Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytam kto co każdy pisze i zastanawiam sie czy warto siać saletrosan czy wystarczy sama saletra?

to zależy czy pole było nawiezione siarką jesienią w wieloskładnikach, jak nie to lepszy będzie saletrosan tylko musi być wcześniej wysiany niż saletra. Z tego co czytałem to nie powinno się przekraczać 50kg Siarki na ha Zależy tez co masz dostępne ja np. kupuje jesienią cały zestaw saletry bo tak wychodzi najtaniej, a saletrosan musiałbym kupować z innych źródeł w efekcie wszystko wyszło by drożej. Idąc z modą na solidne nawożenie siarkom jaką obserwuje w ostatnich latach rozsiałem na części pól siarczan amonu 150kg i zobaczymy czy będzie jakiś pioronujący efekt. Dla przypomnienia siarka bardzo zakwasza glebę więc nie ma co z nia szaleć

Opublikowano

Czytam kto co każdy pisze i zastanawiam sie czy warto siać saletrosan czy wystarczy sama saletra?

słuchaj ,ja zawsze siałem saletrę a w tym roku na pierwszą dawkę zdecydowałem się saletrosan aby dostarczyć siarki roślinom zobacz sobie poszczegolne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, dla mnie pole to matematyka siejesz nawozy i masz plon jaki chcesz mieć (oczywiście uwzględniając idealną ochronę i że nie bedzie kataklizmu Bóg z nieba saletry  nie rzuci :)

https://nawozy.eu/wiedza/poradnik-nawozenia/nawozenie-pszenicy-ozimej.html

ja np obliczyłem sobie ze dam tyle N żeby uzyskać 8t/ha (nie wliczałem zapasów glebowych) a zobaczymy ile będzie jak będzie powyżej 7t/ha to będe w niebie, a tak samo rzepak obliczyłem N (z gnojowicy, i z saletry mocznika i saletrosanu)  a nie wliczałem słomy która była pocięta, (jeczmień był 5 t/ha) i obornika też nie wliczałem i dam w sumie 250 czystego N na rzepak i zobaczymy co będzie ;)

Mój dziadek śp POWIADAŁ "pszenica to złodziej ziemi"  i miał racje że żeby wyprodukować ziarano pszenica musi pobrać skłądniki niema nic za darmo, ja jak zebrałem słome, i po pszenicy gdzie było 6t/ha  zasiałem gorczyce to miejscami  nie rosła tak mało składników, a np na poprzeczniku gdzie nawozy na dubelt przychodziły 

Opublikowano

no kto bogatemu zabroni... ja tam akurat uwzględniam i kalkuluje co sie tylko da, jakoś tak mnie uczono. Moim zdaniem nie uwzględnianie obornika czy pociętej słomy to zwykłe marnotrawstwo.

Opublikowano

to zależy od kilku czynników: jaki zastosujesz nawóz na pierwszą dawkę, jak długo utrzymywać będzie się niska temperatura lub jak często występować będą skoki w temperaturze między dniem a nocą i oczywiście od odmiany

Opublikowano
grego

Ja nawoże sztucznie aby osiągnąć 6t/ha a te Składniki z obornika to mają + im więcej składników tym większy plon, a chłopaki na żuławach mają 10t/ha pszenicy 

Mateusz19980916

Chodzi o to żeby nie przesadzić z formą saletrzaną azotu dlatego najlepiej siać saletrosan lub polifoskę 21 bo ma bardzo dobrze dobrane skałdniki (chyba 7 % formy saletrzanej ma saletrosan) a najlepiej lać RSM bo działa od razu, szkoda ze ja nie mogę stosować sprzęt nie pozwala :/ 

PS dziś rzuciłem saletrsoan na pszenicę 307 kg/ha 

Opublikowano

Bambarka bardzo mocno się krzewi, a jeśli dodatkowo wysiałeś jej dość dużo czyli 200 i więcej to nie śpiesz się z pierwszą dawką i tak jak piszesz nie więcej jak 150 saletry. Jak u ciebie wygląda ta Bamberka? u mnie solidnie dostała po zimie, pole z daleka wygląda brązowo bo czubki liści zmarznięte, faktycznie delikatna odmiana. Mam jeszcze Arkadie i Juliusa to nic tam prawie nie widać, ciemnozielone jak książka pisze

Opublikowano

To fakt super się krzewi, w okolicy ciężko znaleźć drugą tak rozkrzewioną pszenicę, a wcale nie siałem wcześnie. U mnie tak samo końcówki pożółkłe, ale ogólnie na tą chwile nie jest źle :) myślę, że nie odbije się to znacznie na plonie?
Dzisiaj pogoda się zaaktualizowała i nadają, po 6.03 mrozy od -4 do nawet -5 przez 4 dni, wiec chyba przeczekam te dni jeszcze.

Opublikowano

@dawid3p - jakie dawki zaplanowałeś azotu na pszenice? 

dałem puki co w saletrosanie 80 czystego N a docelowo chcę dać 200 kg mam jeszcze saletry trochę a na 3 dawkę mocznik aby gluten miała wysoki 

i pojadę oczywiście siarczanem magnezu i odzywakmi do wszystkich zabiegów co można sypac

Opublikowano

mam pytanko a mianowicie rozsiałem wczoraj saletrosan na rzepak i zostało mi trochę bo za dużo kupiłem i posiałem na pszenicę w dawce około 250kg/ha i zastanawiam się ile jeszcze dać rsm na pierwszy strzał bo pszenica dość słaba mało rozkrzewiona ogólnie liczę dać około 160 kg N tylko nie bardzo wiem teraz jak to podzielić

Opublikowano

Panowie jak myślicie Mam dobrze rozkrzewioną pszenice Bamberke wegetacja rusza już bez pierwszej dawki azotu jest sens czekac z piewszą dawką ? Azot daje w potaci saletry więc działanie bedzie bardzo szybkie...Od trzeciego marca zapowiadają ochłodzenie w nocy do -5  ale czekac z azotem do 10 marca chyba będzie za długo i pszenica może za bardzo odczuc brak pokarmu...

Opublikowano

U mnie na mazurach zaczynają gdzie nie gdzie siać azotowe ale coś słyszałem że zima może wrócić więc się wstrzymuje. W ubiegłym roku też niektórzy zaczynali szybko a wegetacja ruszyła po miesiącu i od nowa bo już było po pierwszej dawce..... Lepiej roślin nie pobudzać bo jak chwyci -10stopni to będzie po plonach. 

Opublikowano

Pamietacie jak 2 lata temu zima trzymała do 15 kwietnia? wtedy posiałem nawoz 3 marca wszyscy smiali sie ze bede siał jeszcze raz i co?? jak wegetacja ruszyła to moje zboza szły jak burza a reszta dopiero zaczynała siac.. jak teraz rozsiejesz to azot bedzie czekał na pobor on nigdzie nie zginie gdy roslina sie budzi to juz pobiera i rosnie a gdy dopiero pozniej posiejesz to jest spore opoznienie..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v