Skocz do zawartości

Polecane posty

Witam. Panowie potrzebuję szybkiej pomocy . Czas goni , dzisiaj miałem wykonać Orkę ale niestety moja 30`stka mnie zaskoczyła . Gdy podnoszę pług ( lub też inne narzedzie ) ponad połowę wysokości urywa się ucho od ramienia podnośnika mocujące cięgno regulacyjne łaczone z płozą . za każdym razem gdy pospawam je na nowo to urywa się ponownie . Potrzebuję szybkiej pomocy co jest przyczyną i jak z tym postąpić ponieważ gonią terminy :/ Liczę na pomoc . Załączam jeszcze foto aby było łatwiej odkryć o co mi dokładnie chodzi . Z gory dziekuje za pomoc :) 

 

P.S

Zdj. nie jest mojego autorstwa ani mojego ciagnika lecz zaznaczyłem na nim z którym elementem mam problem .

post-102446-0-74361100-1490135077_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

crvx40    7

jak koledzy wyżej naciąg na podniesionej maszynie gdyż podczas podnoszenia on siemka szczę naciągane i dlatego może obrywac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel_rawa    7

w 360 jest tak samo i w jelonku też tak mam kiedys skręciłem pług na dole to na pierwszej dziurze bolec od zawieszania pługa pekł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor22    7

Widocznie mocowanie łańcucha nie jest w jednej osi z cięgnem. Na dole wydaje się być luźno a z coraz wyższa wysokością ciągno zbliża się do koła. A że z drugiej strony go trzyma to coś musi puścić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert1226    47

Następny z komputerem do C330 podchodzi.
Zamiast zakładać durny zasmiecajacy forum temat trzeba by wczesniej dobrze się przyjrzeć co gdzie się blokuje ,ale po co lepiej do w internet i swoja nimoc pokazywać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert1226 - takie posty jak twój zasmiecają forum . Niestety po podpięciu laptopa do złącza diagnostyki w 30`stce nic mi nie wykazała dlatego lece na forum ... -.-

 

 

 

Panowie dziękuję za dużą ilość pomocnych postów , niestety problem jest że nawet po maksymalnym rozkreceniu śrub ucho urywa się gdy podnosi się na max . Nie rozumiem co się stało bo przed pierwszym wyrwaniem nic takiego sie nie działo i mogłem bezproblemowo podnosić . Hmm wiem że napina się cięgno (śruba rzymska ) lecz coś musi być nie tak skoro jej brakuje i się urywa . Mi już naprawdę brakuje pomysłów . Liczę na was panowie . Jeszcze pytanie , na który otwór w plozach powinny być założone cięgna ? Może tu jest problem , próbowałem juz zarówno na dolnym jak i na górnym lecz dodam że zdażyło sie mi skrzywić płozy i może tu jest nasz "pies pogrzebany " ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jarecki88    187

Tu każdy ma szklaną kulę przecież i Ci powie, co się dzieje. K..., tak trudno podejść do tego ciapka i obserwować, co się dzieje przy podnoszeniu? Akurat kolega wyżej ma 100% racji.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może inaczej . Panowie wiem co stawia opór = cięgna (śruby rzymskie ) . Lecz nie wiem co jest przyczyną że stawiają opór nawet gdy są rozkręcone na max. Problem pojawił się z dnia na dzien  Brak mi pomysłów dlatego przyszedłem z tym tutaj . Chyba forum jest po to by szukać i otrzymywac Pomoc ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Kolega @rolnik1973 ma w 100% racje a cięgna mają być założone na górne dziury w płozach - pewnie jak podpinałeś laptopa to nie miałeś belki założonej i dlatego błędu nie pokazało :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor22    7

mocowanie śruby musi być mniej więcej w osi z osią sworznia mocujacego ciegno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pipi595    0

Sprawdź czy ci na frezie przy górnym ramieniu nie przeskoczyło i może podnosi wyżej niż zwykle. Tak z opisu to trudno komukolwiek coś doradzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2675

Powiedz najpierw co kombinowałeś z otworami w tych półksiężycach przy zwolnicach ? B) Ale w jaki sposób stawiają opór rozkręcone ? To bez sensu , albo Ja nie łapię ? :o   Mocowanie łańcuchów ma być w jednej linii z mocowaniem cięgieł i nic się nie ma prawa napinać i urywać . 

