Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas w banku BGŻ w Brodnicy (woj. Kujawsko-Pomorskie) juz wszystko jest. Kazali przyjsc w tym tygodniu i juz złożyc papiery o kredyt. A oprocentowanie to nie 3% tylko 2% a co do prowizji to jeszcze nie wiem.

Opublikowano

3,5% to były w lutym, ale potem zatwierdzili ustawę na 2% i po kilku dniach wstrzymali i te na 3,5% do czasu podpisania aneksu z ARiMR, Sawicki mówił że mieli je podpisać w ubiegły piątek ale nic niema... :)

Gość bimladentoja
Opublikowano

Ta wierzcie politykom-słuchajcie mediów -idzcie na wybory.Jakby ktoś zapomniał -TU JEST POLSKA-kraj który nie miał i niema szczęścia do miłościwie nam panujących,więc kogo takie rzeczy dziwią? :lol:

Gość bimladentoja
Opublikowano

Może i będą,ale nie dla producentów zbóż szczególnie ozimych.Przykład własny pszenica ozima 3 złote 75groszy kredytu suszowego z ha,morga pyrek-4000 złotych -gdzie logika?Nawet areał nie nadbija:(

Opublikowano
panowie ale te kredyty to żadna rewelacja jak na preferencyjny 3% + mprowizja 2,5%

Może to i żadna rewelacje, ale lepiej wziąć taki kredyt na ciągnik niż tak jak niektórzy robią na PROW że biorą kredyt na całą sumę inwestycji np tak jak jeden rolnik w mojej okolicy wziął 600tys na 9% na 15 lat,

Opublikowano

tak ale. nie starsze niż 5 lat;)

Tomaszów Lubelski(lubelskie) już kredyt udzielają, ja biorę znaczy tato w BGŻ od stycznia załatwiany ;/ ale już niedługo będzie Zetork 8441 :)))

edit:

witam kredyt już jest w BGŻ we wtorek 28 kwietnia będę miał zetorka 8441;) pozdrawiam

Opublikowano
Może to i żadna rewelacje, ale lepiej wziąć taki kredyt na ciągnik niż tak jak niektórzy robią na PROW że biorą kredyt na całą sumę inwestycji np tak jak jeden rolnik w mojej okolicy wziął 600tys na 9% na 15 lat,

Jednak na prow lepiej jest mimo rozłożenia kredytu nawet na 10 lat obliczałem tak na szybko przed chwileczką.Ponad 40 procent taniej wychodzi na prow przy zwrocie 60 procentowym

Opublikowano

witam czy wiecie cos na temat kredytow z doplatami arimr na rok 2010 bo slyszalem ze niema ich juz byc w banku mi tak powiedzieli ale mowili ze tak slysza co rok a jakos zawsze byly, chce kupic w styczniu 4.5ha i potrzebuje tani kredyt na ok 10 lat mam 25 lat wiec dla mlodych rolnikow bym sie zalapal gdyby byly

Opublikowano

kredyty będą ale zgodnie z dyrektywą zakup gruntów będzie mógł stanowić maksymalnie 10% wartości inwestycji, zatem kredytów preferencyjnych na zakup gruntów w obecnym kształcie w przyszłym roku już nie będzie

Opublikowano

Czyli tak na chlopski rozum ja to rozumie tak jesli dla przykladu wezme 100 tys to tylko za 10 tys moge kupic grunty za reszte cos innego? Czy chodzi o to ze z puli pieniedzy przeznaczonej na dofinansowanie kredytow tylko 10% bedzie na grunty jesli sie zalapie jako jeden z pierwszych to bede sobie mogl nakupic pola za np 100tys???

Opublikowano

planuje zakup gruntów rolnych w innym województwie tylko mam problem z finansowaniem tej inwestycji, otóż mój bank spółdzielczy nie chce się tym zająć a inny bank może nie zdążyć z rozpatrzeniem wniosku przed styczniem (a mój uczyni to szybkości) problem jest tej natury, iż grunty (oddalone o ponad 300km) muszą podlegać rokrocznej kontroli a mój bank wolałby tego uniknąć, nie wiem teraz czy negocjować z nimi czy też poszukać miejscowego bądź sieciowego banku, wskażcie mi proszę jakie zauważacie rozwiązania w takiej sytuacji

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tomaszt585
      Witam . Na początku zaznaczam że nie oczekuje od nikogo gotowego biznesplanu a poprostu szukam jakiejkolwiek porady. Mianowicie czekam w tej chwili na ruszenie naborów na prow 2014-2020 poniewaz zamierzam złożyć wniosek na młodego rolnika oraz na modernizacje .Gospodarstwo które będę przejmował to 23 ha z czego 12 jest moją własnoscia reszta to dzierżawa. utrzymuje ok 10 sztuk krów dojnych 4 opasy oraz 8 młodzierzy i około 20 tuczników ( małe zoo) . ziemie mam 3-4 klasy czyli nie najgorsze i 5 też sie trafi .  teraźniejsza produkcja w tym gospodarstwie to raczzej wegetacja .  oczywiście coś tam sie inwestuje ale raczej są to maszyny starszego typu czyli szłu nie ma ae nie o maszyny się tu rozchodzi . chciałbym jakoś ukierunkowac produkcje żeby zacząć zarabiać ponieważ cuż ze wezme dotacje i kupie np. ciągnik jeżeli nie bede miał jak zarobic na jego utrzymanie .zasoby sprzetowe mam ale są to leciwe maszyny dlatego chciałem początkowo jeśli oczywiście sie zakwalifikuje kupić ciągniki najpotrzebniejsz maszyny do nie go . w tej chwili dysponuje ursusami c 330 i c360 . lecz tak jak wspomniałem nie da mi to relatywnego zwrostu produkcji i jednoczesnie zarobków . dlatego teraz myśle nad budową jakiegoś obiektu czli obory . ale nie mam tez przekonania ponieważ barddzo boje sie kredytów a to jednak bedzie spora inwestycja . mógłbym postawić obore na maks 50 sztuk bo więcej cięzko będzie wyżywić . (krowy mleczne ) terazniejsza sytuacja na rynku mleka tez mnie bardzo do tego nie zacheca . W gre oczywiście wchodża też inne zwierzeta czyli świnie czy opasy ale tu własnie pojawia sie problem oplacalności tych kierunków na taka skale . tutaj zwracam sie o jakiekolwiek chodzby najmniejsze porady . moze ktoś z was miał taka sytuacje i jakoś sobie poradził i ukierunkował . wiem że to wszystko brzmi troche dziwnie (jakbym sie wszystkiego bał) ale mam 18 lat prace na wsi bardzo lubie i nawet mi to dobrze wychodzi inaczej nie dostałbym takiego zaufania ze strony Taty. Czyli prosze o jakieś porady w co byscie uderzyi na moim miejscu każda propozycja będzie ciekawa i będę za nia wdzięczny . z góry dzięki .
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez michaloo279
      Witam, przed paroma laty sprowadziłem przyczepę z Niemiec dwuosiową 5t z hamulcami pneumatycznymi. Prawdopodobnie nie była tam zarejestrowana, bo ma max 25 km/h, stąd też brak do niej jakichkolwiek papierów czy też tablicy rejestracyjnej. Czy pójdzie ją u nas zarejestrować? Trzeba robić jakieś homologacje itp.? Bo na internetach da się spotkać wiele różnych zdań na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
  • Dodaj nową pozycję...
v