicałe 7 ton z ha tylko że pszenica był;a uprawiana na system paszowy czyli ogolnie chodziło mi o wydajnosc a nie o jakość wypiekową. czyli koszty troche niższe

Opublikowano

Czy pszenicę ozimą można pryskać RSM-em. Nie chodzi mi o to żeby pryskać czystym bo wiadomo że spali zboze ale czy mozna go stosować zamiast mocznika w dolistnym dokarmianiu razem z jakąś odżywka i fungicydem. Przykładowo zamiast dotychczs stosowanego 25kg mocznika na 300l wody na hektar czy można dać 20 30 czy nawet więcej litrów RSM-u + odżywka Itd bez ryzyka uszkodzenia roślin. Pytam dlatego że z mocznikiem jest troche zabawy z rozpuszczaniem, ochładza ciecz itd. A RSM wlał i bez kłopotu, Oprysk wykonywany końcówkami 0,3 o ile to ma jakieś znaczenie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v