Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy drobiu to raczej tylko pogłoski, za dużo wpływowych ludzi ma zainwestowane w ten biznes żeby zakazali używać taniej paszy, musiałaby UE zakać żeby coś takiego się wydarzyło jak krajowy zakaz stosowania pasz gmo

Co do ceny soi z gmo, kupuje tylko około 5 ton miesięcznie i cena soi zdrożała o około 60 zł/tonę mimo iż zbiory są przewidywane na dużo większe a cena soi na rynkach światowych trzyma się lub delikatnie spada, popyt też nie rośnie...

Opublikowano

no a zastąpić tą soję śrutą słonecznikową i rzepakiem ekstrudowanym, może jeszcze łubinem? Ewentualnie młóto browarniane. Ja to nawet mógłbym się przenieść do innej mleczarni, akurat mam kilka km do MSM Mońki, ale co z tego jak i tak wcześniej czy później oni też wprowadzą  non gmo. Nie chce mi się jakoś zmieniać tych wszystkich pasz bo krowy na tym cierpią i chciałbym z tym poczekać do końca lipca i już wprowadzić do stada żywienie tmr, ale jak tak będę wszystko zmieniał co 3-4tyg to jakoś mi się to nie widzi. Chyba zostanę na tej pełnoporcjówce z dehaus a jak wprowadzę tmr to wtedy będę myślał co z czym jeść

Opublikowano

Pod względem aminokwasowym soi niczym nie zastąpisz. Inne pasze mają znacznie mniej lizyny i tryptofanu.
Zosia a może ten rzepak ekspandowany nie był taki jak powinien i wszystko rozłożyło się w żwaczu i stąd problemy ze skokiem mocznika itd?

Opublikowano

Tak jak Ci mówili zostaw tego deheusa. Do nas jeszcze rok temu paszowoz od nich jeździł, teraz już nikt nie bierze. Wipasz, agrocentrum, cargill/doshe tylko jeżdżą... zwróć uwagę na skład przy każdej Nowej partii, za każdym razem inny i te wszystkie wywary, wygląda to jak jakieś resztki. Te droższe po 1500/t podobno dobre są, ale ogólnie dużo ludzi narzeka.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Zosia a może ten rzepak ekspandowany nie był taki jak powinien i wszystko rozłożyło się w żwaczu i stąd problemy ze skokiem mocznika itd?

 Tak też mogło być bo do tej pory przyjeżdżał ładnie zapakowany w oryginalnych woreczkach, a ta ostatnia dostawa w bigbag-u i kolor tego rzepaku deko się różni od poprzedniego. Nie wiem, zobaczymy. Ale drugiej szansy raczej nie będzie :)

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Szanowny sprzedawca marzeń stwierdził, że już się nauczyli ;)

Opublikowano

To jeszcze długa droga przed nimi. Posiadanie samego urządzenia nie oznacza że się wszystko umie.
U mnie mocznik spadł po ekspandowanym rzepaku.a to dlatego że jednak zawiera mniej białka

Opublikowano

Mówiłem wam, że soi tym rzepakiem nie da się zastąpić. A myśleliście o makuchu lnianym podobno jest całkiem niezły. Kolejny dobry produkt to drożdże paszowe, warto się za tym rozejrzeć lub konkretne aminokwasy, z tym że to ostatnie ciężko będzie dostać. U mnie w mleczarni na razie spokój ale powoli już się przygotowuje bo raczej nas to nie ominie.

Opublikowano

11 mam kontrolę z Mlekovity to zobaczę czy nie podsuną pisma pod nos, albo zapytam co dalej.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)

To jeszcze długa droga przed nimi. Posiadanie samego urządzenia nie oznacza że się wszystko umie.

U mnie mocznik spadł po ekspandowanym rzepaku.a to dlatego że jednak zawiera mniej białka

 

Rzeczywiście, na początku tak było, że moczniki były niższe niż na soi. A potem wyszło jak wyszło. A jeszcze rzepak espand. miał podnieść kazeinę bo ma dużą zawartość metioniny, a efekt końcowy to taki, że i parametry, nie dużo ale się rozjechały. 

Cargill ma jeszcze korektor białkowy na bazie rzepaku, nie produkują tego u nas tylko ze świata zwożą. Może to by było najlepsze rozwiązanie. Bo u nas w mleczarni potrzebne certyfikaty i można tylko kupować pasze z certyfikatem kupować. A Cargill taki posiada. 

 

Mówiłem wam, że soi tym rzepakiem nie da się zastąpić. A myśleliście o makuchu lnianym podobno jest całkiem niezły. Kolejny dobry produkt to drożdże paszowe, warto się za tym rozejrzeć lub konkretne aminokwasy, z tym że to ostatnie ciężko będzie dostać. U mnie w mleczarni na razie spokój ale powoli już się przygotowuje bo raczej nas to nie ominie.

 

A ja dałabym sobie rękę uciąć, że rzepak ekspandowany jest taki fajny.. i nie miałabym teraz ręki.  Też gdzieś słyszałam o tym makuchu lnianym. Dzięki, że przypomniałeś. 

