Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, koniu napisał:

no wyrwać 930zł brutto to aż miło na taki cennik popatrzeć, pytanie jak z płatnościami

Młyn SZYMANÓW też po tyle płaci jak parametry w normie. Płatność 30 dni

Opublikowano

a teraz coś z historii z 2018 która powtórzy się w 2019  ; zapnijcie pasy jedziemy zgodnie z dziennikiem urzędowym UE import Ukraina kontyngenty bezcłowe!!!

patrzcie uważnie na daty wykorzystania w roku!!! szczególnie z uwagą na producentów kukurydzy jaki skok w kontyngencie   !!

oczywiście to są na całą unię tylko jak daleko to jedzie to sami wiecie.

Sytuacja na dzień  09/12/2018

pszenica zwyczajna  

okres Rok 2016 Rok 2017 Rok 2018 Rok 2019 Rok 2020 Rok 2021 i kolejne
Ilość w tonach  950 000 960 000 970 000 980 000 990 000 1 000 000

wykorzystanie  01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 970 000 000

pszenica zwyczajna  (nowy kontyngent od 2018r.)

okres Rok 2018 Rok 2019 Rok 2020
Ilość w tonach  65 000  65 000  65 000

wykorzystanie  01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 65 000 000

kukurydza (nowy kontyngent od 2018 r.)

Ilość w tonach  625 000 625 000 625 000

wykorzystanie 01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 625 000 000

kukurydza 

Ilość w tonach  400 000 450 000 500 000 550 000 600 000 650 000

wykorzystanie 01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 500 000 000 

Opublikowano
Dnia 26.06.2018 o 12:36, staszek131415 napisał:

Skupują bo jest dobrej jakości na tegoroczny poślad nie będzie chętnych

Stachu  proszę reszty nie chce mi się szukać ale jest ciulu bez szkoły.

Opublikowano
35 minut temu, theta napisał:

a teraz coś z historii z 2018 która powtórzy się w 2019  ; zapnijcie pasy jedziemy zgodnie z dziennikiem urzędowym UE import Ukraina kontyngenty bezcłowe!!!

patrzcie uważnie na daty wykorzystania w roku!!! szczególnie z uwagą na producentów kukurydzy jaki skok w kontyngencie   !!

oczywiście to są na całą unię tylko jak daleko to jedzie to sami wiecie.

Sytuacja na dzień  09/12/2018

pszenica zwyczajna  

Ilość w tonach  950 000 960 000 970 000 980 000 990 000 1 000 000

wykorzystanie  01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 970 000 000

pszenica zwyczajna  (nowy kontyngent od 2018r.)

Ilość w tonach  65 000  65 000  65 000

wykorzystanie  01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 65 000 000

kukurydza (nowy kontyngent od 2018 r.)

Ilość w tonach  625 000 625 000 625 000

wykorzystanie 01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 625 000 000

kukurydza 

Ilość w tonach  400 000 450 000 500 000 550 000 600 000 650 000

wykorzystanie 01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 500 000 000 

Cóż z tego że na całą UE jak towar nie wpływa do UE . Kukurydzę zazwyczaj  w bezcłowym kontyngencie wykorzystują niemcy i 1 mln kukurydzy nie jedzie przez wschodnią granicę Polski tylko zazwyczaj ładowany jest w Odessie .  A co  istotne ta kukurydza nawet nie przypływa do Niemieckiego portu tylko odsprzedają zazwyczaj arabom . Do UE trafiają jedynie papiery że niby kukurydza przypłyneła a następnie została wyeksportowana  (taki tranzyt) . Ktoś zapyta po co to wszystko ?   A to zwykły trik by do unii wwieźć towar bez cła a eksportować i korzystać dopłat do unijnego eksportu . Potrzebne jest to także do zbilansowania handlu po między państwami poza UE . Jak by przyszło Niemcom zapłacić cło przy tych operacjach to biznes by się nie udawał a tak pot pozorem pomocy upainie kręcą w karuzeli celnej .

Przez Polską granicę z 2000000 bezcłowego eksportu zazwyczaj nie przekracza nawet 100 000 , w tym roku może być więcej ale nie stanowi to nawet 10 % całego bezcłowego importu . Więc po com ten szum ?   Tylko wyłącznie by straszyć producentów , bo niby Ukraina zaleje nas zbożem ale jak sprawdzić dokumenty przewozowe na wschodniej granicy to wszystko staje się jasne .

