Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z rozsiewaczem sulky dpx magnum - ze zmiennym dawkowaniem starowanym komputerem.

Mianowicie nie moge ustawić równomiernego rozsiewania lewa prawa strona tzn. bierze więcej nawozu z lewej strony

Zmiana ustawień pazurków mieszających nic tu nie pomaga.

Klapy rozsiewacza ustawiane są za pomocą siłowników - i już w pozycji wyjściowej są róznice w szerokości szczelin.

Czy ktoś wie jak ustawić te szczeliny - czy to wina żle zamocowanych siłowników

Proszę o porady

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba pewnie przeprowadzić zerowanie przesłon. Masz instrukcję ?. Zazwyczaj klapy otwierające to jedno, a klapy dozujące to drugie i nic się nie robi z siłownikami. Przyjrzyj się dobrze konstrukcji, to sam do tego dojdziesz. Masz oddzielne dźwignie do terowania lewa  i prawa strona ?

https://youtu.be/fX9FZeXCs_E?t=167

Tu na filmie widać, że języczek wskazujący na skali można przesunąć dla każdej strony (akurat w tym modelu, nie wiem jak w twoim)

W rozsiewaczach firmy Brzeg wkładasz pręt fi 12 w zasuwę, zamykasz do końca i języczek powinien wskazywać na skali liczbę 10, jak nie, trzeba doregulować. Robi się tak dla lewej i prawej strony. U ciebie pewnie też jest podobnie. Zmierz szczelinę na jednej stronie po otwarcu na przykład na 20, zobacz po drugiej i le otwiera sie po przestawieniu na 20 i doreguluj, aby było tak samo.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

I ustawilismy tak jak książka pisze.

Walec 34mm w otwory wysypowe  - dźwignie dociągnięte i ustawione języczkami na 35 na skali -

Nadal d*pa.

Różnica 2kg na 20kg wiadrze czyli ok 10% i brak powtarzalności wyników.

Nie wiem czy to wina ustawień mieszadeł ale i bez mieszadeł też było nie hali .

Ręce opadają.

Chociaż nigdzie nie widziałem próby kręconej na dwie strony.

Opublikowano

Hmm, może otwór w przekroju jest rozkalibrowany ?  Trudno mi się wypowiadać, przez wiele lat siałem plastikowym lejkiem, sam dopiero opanowuję dwutarczowy rozsiewacz. Z drugiej strony, jaką dokładność ma mies rozsiewacz ? W instrukcji do siewnika do nasion Isaria pisze, że zachowuje 5% tolerancję wysiewu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Prosiłbym opinie o nowych polskich rozsiewaczy wapna. Cena do 80 tys. Może być ewentualnie trochę drożej, ale żeby ta dopłata była opłacalna. Z góry dziękuję 🤗 
    • Przez kellyq
      Szukam inspiracji gdzie w rozsiewaczu można zamontować czujnik wagi. Chodzi o rozsiewacz który nigdy nie posiadał wagi. 
    • Przez roni9411
      Witam. Posiadam raucha z quatronem A, bez wagi . Jak ustawiacie swoje rozsiewacze z aplikacji  czy robicie próbę kręcona. Ja gdy robie próbę kręconą to nieraz np w przypadku soki potasowej wysiewa mi za mało nawet o 50kg na ha. Próbę wykonuje tak jak w książce(odkręcam tarcze zakładam zsyp włączam wałem i czekam jak wyleci z minimum 30 kg nawozu po czym ważę i wpisuje wynik na komp który sam dobiera współczynnik.) Spotkałem sie z opinią że właśnie próby kręcone przekłamują i lepiej ustawix z aplikacji.  Jak wy to robicie? 
    • Przez Marcin_Matczak
      Witam potrzebuje opinię na temat rozsiewacza nawozu Rauch MDS 18.2 
    • Przez Bartoszek1994
      Cześć, przymierzam się do zakupu nowego rozsiewacza nawozów. Wybór padł na dwa modele Kuhn mds 18.2 lub Bogballe L15 plus. Obie maszyny w podstawie mają pojemność 700l, hydrauliczne otwieranie, wałek wom w zestawie, sito w komorze i szerokość siewu do 18m. Ceny obu po kilku telefonach są zbliżone +/- 22 tys. za to wyposażenie co wymieniłem  wyżej. Zastanawia mnie kwestia wykonania, skomplikowanie ustanawia i regulowania pracy przy poszczególnych nawozach. Zaletą Bogballe jest że ma siew graniczny w standardzie, w Kuhnie opcja za dopłatą. Z kolei oglądając kilka używek około 10 letnich to "ruda" bardziej zjadła bogballe, Kuhny lepiej opierały się rdzy. Mam małe gospodarstwo rozsiewacz chodził będzie z Zetorem 5211 dlatego nie chcę komplikować sobie pracy na kilkanaście hektarów upraw różnymi bajerami typu "komputer" zależny mi na prostej kalibracji, obsłudze i trwałości.
      Czy użytkuje ktoś z was te maszyny i ma cenne spostrzeżenia/ rady, dokonywał takiego wyboru w zakupie?
      Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v