Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Egon78 napisał:

Za moich  młodych czasów  pisało  się  z  pod  ( człowiek  stary to  i nie  nadąża )

To szacun że w tym wieku jeszcze kompa ogarniasz bo ta forma była poprawna do połowy lat 30 ubiegłego wieku  ;) Panowie. I panie. Mamy 100 latka na forum  :))))

Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

To szacun że w tym wieku jeszcze kompa ogarniasz bo ta forma była poprawna do połowy lat 30 ubiegłego wieku  ;) Panowie. I panie. Mamy 100 latka na forum  :))))

sjp.pl

Etymologicznie poprawne jest z pod i taka pisownia obowiązywała do roku 1936. Zgodnie z nowszą (choć, jak widać, nie tak znów bardzo nową) ortografią piszemy spod - podobnie jak sprzed (dawniej z przed), spoza, sponad, spomiędzy.

Opublikowano
Dnia 17.12.2018 o 18:21, popo73 napisał:

Gdzie?

WIELKOPOLSKA  POWIAT WĄGROWIEC

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie Xdrob 830 zł netto paszowa, pszenżyta nie kupują bo za drogie. Inna wytwórnia pasz: pszenżyto 740 zł netto, jęczmień 760 zł netto. Kuropasz pszenżyto 760 zł netto.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
9 minut temu, Norman napisał:

Mazowieckie Xdrob 830 zł netto paszowa, pszenżyta nie kupują bo za drogie. Inna wytwórnia pasz: pszenżyto 740 zł, jęczmień 760 zł.

to i cedrob obtanił bo podobno mieli 845 netto paszówe 

Opublikowano

Witam Panowie i Panie :D chciałem zapytać czy jest firma skupująca zboże która zrobi przedpłatę lub zapłaci przed minimum 50% przed dostawą towaru ? 

Opublikowano
14 godzin temu, AleksanderX napisał:

W agropierdołach mówili ze oszenica po 900

Chyba w to nie wierzysz ?Tam zawsze głupoty gadają ......

Opublikowano

Dawid151599 napisał:

Witam Panowie i Panie :D chciałem zapytać czy jest firma skupująca zboże która zrobi przedpłatę lub zapłaci przed minimum 50% przed dostawą towaru ? 

są takie firmy które tak robią dniu odbioru płacą, jeden raz do takiej sprzedałem w dniu odbioru 80% kwoty a za dwa tygodnie cyrki że to zanieczyszczone, że robactwo, że mała gęstość, wkońcu dopłacili groszowe sprawy i pzstrzegam to była firma Ws Trade z okolic Puław, kilka lat temu mnie tak naciągneli naciągneli naa jedną ciężarówke

Opublikowano

i to jest właśnie najgorsze każdy by chciał towar i pewnie jeszcze dopłacić za odbiór heh z różnymi firmami rozmawiałem i z kilkoma nawet ostra wymiana zdań była bo jak ja moge żądać przedpłaty jak nie znają parametrów i wgl ok to rozumiem ale nie chodzi tu o 100 % wartości towaru ale te 50% jako forma zabezpieczenia. Bo każdy niby sie boi jak nie dostanie towaru heh gdzie jest umowa i wgl a np jak kupujesz maszyne czy cokolwiek do puki nie zapłacisz maszyny nie dostaniesz a tez można by było isc odebrac i zapłacic za 14 dni :D

Opublikowano
59 minut temu, Dawid151599 napisał:

i to jest właśnie najgorsze każdy by chciał towar i pewnie jeszcze dopłacić za odbiór heh z różnymi firmami rozmawiałem i z kilkoma nawet ostra wymiana zdań była bo jak ja moge żądać przedpłaty jak nie znają parametrów i wgl ok to rozumiem ale nie chodzi tu o 100 % wartości towaru ale te 50% jako forma zabezpieczenia. Bo każdy niby sie boi jak nie dostanie towaru heh gdzie jest umowa i wgl a np jak kupujesz maszyne czy cokolwiek do puki nie zapłacisz maszyny nie dostaniesz a tez można by było isc odebrac i zapłacic za 14 dni :D

Ja kupowałem maszyny to faktura 14 dni bez problemu wystawili bez jakiejkolwiek wpłaty

Opublikowano
11 minut temu, staszek131415 napisał:

Ja kupowałem maszyny to faktura 14 dni bez problemu wystawili bez jakiejkolwiek wpłaty

a odebrałeś maszyny z placu ? czy jak zapłaciłes całość to Ci przywieźli ?

mi ogólnie chodzi o to zeby ustrzec sie przed firmami które chciałby by oszukać mianowicie nie wypłacic kasy bo niestety ale słyszy sie rózne rzeczy :/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v