Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, powiedzcie czy nie zrobiłem głupoty. Wczoraj zaczęło padać więc pojechałem lać RSM 28 na pszenżyto które jest powyżej kolan, piękne, bujne, rozwinięte liście. Zanim dojechałem przestało podać, ale i tak rozlewałem, na domiar złego jedna końcówka nie przestawiona i zanim się zorientowałem przejechałem kawał... Wszystko to działo się zaraz po deszczu i zaraz wyszło do tego wszystkiego słońce... Mocno go przypali? Mam się bać? W pszenicy też lałem, ale ona jest mniejsza więc mniej ucierpi napewno.

Opublikowano

Nikt nie jest w stanie określić jakie będą uszkodzenia po trzech dniach powinieneś widzieć uszkodzenia ja w tamtym roku na rosę rozlewałem wieczorem dawna nie mała 200 l/ha rsm 32% rośliny mokre pszenica w w fazie liścia podflagowego przypalenia poważne były tam gdzie łan był zbity gesty

Opublikowano

Pszenica bardzo ładnie się zregenerowała nie widziałem obniżenia plonu uszkodzenia jakie miałem to w połowie spalony liść podflagowy później wyskoczył ostatni liść flagowy i nie było śladu sam w tym tygodniu muszę rozlać ostatnią dawkę na pszenicę, co do pszenżyta nie wiem nie sieje ale tu morze byś problem jak przypalony będzie ten najważniejszy ostatni liść jaką dawkę rozlewałeś no i końcówki mają tu duże znaczenie.

Opublikowano

mocznikiem teraz pryskać czy czekać aż zacznie się krzewić? mam hektar i do tego z jęczmieniem zimowym mało tego jest wręcz bardzo mało ale w tym roku nie sprzedam... oprysk mocznikiem podniesie coś białko? i w pszenżycie tak samo to zadziała?

Opublikowano

Panowie, co to może być z pszenica ozima ? Na zimie były ładne na start dostały po 250 kg saletry na hektar, później na 2 dawke bylo ok 150-200 kg rowniez saletry, teraz były pryskane od grzyba, odzywkami i mocznik do tego i dalej są słabe. .. Jeszcze pare dni i będę jechać z 2 dawka odzywek. .. Czy się poprawia i mam spokojnie siedziec i czekać ? Dodam również ze u nas jest "ciężka" pogoda, dużo pada, a po deszczu słońce przypieka... Poradzić coś

Opublikowano

przyczyną tego że rosliny nie są za ładne może być złe nawozenie azotowe. Podejrzewam że  skoro rośliny były ładne po zimie to łan był na pewno gęsty. Dawka 250 kg saletry to w takim przypadku za bogata wersja. Łan się nadmiernie dokrzewił, 2 dawka w stosuknu do pierwszej była znowu za niska i rośliny odrzucają pędy bo nie sa w stanie wykarmić wszystkich.

Nie wiem czym pryskałeś od grzyba ale może nie trafiłeś w srodki i choroby też troche meczą?

Zakładajac fakt że wszystko inne zrobiłeś poprawnie i nie masz problemu z pH na polu, na 90 % obstawiałbym nawozenie N jako przyczyne

Opublikowano

Od Dzieki za odpowiedź . To jak jakie będzie prawidlowe nawozenie? Od grzyba praskałem propico i bumbrem....

Docelowo masz mieć 400-600 zdźbeł na matr kwadratowy. Jeśli już jesienią było 2000-3000 to muszą byc redukcje. Im wcześnij zredukuje źdzbła płone tym pochłoną one mniej energi, a więcej skłądnikó pójdzie w źdzbła wydające kłosy. Pierwsza dawka w takim przypadku moim zdaniem to maksymalnie 30 kg/ha azotu. No chyba że rejon posuszny (wielkopolska lub kujawy) to wtedy nawet 50-60. Przy niskiej I dawce nie można opóźnić wysiewu drugiej dawki azotu która musi być większa...

Jeśli pszenica nie rozkrzewiona to nawożenie może być wg Twojej tegorocznej praktyki.

Opublikowano

400 zdzbeł na czrnoziemie i opady do bólu ,to może tak,a przy takiej suszy jak w tym roku to kiepsko wychodzi ,takie pszenice pozostawili co niektórzy po zimie tegorocznej ,plon rokuje na 3-4 tony -powodzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v