Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Zasialem pszenice ozima a dopiero teraz dostałem wyniki badań gruntu. Okazało się ze nam Ph 5,3 i zalecane jest wapnowanie. Wg otrzymanych wytycznych powinienem zastosować 3,0 tony czystego CaO na ha. Myśle nad zastosowaniem kredy granulowanej przed ruszeniem wegetacji. Wg wytycznych producenta (polcalc) maksymalna dawka to 1t/ha. Zastosować te 1 t/ha czy ładować 3 t/ha? czy tak duża dawka nie zaszkodzi pszenicy?
Gość grzesiaczek86
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie Polcalcu to wbrew temu co napisał producent w reklamie czy ulotce to nie jest to kreda. Pobierz ich atest i tam jak byk napisane jest 'odmiana 04', czyli nie jest to kreda. Kreda granulowana to np Baltic Grade I Extra (odmiana 07a) lub Wapniak Korzeniowski (odmiana 06a).

Taka dawka nie zaszkodzi pszenicy ale z pewnością twoim finansom. Jak przedmówca wspomniał, przy takim pH osiągniesz rozsądny plon a po żniwach taniej zwapnujesz. No chyba że bardzo się upierasz na wapnowanie to zrób to teraz jesienią jeśli możesz w pole wjechać lub na przymrozek (pole bez okrywy śnieżnej). 

Ja bym odpuścił ale decyzja należy do Ciebie. Powodzenia :-) 

Edytowane przez grzesiaczek86
Opublikowano
Może zastosować wapno granulowane z Zakładu kredowego Minerał w Trebaczewie. Cena 220 zl/tona. posiać przy przymrozkach 1t/ha a resztę uzupełnić po żniwach.
Opublikowano
drugie pole mam zaorane pod pszenice jara. Niestety ale pH na tej działce wynosi 4,3 (świeży zakup). rozsiąść wapno jesienią po przymrozkach, wiosna uprawiać i zasiać czy czekać po żniwach.
Opublikowano
8 godzin temu, Anatom napisał:

drugie pole mam zaorane pod pszenice jara. Niestety ale pH na tej działce wynosi 4,3 (świeży zakup). rozsiąść wapno jesienią po przymrozkach, wiosna uprawiać i zasiać czy czekać po żniwach.

możesz teraz siać. najlepszy byłoby wapno tlenkowe ale jego trzeba wymięszać z ziemią, można jeszcze kręde i ona nie musi być wymieszana z ziemią ale trzeba jej dwa razy tyle dać co tlenka

Opublikowano
Wg zaleceń nawozowych powinienem zastosować 4,0 t/ha CaO czyli 8,0 t CaCO3. Dać taka dawkę jednorazowo po przymrozkach, na wiosnę uprawić i zasiać ? zastanawiam się czy to nie za duża dawka jednorazowa.
Opublikowano
24 minuty temu, Anatom napisał:

Wg zaleceń nawozowych powinienem zastosować 4,0 t/ha CaO czyli 8,0 t CaCO3. Dać taka dawkę jednorazowo po przymrozkach, na wiosnę uprawić i zasiać ? zastanawiam się czy to nie za duża dawka jednorazowa.

weglanem wapna, kredą nie da się przedawkować. jak posiejesz magnezowym czyli dolonitem to i za 5 lat nie zobaczysz poprawy

Opublikowano
zależy co chcesz sypać bo jak mocznik to koniec lutego nie jest za wcześnie
Opublikowano
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale jak nasypiesz 8t weglanu na ha, to w pierwszym roku może ci nawet 50% w głąb profilu wymyc niedostepnego dla roślin, bo kompleks sorpcyjny gleby nie będzie mógł tyle przyswoić, może źle coś napisałem to mnie poprawcie, w szkole mnie uczono ze najlepiej siać mniej a częściej. Ja w tym roku pod qq wysialem 500kg/ha wapniaka jurajskiego na działce 4.8ph, i super rosła, nic nie wskazywało na obniżone pH, po zbiorze 2t weglanu i pszeniczka zaczyna z ziemi wychodzić, ciekawe co będzie ;)
Opublikowano

Zrób badanie ponownie ,musi być lepiej skoro groch sypał

Opublikowano
co jeden to tu madrzejszy chyba co nie ktorzy nie wiedza co to forum I do czego sluzy jak taki jestes jeden z drugim madry to pomuz albo sie nie wypowiadaj w glupkowaty sposob
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v