Doskonale o tym wszyscy wiedzą i powinno być to jasne i wyraźnie powiedziane ale praktycznie we wszystkich jest przemilczane i wygodne  :)

Nawet koleżanka wkleja informacje wystukaną z klawiatury zamiast przytoczyć źródło bo by jeszcze ktoś doczytał gdzie realnie dociera ukraiński bezcłowy  eksport :)

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, marks50 napisał:

Cóż z tego że na całą UE jak towar nie wpływa do UE . Kukurydzę zazwyczaj  w bezcłowym kontyngencie wykorzystują niemcy i 1 mln kukurydzy nie jedzie przez wschodnią granicę Polski tylko zazwyczaj ładowany jest w OdessieA co  istotne ta kukurydza nawet nie przypływa do Niemieckiego portu tylko odsprzedają zazwyczaj arabom . Do UE trafiają jedynie papiery że niby kukurydza przypłyneła a następnie została wyeksportowana  (taki tranzyt) . Ktoś zapyta po co to wszystko ?   A to zwykły trik by do unii wwieźć towar bez cła a eksportować i korzystać dopłat do unijnego eksportu . Potrzebne jest to także do zbilansowania handlu po między państwami poza UE . Jak by przyszło Niemcom zapłacić cło przy tych operacjach to biznes by się nie udawał a tak pot pozorem pomocy upainie kręcą w karuzeli celnej .

Przez Polską granicę z 2000000 bezcłowego eksportu zazwyczaj nie przekracza nawet 100 000 , w tym roku może być więcej ale nie stanowi to nawet 10 % całego bezcłowego importu . Więc po com ten szum ?   Tylko wyłącznie by straszyć producentów , bo niby Ukraina zaleje nas zbożem ale jak sprawdzić dokumenty przewozowe na wschodniej granicy to wszystko staje się jasne .

Doskonale o tym wszyscy wiedzą i powinno być to jasne i wyraźnie powiedziane ale praktycznie we wszystkich jest przemilczane i wygodne  :)

Nawet koleżanka wkleja informacje wystukaną z klawiatury zamiast przytoczyć źródło bo by jeszcze ktoś doczytał gdzie realnie dociera ukraiński bezcłowy  eksport :)

to pokaż realne dane czy tylko tak z plotek to napisałeś?

Opublikowano
1 minutę temu, theta napisał:

to pokaż realne dane czy tylko tak z plotek to napisałeś?

Nie elegancko dopominać się od kogoś informacji nie przedstawiając źródeł swoich :) . Nie ja zaczynam wciskanie kitu i sugerowanie ; "..jak daleko to jedzie to sami wiecie ". W internecie wszystko jest wystarczy poszukać  bo informacji jest masa odnośnie przewozów przez granicę po obcojęzyczne raporty z których wynika gdzie Niemcy sprzedają KUKUrydzę . Skoro jesteś tak bardzo zainteresowana nic nie znaczącym eksportem z ukrainy to może podobnie wskaż gdzie te 2 mln zbóż zostało "zdeponowane "  jak twierdzisz "sami wiecie " czyli chodzi o Polskę . Na ten niby zalew zbożem ze wschodu sam się kiedyś nabierałem ale od dwóch lat doskonale każdy zainteresowany zna plan działania , straszmy to może głupi się chociaż nabiorą :) . Naj zabawniejsze jest że ceny w portach ukraińskich są czasem większe niż na giełdach a zazwyczaj podobne , w Polsce zazwyczaj są niższe niż na giełdach więc praktycznie nie opłaca się przywozić z tamtego kierunku , a nawet jak się trafi jakaś partia np. kukurydzy to jakoś sparzeni w poprzednich latach hodowcy z wielką rezerwą podchodzą do tego zboża :) .

