Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

powtórzę się z innego tematu no ale później najwyżej usunę post w temacie gdzie nie otrzymam odpowiedzi.

szukałem i nie mogę znaleźć

czy kizeryt i sól potasową można siać na mokre rośliny? sól podejrzewam że tak ale jak jest z kizerytem?? mam nadzieje że szybko mi ktoś odpowie :)

i czy zboże i rzepaku jest tak samo?

W czym problem. Od lat tak się robi. Co ma się stać. Nawet jeśli wysapią jakiekolwiek przypalenia, rośliny raz dwa w tych fazach rozwojowych odbudują się.  Chyba,że stosujesz ten kizeryt na mokry liść flagowy :ph34r: . 

Edytowane przez major_89
Opublikowano

Za ile czasu zacznie działać saletrosan?Mam na 2 ha na sprawdzenie tego nawozu,na reszta mam saletre ale to jeszcze za szybko i deszcze zapowiadaja i właśnie niewiem jak z rozkładem saletrosanu.

Opublikowano

Do tych co stosują RSM

Przyjmując plon ziarna pszenicy 8 ton to roślina potrzebuje 140 - 190 kg N ja chcę dać ok 170 kg N/ha

I dawka w przyszłym tyg.. rsm 32%  220 l (93 kg N)

II dawka gdzieś po 14 dniach wylania pierwszej 100 l ( 43 kg N)

III na kłos w postaci saletry 100 kg ( 34 kg N)

Co o tej technologii nawożenia myślicie ? , boję się II dawki rsm czy nie przypale pszenicy? 

Opublikowano

chciałbym posiac na pszenice saletre w 2 dawkach po 250 kg to w czystym składniku wychodz 170 kg azotu ale wyczytałem zeby nie dawc w 1 dawce wiecej niz 60 kg azotu. Moje pytanie to znaczy ze jak dam w jednej dawce wiecej jak 60 to roslina tego nie wykorzysta

Opublikowano (edytowane)

Planuję wysiać na pszenicę 450 kg saletry. Zawsze siałem w dwóch dawkach, ale zastanawiam się czy tej ilości nie rozłożyć na trze dawki. W jakich ilościach i czasie musiałbym je wysiać.

Edytowane przez pep14
Opublikowano

I dawka w momencie ruszenia wegetacji

II - zależnie od nawozu BBCH 30/31

III - BBCH 37/39 - można nieco później ale to już ryzykowane

Co do samej ilości - jeżeli chcesz dać w sumie 450 to 3 x po 150 lub 150-200-100. Zakładam że masz dosyć dobrze rozkrzewiona pszenicę po zimie

Za ile czasu zacznie działać saletrosan?Mam na 2 ha na sprawdzenie tego nawozu,na reszta mam saletre ale to jeszcze za szybko i deszcze zapowiadaja i właśnie niewiem jak z rozkładem saletrosanu.

Potrzebuje troche wody na rozpuszczenie ale póki co wody nie brakuje. Ogólnie forma amonowa działa średnio po 10-14 dniach -oczywiście tutaj dużo zależy od temperatury i wody.

chciałbym posiac na pszenice saletre w 2 dawkach po 250 kg to w czystym składniku wychodz 170 kg azotu ale wyczytałem zeby nie dawc w 1 dawce wiecej niz 60 kg azotu. Moje pytanie to znaczy ze jak dam w jednej dawce wiecej jak 60 to roslina tego nie wykorzysta

część formy saletrzanej moze zostać wymyte bo roslina nie da rady tyle pobrać na raz

Opublikowano

W czym problem. Od lat tak się robi. Co ma się stać. Nawet jeśli wysapią jakiekolwiek przypalenia, rośliny raz dwa w tych fazach rozwojowych odbudują się.  Chyba,że stosujesz ten kizeryt na mokry liść flagowy :ph34r: . 

ok dzięki za odpowiedź :) kizeryt dopiero drugi rok stosuje i rok temu trafiłem z pogodą a teraz przepaduje cały czas. Nie wiedziałem jak siarka może zadziałaś jeśli się przyklei do rośliny. w takim razie jutro pójdzie kizeryt na zboża i jeśli wjadę to i na rzepak

Opublikowano

Kiedy zastosować 1-dawkę N jeśli jest gesty łan i dobrze wyglądający a mam kupioną saletrę amonową Anwil .I teraz tak pszenica jest po strączkowych i przed śiewńie była dana polifoska 8 -200kg myślę o 3 dawkach  N .Jak byście poradzili to zrobić ,proszę o odpowiedz