 

11 mam kontrolę z Mlekovity to zobaczę czy nie podsuną pisma pod nos, albo zapytam co dalej.

Czyżby i Ciebie dopadło "non GMO"???  :ph34r:

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano

W mlekovicie nieoficjalnie się mówi że wszystkie oddziały prócz wysokiego mają być non gmo

Opublikowano

Kolega Ematti oddaje do tego tego samego oddziału i przy kontroli miesiąc temu dali mu to do podpisania.

Opublikowano

Thomas nie wiem czy ja to źle interpretuje czy Wy, ale były tam pytania ktoś wrzucal na ceny mleka ankieta i na końcu "czy w gosp są stosowane pasze non gmo" wszyscy pisali, ze zaznaczyli "tak". Jeśli ankieta to ankieta piszesz jak jest, bo po takim czymś wychodzi, ze nawet przed wprowadzeniem zakazu zywili non gmo.
Bez aneksu raczej taka deklaracja nie jest wiążąca dla nikogo, a jak nam tłumaczyli z mlekpolu to skontrolować ma prawo wet i przede wszystkim odbiorcy towaru.
Zosia a nawet mi na pw chwaliłaś ten rzepak z biofeedu :P

Opublikowano

My sporo zużyliśmy śruty rzepakowej chronionej. Z biofeedu około 6 ton, zawsze była workowana a wcześniej jeszcze 8 ton takiej jak sprzedaje firma emiwo. Ogólne od sierpnia jest bez soi. Do tego szła śruta rzepakowa, młóto suszone i DDGS kukurydziany, trzeba było tez dodać trochę mocznika. Tak jak u rolstudent spadł poziom mocznika w mleku. Trochę kombinacji ale jak mus to da się produkować bez soi. Wydajność za  zeszły rok ponad 10000 l.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Thomas nie wiem czy ja to źle interpretuje czy Wy, ale były tam pytania ktoś wrzucal na ceny mleka ankieta i na końcu "czy w gosp są stosowane pasze non gmo" wszyscy pisali, ze zaznaczyli "tak". Jeśli ankieta to ankieta piszesz jak jest, bo po takim czymś wychodzi, ze nawet przed wprowadzeniem zakazu zywili non gmo.

Bez aneksu raczej taka deklaracja nie jest wiążąca dla nikogo, a jak nam tłumaczyli z mlekpolu to skontrolować ma prawo wet i przede wszystkim odbiorcy towaru.

Zosia a nawet mi na pw chwaliłaś ten rzepak z biofeedu :P

 

Chwaliłam, i potem się zadziało. Chwilowo nie chwalę. :P 

My sporo zużyliśmy śruty rzepakowej chronionej. Z biofeedu około 6 ton, zawsze była workowana a wcześniej jeszcze 8 ton takiej jak sprzedaje firma emiwo. Ogólne od sierpnia jest bez soi. Do tego szła śruta rzepakowa, młóto suszone i DDGS kukurydziany, trzeba było tez dodać trochę mocznika. Tak jak u rolstudent spadł poziom mocznika w mleku. Trochę kombinacji ale jak mus to da się produkować bez soi. Wydajność za  zeszły rok ponad 10000 l.

 

.... zawsze była workowana..... może o to tutaj chodzi...... albo zabrakło czegoś w naszej paszy.... sorki ale ja wymiękam  :ph34r:

Opublikowano

A ja daję rzepak ekspandowany z Liry i sobie chwalę. To fakt że trzeba więcej dać bo zawartość białka mniejsza niż w soi i trzeba też zauważyć że jest dosyć lekki czyli ma większą objętość. U mnie mocznik po tym poszedł do góry. Wiem że niektórzy jadą tylko na tym zamiast soi więc nie wiem dlaczego tak narzekacie na ten rzepak, chociaż stado stadzie nie równe i czyjeś krowy może potrzebują czegoś innego.

Opublikowano

Jak ktoś nie trzyma jakości i z deklarowanego np 60% rozkładu w jelicie ma tylko 30%, bo firma się uczy to robią się cyrki. Parametry też lecą.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Nie wiem jak jest u Was w mleczarniach, ale u mnie pasza musi pochodzić z wytwórni z certyfikatem. Jeśli przy kontroli okaże się że jednak mam w paszy gmo to niby nikt na mnie jako takiej kary finansowej nie nałoży, ale za mleko zapłacą jak za przerzutowe i poniosę koszty transportu. Skoro u mnie nie wyszło żywienie rzepakiem. To albo muszę szukać soi bez gmo z certyfikatem że rzeczywiście jest bez gmo, albo poddać się żywieniu cargilla który ma ten zakichany certyfikat. Tylko ciekawa jestem kosztów i efektów takiego żywienia....

