Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się denerwować. Mi suszowe wpłynęło, pokaźna sumka konto zasiliła, więc teraz tańczymy na Krupówkach, właśnie zmieniamy lokal bo w poprzednim zabrakło balantaisa brasil xD

A ty nie dostałeś suszowego? Ktoś musi zapłacić aby drygi mógł się bawić.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
mam znajomych gdzie susza tak naprawdę nie powinna być uznana bo plon 7t/ha a suszowe dostali, nie powiem bo i u mnie suszowe to najmniejsze przysługiwało bo pierdzielona komisja nie uznała 70%strat tylko około 50%, ale ja mając 3t/ha a na nie których 1t/ha miałem potężną strate i groszowe sprawy dostałem a znów 2 lata temu też susza była 30%strat tak jak u nas ale susza nie była ogłoszona. Ci co mieli dwa deszcze więcej mieli super plony
Opublikowano
13 minut temu, damianzbr napisał:

Nie ma co się denerwować. Mi suszowe wpłynęło, pokaźna sumka konto zasiliła, więc teraz tańczymy na Krupówkach, właśnie zmieniamy lokal bo w poprzednim zabrakło balantaisa brasil xD

zacny trunek wśród burbonów polecam...

Opublikowano

@BENNY82

Ja chłop ze wsi, ale Sławomir ma tańczyć to trzeba trochę poudawać ,,PANA,, więc za łychę trzeba łapać a żadna inna mi nie podchodzi jak tylko ten brasill xD

A tak serio to obecie na antybiotyku jadę i nie piję od pewnego czasu bo zmagam się z taką chorobą układu trawiennego. I sławomira jak bie zasnę to w TV może zobaczę  🤣

Opublikowano
To i tak masz dobrze ze w domu. Chociaz humor dopisuje. Ja spedzam sylwestra z ojcem i mama, która jest w szpitalu, lewa strona sparalizowana. Dobrze ze chociaz internet w tel jest bo mozna by tu zwariowac.
Opublikowano
20 minut temu, damianzbr napisał:

U mnie głównie uprawy sadownicze w gminie i nawet komisji nie powołali. 

Bez względu na to czy dostałem czy nie, to uważam to suszowe po za naprawdę skrajnymi przypadkami za patologię.

Ja straciłem/stracę podwójnie - na plonie i na ukrytych podwyżkach za wypłacone suszowe.

Ale ogólnie na pewno narzekać nie mogę. Oby gorzej nie było. 

Balentainsa mam w domu ale cofa mnie na samą myśl o nim. Kto co lubi.🤪

Opublikowano
uziu u mnie w tym roku sypala na 3b-4kolo 6.5 tony. U Ciebie mysle byloby ppdobnie ale czy nie obnizyles sobie plonu przez za duza ilosc azotu i za.mocne skracanie? ja u siebie zyto w niektorych miejscach skracaniem tak przypalilem ze.tylko kikuty slomy sterczaly...
Opublikowano

@Agrest narobiłeś tych trunków co to pół AF maiło się zjechać na degustację?

@ahten Tylko współczuć, szybkiego powrotu do zdrowia dla Twojej Mamy.

Opublikowano

To na pewno nie będzie o cenach pszenicy:

Pytam pewnego razu kolegę z mojego wieku z czego te ludziska się cieszą witając nowy rok skoro to kolejny krzyżyk w kalendarzu.

Kolega tłumaczy tak - Młodzież cieszy się że zyskała np. 2 plastiki czyli dowód i prawko i od razu życzę im aby to drugie zachowali jak najdłużej. Natomiast ludzie w okolicach mojego PESEL'u jakimś cudem przeżyli mijający rok i z tego powinni się cieszyć.

Na zakończenie wszystkiego najlepszego w nowym roku życzy Wiesiek.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dla 3 mocnych by brakło. Tylko 3l rozrobiłem. Do nowego 2020 wystarczy😁

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

mam znajomych gdzie susza tak naprawdę nie powinna być uznana bo plon 7t/ha a suszowe dostali, nie powiem bo i u mnie suszowe to najmniejsze przysługiwało bo pierdzielona komisja nie uznała 70%strat tylko około 50%, ale ja mając 3t/ha a na nie których 1t/ha miałem potężną strate i groszowe sprawy dostałem a znów 2 lata temu też susza była 30%strat tak jak u nas ale susza nie była ogłoszona. Ci co mieli dwa deszcze więcej mieli super plony

