Skocz do zawartości

Agencja nasienna - opłaty za wysiew własnego materiału siewnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego ktory pisales o tej przegranej sprawie AN z leszna, we wrocku mam nadzieje ze napiszesz cos wiecej na ten temat jak bd cos wiedzial... (jakie kolwiek szczegoly) moze jest jakas szansa zeby wybrnac jakos z tego... pzdr

Opublikowano

Słyszeliście coś o wnioskach do Agencji Nasiennej o zwrotach kasy od firm nasiennych od których kupiło się kwalifikat w wyniku

tegorocznego złego przezimowania .Dziś słyszałem o tych wnioskach ,że podobno można je pobrać na stronie ale nic nie znalazłem .

Podobno można je składać do końca tygodnia. -zasłyszane od sąsiada po rozmowie z obsługą telefoniczną AN w Lesznie.

Opublikowano (edytowane)

A to ciekawa sprawa, ten rok dobrze pokazuje, że ustawa o .... czymś tam, to totalna dziura/bzdura.

Ja te bagno omijam z daleka ;)

Jak tu wielu pisało, kupując płytę z powiedzmy muzyką/programem (chociaż teraz częściej - transfer/opłata przez net). No, ale do rzeczy:

Kupiłem "płytę" (materiał siewny, zakup powiedzmy w sierpniu), włożyłem ją posłuchać (zasiać na pole, siew powiedzmy we wrześniu), ale dopiero po 7-8 m-cach - usłyszałem (przez te 7-8mcy, płyta "się kręciła"), że to "płyta czysta". (G... warta).

Czyżby kolejna ustawa do dojenia chłopów :D Krów już nie doją, UE się (w zasadzie) skończyła, a doić trza ;)

A i jeszcze jedno: Jestem przeciwny całej tej ustawie o ...... Ropa drży? Węgiel drży? Łupki się zesrały.

Edytowane przez kartofelz
Opublikowano

Witam mam pytanie jak to w tej chwili jest z dopłata do materiału siewnego dam przykład zasiałem pszenice ozimą ziarno z centrali nasiennej i to wymarzło ikupiłem jeczmien na przesianie też z centrali i jak teraz zrobic z dopłata do materiału dostane zwrot tylko za pszenice ozima czy na jare też można składać?? Jesli tak to co czeba zrobić aby to otrzymac ???

Opublikowano (edytowane)

a tu cos nie pocieszajacego....

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nasiennictwo/agencja-nasienna-wygrala-z-rolnikami,35978.html

Edytowane przez Brykal
Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nasiennictwo/oir-koniecznosc-zmiany-ustawy-o-ochronie-prawnej-odmian-roslin,36123.html

swiatelko w tunelu? ;)

Opublikowano

no a ja niestety byłem poza domem i listonosz dwa razy awizo zostawił ale co ja biedny żuczek mogę zrobić jak na urlopie byłem poza miejscem gospodarowania i zamieszkania ;)

Niech zapłacą jeszcze raz za polecony, my i tak rozpisaliśmy tak ziemie abym miał poniżej 25ha wszystkiego a reszta jest na tatę.

Opublikowano (edytowane)

no to się zdziwisz bo ja dostałem w tamtym tygodniu za potwierdzeniem,a dokładnie to żona odebrała..schytrzyli się i wysyłają poleconym,ja tam i tak olewam bo od kilku lat sieję nasionami kwalifikowanymi ...trzeba będzie teraz niestety wypełnić i odesłać.

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

ależ ja im to odsyłam jak ktoś odbierze ale pism do mnie nikt poza mną nie odbiera, natną się na podwójne wysłanie do każdego to zobaczą jakie to koszta.

Ja jak pocztylion przyniesie to odbiorę a że mnie w chacie nie ma to przyślą jeszcze raz, im zależy czy mi?

@kartofelz - masz rację ;)

Opublikowano

no może nie będzie tak źle z tym sądem, ale tak szczerze powiedziawszy w kwestii listów z agencji nasiennej i tego, co grozi za ich nie przyjęcie, to jak macie jakieś wątpliwości z tym związane, dużo odpowiedzi na najwięcej wątpliwości możecie znaleźć bezpośrednio na stronie Agencji Nasiennej. Tam jest taka zakładka pytania i odpowiedzi. Więc myślę warto zajrzeć i poczytać dowiedzieć się co i jak.

Opublikowano

a skąd AN wie co sialiśmy skoro tego się nie zgłasza a uzupełniające są także do ugorów. Jedyną pewność ma po zwrocie dopłaty z ARR ale w cenie kwalifikatu jest już opłata licencyjna

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to zazwyczaj rolnik przegrywa. Wyrok to zapłata za lata ubiegłe (chyba 4 wstecz) za licencjonowane zboże.

Wyrok to tylko kara za nie zgłoszenie plus koszty sądowe ,nikt nie naliczy czegoś czego nie zgłoszono bo niby na jakiej podstawie.

Opublikowano

dla swiętego spokoju płacę im po przeczytaniu w gazetach jak rolnicy przegrali, tylko ciekawi mnie jak wysyłam im że odmiana nie znana to za to niema faktury

Opublikowano

A jesli ktoś napisze im że posiał odmiany za które nie trzeba płacić a faktycznie ma posianą inna odmianę? Nawet jak dojdą to jakim prawem mogliby ukarać rolnika za to że nie zna odmiany jaką posiał? A jeśli ktoś na targu wprowadzi go w błąd to za też można zostać ukaranym?