Opublikowano

Ciekawe tylko jak bardzo zmienili skład. Może rzepaku dołożyli. Jeśli rolnik może kupić za 2200 zł to taka firma kupi może po 2000 zł. Wtedy ta podwyżka nie jest tak duża.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik3512
      KROWY Mam problem z żywieniem. Krowy (10sztuk) rano przy dojeniu dostają 1 kostkę siana na 5 sztuk. Po dojeniu dostają kiszonkę z kukurydzy ( krowy do 4 miesięcy po ocieleniu dostają nawet 60 litrów. Krowy powyżej 4 miesięcy od ocielenia dostają 40 litrów kiszonki. wysokocielne 20 litrów. ) Na to dostają ospę z owsa i pszenicy 40 litrów ( 4 litry na sztukę oczywiście w zależności od produkcji mleka i cielności) wraz z odżywką dla krów mlecznych z sano ( nazwy nie pamiętam ) oraz kredę pastewną. Na południe dostają słomę 1 kostkę na 5 sztuk. o godzinie 16 dostają po 5 litrów ospy wraz z odżywką. gdy wyjedzą dostają słomę. przy dojeniu dostają 2 kostki siana na 5 sztuk. po wydojeniu dostają jeszcze kostkę na 5 sztuk. wczoraj zakupiliśmy odżywkę dla krów mlecznych z mocznikiem którą będziemy stosować na kiszonkę z kukurydzy. Z wydajności krów jesteśmy bardzo nie zadowoleni wynosi około 3800. Nie chcemy otrzymać mega wydajności ale chcielibyśmy aby krowy zaczęły dawać więcej mleka lub dawać równo aż do zasuszenia a nie podają 4 miesiące po ocieleniu i ich produkcja się kończy. Co sugerujecie co im zacząć stosować do jedzenia ?
       
      BYKI mam problem z żywieniem byków rano dostają kiszonkę z kukurydzy około 40 litrów na byka od 300kg 20 litrów na mniejszego niż 300 kg. Na to dostają ospę z owsa i pszenicy kredę pastewną oraz sanbul. Na południe dostają znów ospę z owsa i pszenicy. około godziny 16 dostają słomę. Przy wieczornym oprzątku dostają siano. Rasy byków to simentale i limuzyny. Gdy sprzedajemy byka który ma około 22 miesięcy waży około 600 kg
       
      JAŁÓWKI gdy nadchodzi czas na zacielenie takie jałówki ledwo mają 300 kg są po prostu małe. Ich żywienie jest podobne do żywienia byków nie dostają tylko sanbula i dostają trochę mniej kiszonki
       
      Co mi sugerujecie co zacząć stosować czego mniej czego więcej pomóżcie bo jak słyszę że krowa ma wydajność 8000kg a byk przy sprzedaży ma 850 kg w półtora roku. U mnie nie chcą więcej jeść byki stoją cały dzień przy kiszonce.
    • Przez Rolnik3311
      Wiatm. Jestem nowy na forum i mam problem z żywieniem. Krowy (9sztuk) rano przed dojeniu dostają po 2,5kg śruty zbożowej + pasze uzupelniającą (Protamilk® Complete) . Po dojeniu dostają kiszonkę z kukurydzy ok. 20-25kg na szt. W południe dostają sianokiszonkę ok.10kg na szt. Około 14 dostają znowu kiszonke o godzinie 16 dostają po 2kg granulek pełnoproporcjonalnych(czy jakoś tak). po dojeniu dostają siano.Z wydajności krów jesteśmy bardzo nie zadowoleni wynosi około 4tys. Chciałbym aby krowy zaczęły dawać więcej mleka. Co sugerujecie co im zacząć stosować do jedzenia ?

    • Przez thezbychu
      witam chcę w tym roku zrobić kiszonke z trawy w pryzmie ale nie wiem co i jak ile to ma się kisić jak to ubijać jak dawać bykom żeby im nie zaszkodziło i ile tego zrobić dla 4 byków i krowy jak ma wyglądać prawidłowa kiszonka
    • Przez grzesiek88
      Witam! Tak jak w temacie koledzy jakie macie sposoby na to by sianokiszonka po otwarciu dłużej zachowała świeżość. Obecnie mam jeszcze mało ogonów w oborze i powoli mi idzie skarmianie kiszonki, jak otworzę balota to po trzech dniach jest w środku gorący i zaczyna pleśnieć na biało więc idzie na straty bo mogą się bydlaki zatruć taką spleśniałą. Myślałem żeby rozcinać folię w połowie balota, pół kiszonki wziąć do skarmiania a na to drugie pół zaciągnąć spowrotem tą folię i w miejscu cięcia okręcić ze dwie warstwy streczem tak żeby powietrze nie dochodziło. dałoby to coś? jak myślicie ma to sens?  czekam na wasze pomysły i opinie na ten temat
    • Przez everto
      witam, 
      jestem ciekaw waszych przepisów na śrutę. Obecnie dajemy pasze pełnoporcjowe gotowe ale ich cena skłania mnie do zakupu mieszalnika i robieniu samemu. Podajcie tu tylko swoje przepisy na pasze tj. ile % i czego. Piszcie również wasze opinie na ten temat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v