Nie tylko Ty masz takich znajomych  mówię do jednego no dobrze że ta pomoc jest b o co Ty za zbo,ża miałeś  a on obużony że 8 ton dostał a pytam ile strat Ci uznali on no jak ile 70% więc wniosek że ludzie zboża mają sporo i to się odbije wiosną na cenach w ubiegłym roku o tym czasie większość już miała sprzedane a teraz każdy trzyma

Opublikowano
Dokładnie, ogólnie najmniej nakosili Ci co namniej dbają albo byle jak uprawiają bo tam pola są wyjałowione i nic nie ukosili, i mniej zboża będzie napewno ale o ile nie wiadomo, sam byłem świadkiem jak kosiłem gościowi pszenice, miał przepaleniska gdzie sypało 3t/ha ale większość pola miał na madach rzecznych nad wisłą i pszenica alexander sypała mu średnio 11t/ha maks jaki łapnęło na kilkunastu arach to 13t/ha a z 60ha około 8t średnio , i ja mówie co to niby za susza jak takie plony, u mnie średnia 3t/ha i u mnie 2. miechy nie padało nic a komisje szacujące mi wciskają kit że ja na 4a klasie nie powinienem siać pszenicy jakk na tej ziemi kosiłem w normalne lata do 8t/ha średnio
Opublikowano

Tak to już jest u nas urzędnik zawsze wie lepiej opłacalnych cen w Nowym Roku

Opublikowano

Opłacanych- Stasiowi 9,5 za żywiec nam 950 za pszenicę😀

Opublikowano
15 godzin temu, ZELKOW napisał:

Dokładnie, ogólnie najmniej nakosili Ci co namniej dbają albo byle jak uprawiają bo tam pola są wyjałowione i nic nie ukosili, i mniej zboża będzie napewno ale o ile nie wiadomo, sam byłem świadkiem jak kosiłem gościowi pszenice, miał przepaleniska gdzie sypało 3t/ha ale większość pola miał na madach rzecznych nad wisłą i pszenica alexander sypała mu średnio 11t/ha maks jaki łapnęło na kilkunastu arach to 13t/ha a z 60ha około 8t średnio , i ja mówie co to niby za susza jak takie plony, u mnie średnia 3t/ha i u mnie 2. miechy nie padało nic a komisje szacujące mi wciskają kit że ja na 4a klasie nie powinienem siać pszenicy jakk na tej ziemi kosiłem w normalne lata do 8t/ha średnio

daj spokój z tymi plonami z poszczególnych kilku arów z pola o powierzchni kilku hektarów. Teraz wiadomo skąd biorą się u niektórych plony pod 10t przy suszy. Co z tego że w jednym miejscy sypnęło 11t jak w drugim ledwo leciało do zbiornika. Już w sąsiedniej wiosce jest jeden co sieje ok 100ha pszenicy i w tym roku średni plon miał 9t. Tylko nie wiem gdzie on to pomieścił bo magazyn ma na 600t a jeszcze by do niego upchał ze 100t.

• Haha 1
Opublikowano

nie nie, zawsze przetrzymuje. Wiesz jak jest, jeden z drugim się chwali a w rzeczywistości okłamuje sam siebie. Ja nikomu nie zabiore ani nie dołoże... więc po co cyganić...

Opublikowano
ja tu nikogo nie okłamuje tylko mówie ile było średnio z kawałków a tylko podawałem przykładowe plony miejscami, ale jak na ten rok na mozajkach jakie miał 8t/ha to źle?
Opublikowano (edytowane)

dobrze, tylko pogratulować, tylko pytanie czy to był plon z najlepszego kawałka czy średni plon z całego gospodarstwa?

U mnie na słabszych stanowiskach na oko gorsze pszenice sypały 1t więcej jak na lepszej jednolitej ziemi gdzie pszenice wyglądały całkiem ładnie.

Edytowane przez koniu
Opublikowano
34 minuty temu, koniu napisał:

nie nie, zawsze przetrzymuje. Wiesz jak jest, jeden z drugim się chwali a w rzeczywistości okłamuje sam siebie. Ja nikomu nie zabiore ani nie dołoże... więc po co cyganić...

Święta prawda. Jeden przez drugiego ma coraz wyższe plony przy coraz niższych nakładach. A po bankach się słyszy że teraz tylko zajmują się odroczeniami kredytów..........

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v