Skocz do zawartości

Kosiarka bijakowa jaka i co z kontrolą arimr

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem kosiarki bijakowej, po primo jaka była by dobra do ciągnika 80km czy z bijakami czy z bijakami V oraz z wałem z tyłu czy z kółkami, a używał bym jej do koszenia gorszych łąk na dopłaty, gorszych w sensie poryte przez dziki podmokłe czy nawet zalane przez wodę, pytanie moje najbardziej tyczy się tego jak na to patrzy arimr czy czepiają się  czy nie ma z tym problemu bo niby to co skoszone ma być zebrane, ale i po bijakach to przecież po 2 tyg już nawet nie widać czym to koszone, czy 2,5m czy mniejsza do czego ten przesów hydrauliczny się przydaje, czy spod takiej kosiarki można dostać kamieniem po kabinie, oraz czy jak bym się zdecydował na taką 2m to czy i 3512 dał by rady z taką?

Opublikowano (edytowane)

Zameczysz ferdka w takiej kosiarce. Jedynką polową będzie miał co robić. Tym bardziej że raz w roku koszona trawa będzie nie mała. Sąsiad ma bijakową 1,6m i Deutz 80km ma co robić. A nie kosi trawy wyrośniętej na metr. Już lepiej kup kosiarkę sadowniczą. Choć też 3512 będzie miał co w niej robić.

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano (edytowane)

Kosiarka na Y chodzi dużo lrzej ale za to na bijakach strawi wieksze zarośla krzaki itp. Jeśli bedziesz miał wybór bierz ta z jak największą ilością bijakow. Bo ładniej pracuje i jak trafi na przeszkodę to ciągnik nie dostaje tak po tyłku. Co do przesowu bocznego to przydatna sprawa w szczególności przy rowach brzegach tam gdzie jest ciasno itp. Ja korzystam z mulczerow na wale z tył bo kosze przedwwszystkim przy drogach i przygotowanie działek pod inwestycję. Więc co do kół się nie wypowiem bo nie miałem styczności. W moim przypadku mam spięte mulczera 2.2 tylkno bocznego na mlotkach 1.2kg z ciagnikiem 120km i drugi 2.8 tylnego z przesowem na mlotkach 0.8kg z 150 konnym. I jak się trafi na przykładowo na pniaka albo zaginiony drut z ogrodzenia to potrafi przydusic ciągnik. Ale to w większości na nieuzytkach nie koszonych od dobrych kilku lat. Jeśli wybieralbys mulczera tylno bocznego to szukaj na przegubach szerokokatnych dużo lepsze do pracy i mniej awaryjne. co do szerokości jakiej masz szukać to weź pod uwagę w jakim stanie masz ciągnik bo praca z mulczerem do najlzejszych nie należy. I powiem Ci że niema lepszego hamulca na kosiarke jak stojąca woda zatrzymuje kosiarke i ciągnik lepiej niż betonowe słupki więc na podmokłe tereny musisz mieć zapas mocy.
Co do agencji to w moich okolicach kosiłem kilku osobom pod doplaty i do nikogo nie mieli zastrzeżeń. Bo tak jak mówisz po 2 tyg jak przerośnie nową trawą to wygląda jak by było zbierane siano. Co do kamieni jest to mozliwe ale jak masz wszystkie lancuchy/blachy z przodu mulczera mało prawdopodobne. Większe szanse masz na to że jak wciagniesz jakiegoś druga przewód czy inne cudo to wtedy może polecieć szyba ale i tak masz mniejsze prawdopodobieństwo stracenia szyby niż przy standardowej rotacyjnej.

Edytowane przez rabit500
  • Like 1
Opublikowano

1.6 m z 4512 kosze i 3/4 polowa i 1600 obrotów i ładnie mieli bijakowka na mlotkach z przesuwem bocznym
1.8 spokojnie by pociągnął
1ha robię średnio 2 godziny i dużo też robię po usługach
miałem sam kontrol i nie mieli zastrzeżeń co do wykoszonego raz w sierpniu gdyż mam dopłaty na ptaszki
oczywiście z wałem żeby lepiej gniótl to co zmieli

Opublikowano

to do df agrofarma 85 2,5m będzie za duża? zapotrzebowanie mocy podają chyba odpowiednie ale jak to się ma w praktyce?

jakie firmy polecacie żeby to i cenowo było w miarę np talex bomet kelfri?

Ja posiadam Kelfri 2,5 m na noże Y i mój Jasiek 5085 M normalnie śmiga po łąkach . dopiero wykosiłem jakieś 20 ha i narazie jestem zadowolony . 

Opublikowano

dobra to  w czym ten Y lepszy od T bo gdyby był taki zły to by takich nie robili, łąki co mam to wszystko było koszone rotacyjną więc nie będzie problemu najwyżej poryte przez dziki po całości ale te karpy darni to chyba taka kosiarka też by wyrównała niezależnie jakie młotki posiada, mam też trochę krzaków ale czy to warto się bawić w wyprawianie na tym placów po 20-30 arów na dopłaty jak to nigdy nie było wystawiane to co jako ugór chyba tylko mogę to podać? zresztą taki bomet czy kelfri na młotkach na takich krzakach i bagdach trzcinowych to pewnie isę rozleci?

Opublikowano

Noże Y służą do koszenia łąk i cienkich pendów z krzaków . 

Z nożami Y traktor ma lżej co za tym idzie mniejsze spalanie .

do 80 km bierz 2,5 m na Y itraktor będzie śmigał .

Noże T  młotki one są do ugorów krzaków i do wyrównywania ziemi .

ale do 80 km to tylko 1,8 m  zestaw na młotkach zeby był sens pracy .

Też sie zastanawiałem nad młotkami czy nożami ale że  mam łąki i kosze tylko raz w roku to noże Y mi wystarczają . 

Opublikowano

aha a czy w kosiarce co ma Y gdyby była taka potrzeba będę mógł dokupić młotki i zamienić na młotki? oraz do Y to z tyłu wał gładki lepszy czy koła, a co z Y i łąki gruntowe wiadomo kamienie kretowiska? i z jaką prędkością pracuje się taką kosiarką z Y bo może faktycznie lepiej 2,5m 

Opublikowano

aha a czy w kosiarce co ma Y gdyby była taka potrzeba będę mógł dokupić młotki i zamienić na młotki? oraz do Y to z tyłu wał gładki lepszy czy koła, a co z Y i łąki gruntowe wiadomo kamienie kretowiska? i z jaką prędkością pracuje się taką kosiarką z Y bo może faktycznie lepiej 2,5m 

Mi w kerfi powiedzieli ze  nie można zakładać młodków jak są  noże . na młotkach kosiarka ma ciężej wiec pewnie by nie wytrzymała.

Ja mam wał gładki i jest spoko. z jaką prendkością to zalezy od trawy jak wjechałem w trzcine to tylko 4 km/h a tak to 7 albo 8 zalezy od łąki . 

kretowiska rozbije ale jak trafi na kamien to może nóż odpaść albo się wyszczerbi.

Opublikowano
Dnia 22.02.2022 o 10:42, kazalatomasz napisał:

Panowie 

Dobrze to będzie chodź? Taki zestaw nh t5050 95km z talexm 2,8 na nożach Y koszone łąki jakieś 15 ha kosz e co roku.

Czy lepiej 2,5m wybrać?

Z talexem 2,8m na nożach Y powinen spokojnie iść. Ja osobiście mam samasza grino 220 pracuje z case farmall 95a i fajnie idzie.