Opublikowano

w przyszłym tygodniu, jak pogoda pozwoli planuję rozlać RSM-S 280l- 92N i nie wiem czy  nie lepiej będzie rozdzielić na dwa razy 150-130 ( pszenica tydz. temu wyglądała fatalnie, ale teraz już ładna cała zielona) na drugą dawkę (1 kolanko)  pójdzie 250l RSM-S - 82 N i na flagowy mocznik 100kg/ha  łącznie ok 220N oczekiwany plon 9-10t/ha  przedplon rzepak (4,5t) pH 6,5 pszenica Elixer ;)

Opublikowano

w przyszłym tygodniu, jak pogoda pozwoli planuję rozlać RSM-S 280l- 92N i nie wiem czy  nie lepiej będzie rozdzielić na dwa razy 150-130 ( pszenica tydz. temu wyglądała fatalnie, ale teraz już ładna cała zielona) na drugą dawkę (1 kolanko)  pójdzie 250l RSM-S - 82 N i na flagowy mocznik 100kg/ha  łącznie ok 220N oczekiwany plon 9-10t/ha  przedplon rzepak (4,5t) pH 6,5 pszenica Elixer ;)

Elixer to paszówka... Po co dawać na flagowke mocznik chyba ze chcesz zwiekszyc mase tys ziaren. ale jak juz chcesz dac na flagowke to lepiej saletre

Opublikowano

9-10 ton? Coś kolego miałeś ładny sen...... Licz  średnią a nie z 0,5ha po ziemniakach...... takie plony mają rekordziści zaznaczam średnie plony....

Opublikowano

A ja w tym roku na próbę zrobię w pszenicy azot 4 razy za każdym razem po 50-55 kg azotu. Postaram sie zrobić nawożenie w równych odstępach czasu zaczynając w momencie ruszenia wegetacji (pszenice mam silnie rozkrzewioną) a zakończe w bbch 39. Co myślicie o takim rozwiązaniu? pomińmy koszt wykonywania samego zabiegu...

Opublikowano

Teoria -wiemy jak ma działać a nie działa.Praktyka -wszystko działa jak trzeba a nikt nie wie dlaczego,u nas łączymy teorie z praktyką nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.Jeśli chodzi o RSM wiem to z praktyki.

Gość STIG0013
Opublikowano

9-10 ton? Coś kolego miałeś ładny sen...... Licz  średnią a nie z 0,5ha po ziemniakach...... takie plony mają rekordziści zaznaczam średnie plony....

Jest z Lubelskiego to może czarnoziemy pod Hrubieszowem.

Mniejsza o to. Na pierwszą dawkę miała iść saletra 150kg/ha. Jako że chcemy ją dokrzewić, dać mocniejszego kopa po tej zimie(była brązowa, ale zielona już się robi), pomyśleliśmy o daniu saletrosanu, saletra już jest, s-san jeszcze nie. Pomyślałem o 150kg saletry + 100 saletrosan(tak wiem 2 razy jeżdżenie)

Opublikowano

Kiedy zastosować 1-dawkę N jeśli jest gesty łan i dobrze wyglądający a mam kupioną saletrę amonową Anwil .I teraz tak pszenica jest po strączkowych i przed śiewńie była dana polifoska 8 -200kg myślę o 3 dawkach  N .Jak byście poradzili to zrobić ,proszę o odpowiedz

szkoda ze już masz saletrę bo pasowałoby podać wiecej formy amonowej. Na pewno nie dawaj N przed ruszeniem wegetacji. Jak widzisz ze rośliny ruszył to wstrzymaj się kilka dni i przede wszystkim nie podawaj dużo azotu - 30-40 kg wystarczy.

to tak dużo 9-10t ?? przy nawożeniu 150N osiągnąłem w tamtym roku 8,5 t po rzepaku, 7t w monokulturze.... ;)

9-10 t to nie jest nierealny w dzisiejszych czasach ale @petro11 miał co innego na myśli.

Jeżeli średni plon wynosi 9-10 t to na niektórych kawałkach trzeba by zbierać 11-12 t. No chyba ze ktoś liczy średnia z 3-4 ha w jednej działce, to co innego

Opublikowano

Wielkie dzięki kupiłem  bo często słyszę o niej więc kupiłem,a dopiero bardziej się tym interesuje wiec to tak jak bym dał to będzie;

I-dawka 100 kg

II-dawka 250 kg

III-dawka 150kg

Do tego jakieś nawożenie dolistne i o skracaniu myślę ,chodzi mi też o jakoś plonu czy to wystarczy na 6 ton

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v