Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale że co białko będzie za małe czy za duże przez suszę ? Jak za małe to im z paszowym zmieszam bo też mam zasiany, jak za duże to odkupie od kuzyna bo ma w "ekologii" i będzie git  :)

Opublikowano

Wicherek obyś nie błagał jeszcze by ten złodziej twoje zmiotki kupił B|

Opublikowano

Ze staszkiem dyskusja jest zbędna. 700 netto przebije w sierpniu na 100%.  A później tylko w górę no chyba, że spekulacja będzie zbijać ceny bo na pewno nie nadmiar towaru.

• Thanks 1
Opublikowano

z filmiku " zdaniem rolników , te pola nadają się tylko do zaorania", rolnictwo to kierunek związany z ryzykiem suszy, powodzi, gradu, trąb powietrznych. W filmiku kilku starszych rolników, to pewnie pamiętają jak zbierali po 2-3t żyta i nie srali w pory. A teraz jak nabrali kredytu, na 5t plus, to wielki płacz. Po prostu jest sucho, i co zrobisz

Opublikowano

Tylko kiedyś zbierając te 3 t ponosili śmieszne koszta. Dziś celują w plon minimum dwukrotnie wyższy  angażując w to olbrzymie środki pieniężne. I z jednego roku klęskowego robi się spirala zadłużenia

Opublikowano
12 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ale że co białko będzie za małe czy za duże przez suszę ? Jak za małe to im z paszowym zmieszam bo też mam zasiany, jak za duże to odkupie od kuzyna bo ma w "ekologii" i będzie git  :)

uważaj , bo sprawdzają czystość odmianową. w taki sposób  to nie przejdzie

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, B3Agro napisał:

Ze staszkiem dyskusja jest zbędna. 700 netto przebije w sierpniu na 100%.  A później tylko w górę no chyba, że spekulacja będzie zbijać ceny bo na pewno nie nadmiar towaru.

No to super kas będzie za pszenicę a świniom przyjdzie żyć przez rok na zmiotkach bo one tej ceny nie zaakceptują B|

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

No to super kas będzie za pszenicę a świniom przyjdzie żyć przez rok na zmiotkach bo one tej ceny nie zaakceptują B|

włączysz im "przez twe oczy zielone " i będą żarły pszenicę nawet te po 900zl

Opublikowano

Spekulacja nie będzie miała co zbijać, bo nie będzie co zbierać. Giełdy poszły na dół , bo trumpek ponownie namieszał. Ale chyba coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to sztuczne gierki giełdowe i nie mają przełożenia na rynek. Bo co powie paszarnia jak nie ma gdzie kupić, że co w ameryce dobrze zasiewy poszły? U nas mimo że deszczu było dosyć, to górki w kilka dni momentalnie powysychały. Ziemia zaczyna pękać. I to w niecały tydzień. Strach pomyśleć co jest w centrum i na północy. Nie dajcie się chłopy i twardo walczcie o lepszą cene, a takich dla takich byznesmenów jak pożal się boże hodowca 5 świń staś z rzeszowa szykujcie długiego kija celem zasadzenia w pewną część ciała :D

Opublikowano

Abo po 400 kukurydzę nikt rozsądny nie karmi świń pszenicą w tej cenie

Przed chwilą, JozB napisał:

Spekulacja nie będzie miała co zbijać, bo nie będzie co zbierać. Giełdy poszły na dół , bo trumpek ponownie namieszał. Ale chyba coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to sztuczne gierki giełdowe i nie mają przełożenia na rynek. Bo co powie paszarnia jak nie ma gdzie kupić, że co w ameryce dobrze zasiewy poszły? U nas mimo że deszczu było dosyć, to górki w kilka dni momentalnie powysychały. Ziemia zaczyna pękać. I to w niecały tydzień. Strach pomyśleć co jest w centrum i na północy. Nie dajcie się chłopy i twardo walczcie o lepszą cene, a takich dla takich byznesmenów jak pożal się boże hodowca 5 świń staś z rzeszowa szykujcie długiego kija celem zasadzenia w pewną część ciała :D

To ile tych worków Ci zostało ?

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

temat o cenach pszenicy no to co byś chciał żeby kukurydzę wpierdzielały

Opublikowano

Właśnie piszę o cenach pszenicy że niższe zbiory zrekompensują rekordowe zasiewy kukurydzy

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Tylko kiedyś zbierając te 3 t ponosili śmieszne koszta. Dziś celują w plon minimum dwukrotnie wyższy  angażując w to olbrzymie środki pieniężne. I z jednego roku klęskowego robi się spirala zadłużenia

bo trzeba "małą łyżeczką, a systematycznie, a nie chochlą nabrać i co już będzie" . Tak dla porównania, niemiec u którego brat pracował, miał na 120ha , 2 fendty 80km i 120km+ bardzo stary eicher do wycinaka, 120 krów. I jak brat opowiadał, jakie parki maszynowe mają Polacy na 20-50ha, to szkop oczy jak 5zł, i pytanie za co?

Staszek ziemniary tanie , to uparujesz świniakomxD

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, staszek131415 napisał:

To ile tych worków Ci zostało ?

Fistaszku ale te swiniaki beda rosły na tej mokrej kuku,odrazu bedzie im w brzuchu peczniało.Chłopaku 2 miesiace i swinie do żyda!!!!

Opublikowano

Na 5 świniaków to i ja worek dorzucę-żeby nie było-gratis, niech chłopina się dorobi :D. A i dam ten worek pszenicy, mimo że mam ich tylko 5

Opublikowano
39 minut temu, artur125 napisał:

bo trzeba "małą łyżeczką, a systematycznie, a nie chochlą nabrać i co już będzie" . Tak dla porównania, niemiec u którego brat pracował, miał na 120ha , 2 fendty 80km i 120km+ bardzo stary eicher do wycinaka, 120 krów. I jak brat opowiadał, jakie parki maszynowe mają Polacy na 20-50ha, to szkop oczy jak 5zł, i pytanie za co?

Staszek ziemniary tanie , to uparujesz świniakomxD

i w bankach są tak z......bani że nawet kredytu nie chcą im dawać i sprzęt za setki tysięcy  za 15 lat będzie tyle warty co 60.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v