Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

grego napisał:

12 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Dokładnie mamy wolny rynek i każdy w tym kraju decyduje sam w jakiej cenie sprzedaje nawozy czy inne a jak by kupił nawozy w czerwcu to miał by taniej i nie narzekał teraz a skoro kupuje teraz to niech nie płacze że drogo

Z tym wolnym rynkiem nawozowym to akurat byłbym ostrożny od kiedy skonsolidowano państwowe przedsiębiorstwa w jednego molocha - monopoliste...

No właśnie od kiedy ten monopolista powstał na rynku i dyktuje ceny to ci którzy nie chcą przepłacać to w nawozy zaopatrują się w Białorusi i Rosji i dzięki temu mamy jednak dalej wolny rynek i w czerwcu można było kupić nawozy w dobrych cenach w tej chwili to ceny nawozów idą równo z cenami pszenicy w górę

Opublikowano
10 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Staszku jak byś nakupowal pszenicy w maju po 630 to byś nie musiał teraz po 850 kupować i też byś nie płakał ja jeszcze żadnego handlowca złodziejem nie nazwałem a przeciwnie mam ten komfort posiadać pszenicę z tego i tamtego roku i jak ktoś mi nie położy 900 netto to po prostu nie sprzedam a jak już wszyscy handlowcy zauważaą że kukurydza też nie będzie miala plonu w pl może w podlaskim i lubelskim będzie ok to zobaczysz jak pszenica poszubuje w górę

A gdzie ja płaczę ? Napisałem że kupiłem po 700 brutto czyi 650 netto ja zdowolony i sprzedający nie wiem z czym masz problem chcesz trzymać to trzymaj nikt się tym nie będzie martwił co najwyżej Ty jak wiosną ceny spadną

Opublikowano

pawel885 napisał:

Sam widzisz , w lipcu pisałeś że nikt normalny nie da 700 za paszówkę a teraz piszesz że jesteś zadowolony bo kupiłeś po 700... Czyli jesteś nienormalny. Masz rentę? 

Ja mam coś z głowa nie tak, tylko ja wiem o co Ci chodzi?

pawel885 napisał:

Sam widzisz , w lipcu pisałeś że nikt normalny nie da 700 za paszówkę a teraz piszesz że jesteś zadowolony bo kupiłeś po 700... Czyli jesteś nienormalny. Masz rentę? 

Ja mam coś z głowa nie tak, tylko ja wiem o co Ci chodzi?

Opublikowano
16 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

No właśnie od kiedy ten monopolista powstał na rynku i dyktuje ceny to ci którzy nie chcą przepłacać to w nawozy zaopatrują się w Białorusi i Rosji i dzięki temu mamy jednak dalej wolny rynek i w czerwcu można było kupić nawozy w dobrych cenach w tej chwili to ceny nawozów idą równo z cenami pszenicy w górę

Teraz pytanie dlaczego nie mamy nic do gadania w żadnej kwestii. Podwyżki zbóż idą w bólach, np. jak będzie jakaś katastrofa na rynkach, a i to podnoszą po 30 zł co jakiś czas. Nawozy  100 złoty na raz i nawet nikt nie może zaprotestować, bo przecież my możemy komuś podskakiwać . Zamówione mam po normalnych cenach( np.rsm 26 po 610 netto), ale stosunek ceny zboża, buraki-nawozy pozostawia wiele do życzenia. 

Gość grzesiaczek86
Opublikowano
Cargill Osnowo (kujawsko-pomorskie) pszenica 770,- jęczmień paszowy 730,-, pszenżyto 680,-. Ceny netto loco BioEko Osnowo (firma skupująca dla Cargill).
Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Teraz pytanie dlaczego nie mamy nic do gadania w żadnej kwestii. Podwyżki zbóż idą w bólach, np. jak będzie jakaś katastrofa na rynkach, a i to podnoszą po 30 zł co jakiś czas. Nawozy  100 złoty na raz i nawet nikt nie może zaprotestować, bo przecież my możemy komuś podskakiwać . Zamówione mam po normalnych cenach( np.rsm 26 po 610 netto), ale stosunek ceny zboża, buraki-nawozy pozostawia wiele do życzenia. 

Jak pszenica drożeje o 30 Pln/t to przy 7 tonach masz 210 pln więcej /ha.

Polifoska drożeje o 100pln/t - dajesz 300 kg więc masz koszt /ha wyższy o 30 pln

Saletra drożeje o 100 pln/t - dajesz 500kg więc masz koszt/ha wyzszy o 50 pln.

30+50 = 80 Pln/ha  więcej a pszenica która wzrosłą o 30 pln/t daje 210 Pln. Nawet jeśli tak jest jak piszesz to i tak jesteś 130 pln do przodu /ha. Nie wiem czemu narzekasz.

Skoro kupiłeś już nawozy to się ciesz. Kto nie kupił to jego zmartwienie

• Like 1
Opublikowano

Tyle że plony co najmniej 30% niższe  więc cena narazie nie rekompensuje mniejszych plonów do tego wzrost cen nawozów powoduje jeszcze bardziej spadek dochodu 

Opublikowano
12 godzin temu, tadi77 napisał:

a dlaczego niby spadna ,rozmnozy sie do wiosny czy co

No chyba logiczne jak każdy chce trzymać do wiosny i czekać na 1000zł to będzie nadwyżka

7 godzin temu, bercik9894 napisał:

Gdzie tyle płacą?

W krainie fantzji

Opublikowano

staszek131415 napisał:

No chyba logiczne jak każdy chce trzymać do wiosny i czekać na 1000zł to będzie nadwyżka

Rozwiń swoją wypowiedź! jaka nadwyżka będzie?

Opublikowano

Z nieurodzaju będą nadwyżki. To zupełnie normalne😷

Jak wróżyć to wrózyć. Staszek, po ile bedzie pszenica konsumpcyjna w lutym blisko portów. Dla uproszczenia przyjmijmy że w pomorskim

Opublikowano
35 minut temu, Ulman napisał:

Z czego nadwyzki skoro pisałeś że sam poslad na rynku?

To są właśnie pasożyty tego świata - handlują, spekulują, obracają czymś czego na oczy nie widzieli , staszek chce być taki sam chociaż pszenicę to widział u sąsiada jak pomagał mu wiać przed siewem... i tak będzie pitolił co dzień że cena spada bo ma nadzieję że chwyci po 500 dla swego chlewka 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v