Edytowano przez zetorki12

ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    91

Co do przeskoczenia na frezach przy górnym ramieniu to nie możliwe bo by wszystkie frezy pościnało, a co za tym idzie nie podnosił by wyżej tylko niżej.

A ta blacha co jest przykręcona do zwolnicy do której zapinacz łańcuchy nie jest czasem przestawiona na otworach, nikt tam nic nie kombinował ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert1226    47

Taki kumaty ze pewnie sam przestawił na frezah żeby wyżej podnosił a teraz nie wie co się stało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2675

Samo przestawienie na frezach nie powodowałoby urywania . Wydaje Mi się że w powiększeniu , w półksiężycu jest jeszcze jeden otwór i pewno tam coś pokombinowane .


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bears    68

Jak to ucho było by dobrze pospawane to pompa by miałczała a strzelały na przemian łańcuchy z śrubami w zwolnicach/pochwach ale że jest pewnie posmarkane to i się urywa co chwila przy byle czym. Zdjęcie tego i miejsca gdzie się urywa ucho i będzie wiadomo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie problem rozwiązany . Wymieniłem cięgna na nowe , pospawałem ucho , nowe cięgna założyłem na górny otwór w płozach  i jest dobrze , cóż może winowajca było to że jedno cięgno było starego pierwszego typu zaś drugie już trochę nowsze . Dziękuję wszystkim za chęci pomocy   :)  

Edytowano przez KamilModrzejewski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2675

Cięgna z pewnością nie były tu winowajcą . B)  Skąd dwa otwory w "płozach" ?

Edytowano przez zetorki12

ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi sie że prawie wszystkie 30`stki mają 2 otwory . Ważne że udało się uporać z problemem . Moja 30`stka kryje wiele dziwnych rozwiązań gdyż kupiłem ją od Handlarza i wiadomo jak to jest ... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez versus
      jak mozna wzmocnic podnosnik w 60-ce????
    • Przez dawid12
      Witam mam problem z podnosnikiem w T-25.Ciągnik podnosi tylko lekkie maszyny(pajak,obsypnik).A ciezejszych niepodnosi wcale albo podniesie i nietrzyma.Pompa została wymieniona uszczelki na siłowniku tez.I tu jest problem bo juz niewemy co to moze byc.
    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez maxifarmer
      zakupiłem nie dawno mf-a 6180 i mam z nim kilka problemów otóż:
      -rewers elektrohydrauliczny nie przełącza się prwidłowo tzn, raz wejdzie a raz
      -podnośnik się zacina
      -czasem trace wspomaganie
      -często mróga kontrolka od ciśnienia oleju i jednocześnie włącza się kontrolka usterki właśnie przy przełączaniu rewersem
      nie wiem co może być przyczyną tych usterek, zaobserwowałem również to że te usterki zaczynają się dziadz dopiero po kilku minutach pracy dopuki ciągnik się nie nagrzeje to wszystko działa poprawnie
      mam kilka chipotez a mianowicie, może to być wina oleju w skrzyni (skrzynia zalana jest Agrolem ponieważ z takim olejem był zalany i przy wymianie zalałem takim samym), lub może filtrów,
      nie sądzę aby była to kwestia elektroniki ponieważ te objawy raczej związane są z olejem
      proszę wypowiadajcie się
    • Przez mesomorph
      Witam.
      Mam problem, nie podnosi mi do konca, silownik nie wychodzi na maxa, jedynie jak nacisne przycisk ten na zewnatrz to wtedy jest ok... co moglo sie zepsuc?
×