Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy 10 marca poszła 1 dawka z saletry 200 kg/h pszenica w pełni krzewienia, zastanawiam się czy podac już mocznik na 2 dawkę też jakieś 200kg bo niby on zacznie działać za 2 tyg czyli około 15 kwietnia wtedy pszenica zaczyna już strzelać i pasowało by żeby nie glodowala, podawać już czy się wstrzymać jeszcze z tydzień ? rejon malopolska
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, karol13 napisał:

Koledzy 10 marca poszła 1 dawka z saletry 200 kg/h pszenica w pełni krzewienia, zastanawiam się czy podac już mocznik na 2 dawkę też jakieś 200kg bo niby on zacznie działać za 2 tyg czyli około 15 kwietnia wtedy pszenica zaczyna już strzelać i pasowało by żeby nie glodowala, podawać już czy się wstrzymać jeszcze z tydzień ? rejon malopolska

Mocznik na takie ciepło ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
15 godzin temu, PawelKtm525 napisał:

w sobotę rano przed deszczami posialem saletre na zborza później padało kilka godzin ale tak nie ostro byla przerwa i dalej pada czy nie wymyje ten deszcz tego azotu lubelskie?

Człowieku a wiesz może o tym, że w naszym klimacie raczej ciężko o wymycie azotu? Nie pamiętam ile wody powinno spaść aby się nad tym można było zacząć zastanawiać. Temat wymycia azotu był poruszany nawet w tym temacie chyba wiosną 2017 i wymycie azotu u nas przez deszcze jest bardzo mało prawdopodobne.

Wszędzie głoszą propagandę o wymywaniu azotu tylko po to aby kupować i dawać. A nikt się nie zastanawia nad tym aby dawać jak najmniej a jak najwięcej wyciągać, tylko sypią po 200N lub więcej..
U nas może dojść do zmycia azotu. Czyli masz stok ziemia zamarznięta, dałeś nawóz w granuli na śnieg a pod wpływem roztopów spływa do rowu. 

• Like 1
Opublikowano

A skąd my mamy wiedzieć jak nie widzimy Twojej pszenicy.

Jak jest póżna i badziewiasta to na pewno nie mało

Tak czy inaczej to wróżenie z fusów :S

Opublikowano

Kto nie łapał z rana za cyc ten zdążył  po mrozie z nawozem  :D

Opublikowano

Nie oszukasz zboża kolego :D

Myślisz że jak walniesz 25kg mocznika na bęczke to zaraz 8 ton jak nic urośnie xD

Opublikowano

to nie tak ze tylko dam ten macznik i siarczan magnezu 10 marca poszło juz 200 kg saletry pulan i tak własnie mysle czy by dolistnie nie poleciec jeszcze własnie tym macznikiem i siarczanem 

Opublikowano
2 minuty temu, cieplym3 napisał:

Wcale tak nie napisal a Ty Racyl 1 dawke dales czy sie wstrzymujesz zeby nie wyparowalo?

dałem we wtorek z samego rańca po mrozie.

zaprawiałem  Lamardor 400 FS to ładnie sie prezentuje

jak patrzę po polach w mojej okolicy to poprawiły się nawet te co nie były sypane

bo przede wszystkim ruszyło ciepło i teraz zaczyna azot żreć :D

działka po ziemniakach a obok po pszenicy.

ta sama pszenica, tyle samo nawozu a taka różnica w wyglądzie jakby dwie różne odmiany rosły

Opublikowano
Przed chwilą, kacper83 napisał:

witam mozna juz jechac z zasileniem dolistnym mącznikiem i siarczanem magnezu 

Dodaj miedż i mangan ,bo to powoli ostatni dzwonek na podanie ,zbliza sie koniec krzewienia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v