Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wlasnie-jest lepszy,a ja wyznaje w olejach zasade-z gorzego na lepsze absolutnie!!!oczywiscie w przypadku silników,a pozatym moja c330 jeszcze nie byla remontowana to tym bardziej,a ma 20110mth;wiec jeszcze pochula na cc

co myslicie o oleju przekladniowo hydraulicznym fuchs titan???bo tak sie sklada ze mam do zalatwienia troche taniej 20l;

Edytowane przez Szudy
Opublikowano (edytowane)

dobra,za przyslowiowa godzine jade ciagnikiem do zioma bo bedziemy jutro pole orac,tylko musze jechac w nocy bo prawka niy mam,a drogami przez 23km jade,wiec olej jutro zmienimy,skrzynie czyms przeplukac???mam taka plukanke do silnika,moze to??

co do superolu,te silniki przy projektowaniu mialy w koncepcji wziete pod uwage to ze zamiast oleju bedzie wlana woda z klusek,wiec sie nie przjmuje narazie,a tak swoja droga te 2000mth z groszami to duzo na taki traktor??dodam ze dosyc ciezko pracuje,ale malo;jesli jest to maly przebiego i popyrka wiecej do remontu to "kupie" olej texaco 15w40 z mojej pracy sezonowej;p

co do LUX-to nie jest taki lux,nawet komarek szybko na nim padal,nie móåie juz o tym jak wlalem go do nsr z braku oleju do pilarki;pwal sie zatarl,pierscienie staly sie jednoscia z tlokiem,wiec do papaja go nie wleje;

Edytowane przez Szudy
Opublikowano

Przecież rozmawiamy o starych ciągnikach.U mnie c360 i t25 śmigają na turdusie od wielu lat

i ze swojego doświadczenia mogę śmiało polecić.

A do skrzyni hipol 6 lub jak kolega wojtas972 agrol

Opublikowano

Panowie a jak to jest z tymi olejami jak rok temu zalałem superolem cc a teraz jakbym zalał Turdusem to by mi nie wyczyściło silnika tak że trzeba by było robić remont bo cały czas takie bajki słyszę od ojca i nie wiem czy wierzyć czy nie ? :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Według instrukcij wymiana oleju skrzynia biegów i zwolnice 800mtg, silnik i pompa paliwa 200 mtg ale na dwieście motogodzim to superola nie proponuje bo to jest jedno sezonowy chyba że ktoś klepie tyle w roku to ok. Ja osobiście leje Alande nie wiele droższy a wielosezonowy i wymieniam co dwa sezony! To są dane z orginalnej instrukcji eksploatacji i napraw do ursus c 330!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Olej powinno się wymieniać co tyle ile pisze instrukcja lub co dwa lata ( zależy co wcześniej było spełnione). Dlaczego? bo olej traci swoje właściwości, związki w nim się utleniają, a nawet może się zdarzyć, że po długom czasie związki w oleju w połączeniu z wodą zawartą w powietrzu mogą tworzyć kwasy... W jakiejś mądrej książce to czytałem, i niezależnie od tego tak mówił mi nauczyciel w szkole w Piątku więc coś w tym musi być

Opublikowano

U mnie jeden olej w skrzyni siedzi 30 lat ale hydraulika i skrzynia nie robione i chodzą bez zastrzeżeń :D Pytanie mam jeszcze: czy do skrzyni zamiast hipolu można nalać superolu ??? :)

Opublikowano

Koledzy jakim dobrym olejem zalać skrzynie w ciapku? 2 lata temu zalałem hipolem 6 to jak w środę spuszczałem to niewierzyłem co z latuje ze skrzyni. Olej koloru czerwonego a zapach farby. Myślę zalać go olejem Agrol u lub niby oryginalnym hipolem 6 w bańkach Orlenu? Doradzcie? Agrol koszt 280 zł wtym bańka 20l 220zł plus 5l za 59 a a hipol tylko w 5l po 60 za sztuke. Już przy składaniu z nowych części to musiałem wymienić na drugą tarcze dociskową bo badziew, kapturki łapek 1 stopnia do wymiany bo jeden już strzelił i sprężynki wcale nie chcą się trzymać w obudowie. Obojętnie jak ich włoże to wyskakują

Opublikowano

Witam.

Mam ciągnik Renault 110.54 i skrzynia jest zalana olejem Orlen Agro Stou 10w30. Ten sam olej chcę wlać do skrzyni do C-330 żeby mieć z głowy problem mieszania olejów. Będzie się do niego nadawał? Do tej pory zalany był Hipolem GL-4.