Skocz do zawartości

Jak zmieniąć biegi bez sprzęgła i nie roz... Skrzyni biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Oglądałem.
Nie masakra tylko jak dorobić piąty bieg?
Od tego są hamulce aby hamować.
Przyczepa też ma hamulce.
A hamowanie silnikiem.
Podjazd pod górkę na małym biegu i z górki się nie rozpędzi?
Jakie gałęzie porąbie ciągnik o mocy 55 koni średnica? a jakie o mocy 38 koni średnica?
Będziemy konstruować rębak do gałęzi?
800 obrotów wałka wystarczy?

Dlaczego biegi w traktorze wchodzą cieżej niż w samochodzie (skrzynia synchronizowana).

Edytowane przez Sadownikx2
Opublikowano

Ale np.Ursu 2812 nie ma zwolnic.

Da się jakoś dorobić 5 bieg?

Traktor 55km pociągnie 8 ton po twardym?

W tym ursusie są zwolnice planetarne, znajdują się w "zgrubienou" na tylnym moście. Wyszukaj w necie jak to działa.

Nie da się dorobić 5 biegu bo wiązało by się to z przebudową całej skrzyni biegów (skonstruowani on nowa). Przerost formy nad treścią.

Podobnie wygląda sprawa z "licznikiem obrotów" na trybach w skrzyni. Po prostu nie warto.

Opublikowano (edytowane)

sadownik po prostu zmień traktor i będzie bez problemu.na tym forum są ludzie którzy mają 1000 razy mądrzejsze głowy od twojej i doświadczenie i wiedzą doskonale że konstruktorzy siedzieli niejeden miesiąc by stworzyć tą skrzynie taką jaka jest aty wymyślasz cuda niewidy.każdy ciągnik ma wady i zalety czy polski czy zachodni.twoje Landini też ma wady zapewne

Edytowane przez stempos1980
Opublikowano (edytowane)

Ale w czym problem dorzucić dwa Tryby?

I garść gwoździ. Łapy opadają z hukiem. Widział Ty skrzynię biegów od środka, chyba tylko w rowerze stąd takie pomysła, Ferdek się znalazł. 

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

Czerwonym zaznaczony mechanizm różnicowy.
Niebieskie strzałki wskazują zwolnice planetarne.

Skąd wziąłeś tą magiczną liczbę dwóch trybów? A jak chcesz to wkomponować w działanie skrzyni? Jak dźwignia zmiany biegów miała by to obsłużyć?

Widziałeś kiedyś skrzynię od wewnątrz?

post-65683-0-07228000-1496963434_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie nie ma tych zgrubień.
Widziałem skrzynie od wewnątrz w T 25
Muszą być dwa tryby bo jeden jest na jednym wałku a drugi na drugim.
Najlepiej aby 5.była pod 4.

post-216725-0-79502100-1496986175_thumb.jpg

Edytowane przez Sadownikx2
Opublikowano

Czerwonym zaznaczony mechanizm różnicowy.

Niebieskie strzałki wskazują zwolnice planetarne.

Skąd wziąłeś tą magiczną liczbę dwóch trybów? A jak chcesz to wkomponować w działanie skrzyni? Jak dźwignia zmiany biegów miała by to obsłużyć?

Widziałeś kiedyś skrzynię od wewnątrz?

Żeby nie było to chociaż z jednym się z Autorem zgadzam...

To zdjęcie co pokazujesz to nie jest 2812 ani 235. On nie ma zwolnic i ich na siłę nie szukaj bo nie znajdziesz.

Opublikowano

Zdjęcie @CxRAFalxD przedstawia U3512 lub MF255 a zdjęcie @sadownika to U2812 lub MF 235. W 3512 ma zwolnice "planetarne" przy feldze a w 2812 prawdopodobnie jest wszystko wbudowane w tylny most.

Opublikowano

A możecie skończyć ten durny temat?

Kolego Sadownikx2 - ogarnij się, ucz się więcej bo widać że masz sporo wolnego czasu. Jak Cię interesuje budowa maszyn to jest masa książek które mogą Cię zainteresować. 

Dla pozostałych. Nie odpisujcie mu na te durnoty to może da sobie spokój. 

Czy są zwolnice czy też ich nie ma, jest osobny temat i wszystko zostało tam wyjaśnione.

