Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Normalnie to 3-4 (nie licząc RSM) chwast i 2-3 grzyby z całą resztą (mikro/makro/retardanty/insektycydy). 

Nienormalnie to 5-6 (nie licząc RSM) chwasty 2 razy, równanie łanu i grzyb 2-3 razy z całą resztą (mikro/makro/retardanty/insektycydy)

Cholera za mały opryskiwacz żeby jeździć częściej. 

Opublikowano

1. 200-250 saletrosanu (zależnie od stanu plantacji)

2. 150 mocznika lub 200 saletry

3. 150 saletry

W pełni krzewienia idzie odżywka z kompletem mikro + dodatkowo Cu

W BBCH 31/32 tak samo z tym ze zamiast miedzi idzie mangan

Do tego 1 lub 2 zabiegi siarczanem magnezu, jak plantacje są ok to siarczan dodaje do nawozenia mikro, jak coś mi nie pasuje to siarczan idzie w oddzielnym zabiegu z mocznikiem.

Tak to mniej wiecej u mnie wygląda

Bardzo fajnie to u Ciebie wygląda kolego. Jakie odżywki stosujesz? ja stosowałem dwa lata z rzędu proleaf max chelat  od procamu zawiera on 20 gram miedzi, 68 gram manganu, 28 gram cynku i ponad 4 gram molibdenu ale nie do końca nie wiem czy to są dobrze wydane pieniądze.Chciałem zastosować Plonvit Z ale niestety nikt nie oferował w okolicy produktów intermagu.

Opublikowano

Ja stosuje z zabiegiem t1 (choć to troche późno) yara vita zboże, ewentualnie dodaje jeszcze yara miedź i na flagowy yara cynk. 

W yara miedź w jednym litrze jest 500g miedzi, a cynku 700g/l, więc koszt zabiegu odżywkami to ok 30-40zł na ha. Cena za 5l miedzi to ok 220zł, za cynk bodaj 240zł/5l

Opublikowano

To może i ja się pochwale swoim "planem nawożenia" :D może ktoś podpowie co ewentualnie można by poprawić :)

1. 200 saletrosanu 26

2. 200 saletry

3. 100 saletry 

Razem z T1 pójdzie skracanie i mikro z Yary

Do T2 też dołożę jeszcze mikro z Yary

Opublikowano

Loktos ile razy wjezdzasz opryskiwaczem w pole? :)

to zależy od sezonu i warunków, najczęściej jest to 5-6 wjazdów, a jak trzeba to wiecej lub mniej. Ilość przejazdów nie jest dla mnie głównym priorytetem

Bardzo fajnie to u Ciebie wygląda kolego. Jakie odżywki stosujesz? ja stosowałem dwa lata z rzędu proleaf max chelat  od procamu zawiera on 20 gram miedzi, 68 gram manganu, 28 gram cynku i ponad 4 gram molibdenu ale nie do końca nie wiem czy to są dobrze wydane pieniądze.Chciałem zastosować Plonvit Z ale niestety nikt nie oferował w okolicy produktów intermagu.

ja jadę na FoliQ, siarczan najczęściej z intermagu

Opublikowano

to się nazywa arogancja

Nie, to się nazywa rozum, ale ty tego nie zrozumiesz

Opublikowano

po co ci ten saletrzak ? Ja na pierwszą idę z 250 saletry druga 250 i trzecia się okaże pewnie 100 saletry, chyba że warunki nie pozwolą na to.

Opublikowano (edytowane)

Byłem wczoraj na seminariach TopAgrar i muszę przyznać, że dr Hansageorga Schönbergera podajac plan nawożenia na 8,5t/ha przy wcześnie sianych i dobrze rozwiniętych roślinach chyba ściągnął nawożenie jakie zakladałem, mianowicie: I dawka 70kg N (w moim przypadku będzie to ok 250kg Saletrosanu). II dawka 80-90kg N (planuje dać ok 250 kg saletry), III dawka 60 kg N (no i tu mnie trochę zaskoczył bo chciałem dać ok 120kg saletry a wypadałoby według niego dać ze 180).

Co Wy na to?

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Żeby coś mądrego napisać trzeba mieć wiedzę, otwarty umysł i doświadczenie. A po postach sam widzisz...

Opublikowano

Byłem wczoraj na seminariach TopAgrar i muszę przyznać, że dr Hansageorga Schönbergera podajac plan nawożenia na 8,5t/ha przy wcześnie sianych i dobrze rozwiniętych roślinach chyba ściągnął nawożenie jakie zakladałem, mianowicie: I dawka 70kg N (w moim przypadku będzie to ok 250kg Saletrosanu). II dawka 80-90kg N (planuje dać ok 250 kg saletry), III dawka 60 kg N (no i tu mnie trochę zaskoczył bo chciałem dać ok 120kg saletry a wypadałoby według niego dać ze 180).

Co Wy na to?

Pierwszy raz byłeś ,ja kilka razy już byłem ,on zawsze podaje tak dużo na T-3,taka dawką to jakby naprawde były dobre warunki wodne ,niestety u mnie prawie zawsze braknie wilgoci ,więc tyle N rosliną może zaszkodzić,co sądzisz o jego przepowiedni pogody na 2017 rok ,na 2016 pomylił się ,ale przewaznie mu się udawało,ta część o opryskach była do kitu według mnie,za naukowo,fajnie mówił o polonach

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz byłeś ,ja kilka razy już byłem ,on zawsze podaje tak dużo na T-3,taka dawką to jakby naprawde były dobre warunki wodne ,niestety u mnie prawie zawsze braknie wilgoci ,więc tyle N rosliną może zaszkodzić,co sądzisz o jego przepowiedni pogody na 2017 rok ,na 2016 pomylił się ,ale przewaznie mu się udawało,ta część o opryskach była do kitu według mnie,za naukowo,fajnie mówił o polonach

No pierwszy raz byłem. Pogoda jakby miała się sprawdzić to nie było by ciekawie ale znowusz nie byłoby gorzej jak w poprzednim sezonie bynajmniej u mnie.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Ja w lutym planuje z 14 N, później 160-200 N w dwóch dawkach zależnie od ilości wody w marcu, kłos raczej sobie odpuszczę bo przez 3 lata była kicha, jedynie paliło rośliny

Na jare zboża jesienią poszło 54 N z  fosforanu, na wiosnę przed siewem 100 N i koniec nawożenia

Buraki kolejny raz całość N jak tylko da radę w pole wjechać na wiosnę

Co profesor za anomalie wróżył ?

Opublikowano

Co Wy na to?

A ile zazwyczaj dajesz i jakie parametry łąpiesz? Bo jak masz dobre parametry to zostań przy swoich dawkach. Z azotem III dawce trzeba uważać. Plonu nie zwiększysz a z parametrami możesz przedobrzyć.

Opublikowano (edytowane)

Wegetacja ma ruszyć przełom marca i kwietnia, wiosna późna, zimna i sucha do połowy maja potem ulewy. Rok raczej zimny choć upały pojawią się już w pierwszej dekadzie czerwca, no i ostatni żniwa kończyć będą we wrześniu. Taką nam przedstawił prognozę.

Edytowane przez cezary1232
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v