Skocz do zawartości

Prasa walcowa vs prasa łancuchowa co wybrac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U nas kiedyś walcową DF GP 2.30(to samo co Unia Famarol 1.8D) ciągał DF Dx4.50 (82KM) i dobrze z nią współpracował tak więc łańcuchowa spokojnie z 308LS będzie chodzić.

Nie wiesz ile wynosi dopłata do Z500R?

Edytowane przez MgrLukash
Opublikowano

ale myślę, że jak producent podał 50KM to jak będziesz miał te 30KM więcej to ładnie będzie wszystko zbijać. Kolega ma DF 2.30, którą ciąga 60-tką i też jakoś robi. :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi :) pytam no bo sąsad ma warfame zapotrzebowanie mocy cos kolo tego i robi belki internacionalem 100 km i za lekko nie ma w kiszonke ;) niestety nie wiem :/ jeszcze raz dzięki za odpowiedz pozdrawiam :)

Opublikowano

C360 z GP2.30 to musi mieć zap... Zetor 5340 miał w niej co robić a 8KM ma więcej.

Z Warfamą to u mnie latają Zetorem 7211 lub Landini 8550 tak więc za ciężka być nie może. Valmet 95KM to już u nas walcówkę JD 578 z nożami ciągał.

Opublikowano

Panowie nie patrzcie co producent napisał w broszurze o zapotrzebowaniu mocy bo to jest zapotrzebowanie ale nie mocy km traktora a km na WOM-ie traktora i to na płaskim terenie i niewiadoma o jakim zagęszczeniu balota. To delikatny temat jak zacznie się pytać producentów o zapotrzebowanie jak oni to obliczyli i czego dotyczy czy wom czy traktora. Czeski film można rzec. Ale jak się ma te 80km i z głową roluje (nie przytrzymujemy balotu w komorze jak jest pełna) tylko najlepiej na 90% napełnienia komory max. to będzie git przy prasie łańcuchowej i na płaskim terenie bez podmokłych łąk. A po zatem wpierw trzeba wyczuć zestaw jak się zachowuje zanim zacznie pracować płynnie i bezpiecznie. Największy opór też stawia siano zagrabiane zgrabiarką gwiazdową jak się warkocz zrobi to i 90km stęka w łańcuchowej. Zgrabiarki karuzelowe są lepsze. No i nie robimy wałka do pasa bo traktor będzie stękać też.

Opublikowano

Spokojnie mogę polecić MASCARA np. Corse 320, są w fajnych kompletacjach, szerokie ogumienie, szeroki podbierak, centralne smarowania, podwójny sznurek siatka, i zamki na klapie. Wychodzą taniej niż SIPMY w tej samej konfiguracji, są lekkie, i naprawdę mają bardzo małe zapotrzebowanie mocy, a patrząc po tym jak u niektórych pracują, to prawdziwe giganty. I potwierdzam, że Mascar produkuje dla NH i to jest praktycznie to samo tylko tańsze.

Opublikowano (edytowane)

I cena 63000zł brutto...

https://www.otomoto.pl/oferta/mascar-corsa-320-prasa-rolujaca-stalokomorowa-fabrycznie-nowa-ID6yhAFr.html

Dla Maschio chyba też produkowali bądź nadal produkują.

1-8-400x340.jpg

Panowie nie patrzcie co producent napisał w broszurze o zapotrzebowaniu mocy bo to jest zapotrzebowanie ale nie mocy km traktora a km na WOM-ie traktora i to na płaskim terenie i niewiadoma o jakim zagęszczeniu balota. To delikatny temat jak zacznie się pytać producentów o zapotrzebowanie jak oni to obliczyli i czego dotyczy czy wom czy traktora. Czeski film można rzec. Ale jak się ma te 80km i z głową roluje (nie przytrzymujemy balotu w komorze jak jest pełna) tylko najlepiej na 90% napełnienia komory max. to będzie git przy prasie łańcuchowej i na płaskim terenie bez podmokłych łąk. A po zatem wpierw trzeba wyczuć zestaw jak się zachowuje zanim zacznie pracować płynnie i bezpiecznie. Największy opór też stawia siano zagrabiane zgrabiarką gwiazdową jak się warkocz zrobi to i 90km stęka w łańcuchowej. Zgrabiarki karuzelowe są lepsze. No i nie robimy wałka do pasa bo traktor będzie stękać też.

Masz sporo racji. Każdy ciągnik generuje też inne straty na WOM i na kołach tak więc to jest temat rzeka

Szczególnie z tą zgrabiarką, ja już o tym zapomniałem bo ten siedmiu-gwiazdowy cud techniki już od chyba 8 lat w krzakach stoi.

Wie ktoś jak obliczyć moc wałka ? z góry byłbym wdzięczny ;)

Nie da się obliczyć, każda przekładnia generuje inne straty mocy.

Edytowane przez MgrLukash
Opublikowano

Gdybym miał do wyboru kupić nową a starą prasę to bym kupił starą krone prasa mistrzostwo a nie tak jak te badziewne sipmy czy inne badziewa zaakupuje pronara bo moge kupić tylko nowa prase do takiej kwoty i pronar chwali się całkiem dobrą wytrzymałoscią i prostota a ta mascara to tak srednio bym powiedzial ;)

Opublikowano

Miałem prasę Mascar Tuareg Cut 125, kupiłem ją nową i powiem jedno: szajs jakich mało. Włosi robili ją chyba na tej samej linii produkcyjnej co makaron :)  bo jakość materiału wołała o pomstę do nieba. Na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w niej masywne (grube półośki, wzmocnienia wszędzie gdzie się da), ale wszystko wykonane z plasteliny.