Opublikowano

Dajcie tytuły tych książek?
A wy wiecie co to jest postę?
Ja tam wszystko udoskonalan pocąwszy od kotła (pieca CO)nie da się zrobić zadymy skonczywszy na opryskiwaczu sam mogę podlać truskawki,sam mogę opryskać maliny lancą (przyczepiam lance i jadę).

Opublikowano

Widziałem skrzynie od wewnątrz w T 25

Muszą być dwa tryby bo jeden jest na jednym wałku a drugi na drugim.

Chyba przez zaparowany teleskop przez kilka sekund, bo nie zdążyłeś zarejestrować budowy. 

3 na trzecim wałku a 4 na ....... itd, itd. Wstawiając 2 tryby zmieniasz kierunek obrotów, czyli zmontowałeś szybki wsteczny.

Opublikowano

Dajcie tytuły tych książek?

A wy wiecie co to jest postę?

Ja tam wszystko udoskonalan pocąwszy od kotła (pieca CO)nie da się zrobić zadymy skonczywszy na opryskiwaczu sam mogę podlać truskawki,sam mogę opryskać maliny lancą (przyczepiam lance i jadę).

ty [celowo tak piszę] udoskonal swoją pisownię ,najpierw i najszybciej

Opublikowano

To samo miałem napisać , bo na tym polu widać spoooore zaległości . :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AdrianFanDeutz
      Gdzie mozna kupic ile kosztuje obciaznik do ciagnika na przedni tuz waga jaka mnie interesuje to ok 800kg
    • Przez Dastan
      W zimie poskładałem silnik Cumminsa, robiona głowica, pompa paliwa, wtryskiwacze, nowe pierścienie blok honowany. Przyczyną remontu była zatarta panewka. Od początku dwa cylindry po odpaleniu bardzo kopcą na jasny gryzący dym dopóki się silnik nie zagrzeje potem to nie występuje. Dodam że przed remontem tak nie było.  Pompa ustawiona na znaki. Silnik ma przepracowane 30mtg i dalej to samo, a liczyłem że muszą się pierścienie dotrzeć, ale nie jestem pewny czy to to bo oleju nic nie ubywa. Jak to zdiagnozować? Może źle pierścienie założone? Ale to by brał olej? Kąt wtrysku?
    • Przez KatarzynaJeziorkowska
      dzień dobry,

jestem pośrednikiem kredytowym i pozwoliłam sobie napisać do Państwa z propozycją finansowania skierowaną do Waszej grupy zawodowej a mianowicie - kredyt dla rolników poz zastaw ziemi na max 15 lat
      max kwota BRAK
      pod zastaw hipoteczny
      uproszczone procedury - do 500 tys na oświadczenie o osiąganym dochodzie
      na okres 15 lat
      szybka decyzja
      bez wpisu do bik
      spłacamy inne zobowiązania do 500k na uproszczonej procedurze, powyżej polisa i zestawienie faktur(bez faktur i przelewów;)) konsolidujemy inne zobowiązania wpisane na hipotece
      w każdej chwili możliwa wcześniejsza spłata bez żadnych dodatkowych kosztów hipoteka możliwa i na domu i na ziemi, itd, itp   zapraszam do kontaktu dkfinanse.spzoo@gmail.com tel 695 588 952 w swojej ofercie mam produkty zarówno dla osób z dobrymi bazami bik jak i złymi cała Polska   pozdrawiam   Katarzyna Jeziorkowska DK Finanse sp. z o.o. wpis do KNF RPK037045
    • Przez Fugeo
      Poszukuję sprawdzonych lamp roboczych ledowych na tył ciągnika.  Na chwilę obecną będą założone dwie. Preferowane z wbudowanym złączem typu AMP. Pierwsze jakie znalazłem to takie:
      https://elmoto.pl/lampy-robocze/4562-lampa-robocza-led-4000-lm-owalna-amp-wesem-kat-60-5905445633354.html
      Mogą być? Mają odpowiednią moc, strumień świetlny i kąt?
    • Przez przemyslaw111187
      Witam
      Mam dwie duże przyczepy Pronar 14 ton ciągnik 150km mam problem z wyjechaniem z kukurydzy po kiprowaniu na bok . Jazda prawie na wprost nie ma możliwości wykręcenia na bok lub zajechania drugi raz.Do tej pory miałem mniejsze przyczepy i nie było problemu
      Może ktoś doradzi jaka kolejność i jaka technika wyjeżdżania?
  • Dodaj nową pozycję...
v