Opublikowano

marks50 ma 100% racji w kwestii tego że ukraina pełni rolę swoistego straszaka. Ile razy spotkałem się z telefonem, już mówię do mnie dzwoniono pytać o zboże czy chcę sprzedać, zawsze odpowiadałem że oczywiście, za odpowiednią cenę jak najbardziej mogę sprzedać, po czym przedstawiałem swoją bardzo wygórowaną propozycję i w odpowiedzi uzyskiwałem stwierdzenie ,,Panie po tyle to ja z Ukrainy mogę kupić ile tylko zechcę,,

Wtedy konstytuowałem rozmowę na nowy temat i zadawałem pytanie: ,,Panie patrz a tak straszą że ukraina nas zbożem zasypie a tu się okazuje że wcale tam tani nie jest,,

Więc także tego, jak skup kupuje tanio to mówi: bo na ukrainie tanio,

Jak ty chcesz drogo sprzedać to skup mówi: tak drogo tobie nie dam bo tak drogo to ja z ukrainy mogę kupić ile zechcę.

I po tym wszystkim to człowiek głupi i sam nie wie czy na ukrainie drogo czy też może tanio xD

Opublikowano
3 minuty temu, theta napisał:

przecież napisałem źródło - dziennik urzędowym UE ; człowieku koszty transportu to ty ogarniasz czy nie ; szkoda z tobą dyskutować

Właśnie przez koszty transportu do Odesy powodują że niektórzy decydują się na przewóz na teren UE . Jak już zaznaczyłem w tym roku może być większa sprzedaż do UE na ten kontygent bo w Europie susza ale w tamtym roku zakładano że przyjedzie 120 tyś ton a przyjechało tylko 80 tyś ton . W tych 80 tyś ton przywieziono soję , makuchy itd. a nawet śrutę słonecznikową która stanowiła wielki kłopot gdyż jakiś debil wyładował ją na pryzmę bez dachu przez co gniła i stwarzała zagrożenie pożarowe no ale to jego strata :) . Jesteśmy za biedni na przywóz stosunkowo drogiego zboża z ukrainy  . By ten proceder się opłacał musielibyśmy mieć cenę co najmniej giełdową a mamy zawszę poniżej .

Opublikowano

ten post to nie jest straszenie tylko informacja odnośnie kontyngentów ; zobaczymy czy ceny będą rosnąć po nowym roku sam jestem ciekaw;

a wpisywanie danych typu " że przyjedzie 120 tyś ton a przyjechało tylko 80 tyś ton" skąd masz takie dane ?  nie podałeś źródła  to są jakieś bajki itp.

Opublikowano
2 minuty temu, theta napisał:

ten post to nie jest straszenie tylko informacja odnośnie kontyngentów ; zobaczymy czy ceny będą rosnąć po nowym roku sam jestem ciekaw;

a wpisywanie danych typu " że przyjedzie 120 tyś ton a przyjechało tylko 80 tyś ton" skąd masz takie dane ?  nie podałeś źródła  to są jakieś bajki itp.

To są dane za tamten sezon bo za ten jeszcze nie podano , dane pochodzą z ilości odnotowanych na granicy Polski , tam wszystko jest notowane co do tony .

Nie był by problem gdybyś poinformowała o jakiejś teorii z UE ale to sugerowanie "sami wiecie " gdzie to idzie wprowadza zamęt . Każdy zainteresowany wie że bezcłowy import od lat realizują Niemcy (dziwne że nikt inny nie chce na tym zarobić :) ) i to w 50 % kukurydzą , tak działa UE , dla jednych Niemiec nawet bezcłowy kontygent wymyślili , podobnie UE zniosła wizy dla Ukraińców a dlaczego już dla Białorusinów i Rosjan nie ? Polska nic nie miała do gadania i mamy w Polsce co mamy , Niemiec buduje w Polsce fabrykę mercedesa ,państwo polskie daje kasę na wybudowanie bo przecież miejsca pracy , a realnie większość zatrudnionych to ukraińcy , jak jeszcze uwzględnić 5 lat bez podatków to grubo dokładamy do tego . Nie po to piszą dyrektywy w UE by Polakom było lepiej .

• Thanks 1
Opublikowano

Agropierdoły zaczynają grać na zniżki cen zbóż. Jak to powiedzieli - sprzedaje kto może ale nie każdy chce kupić. Czyli nadwyżki zboża

Ardanowski na tucz nakładczy chce wprowadzić 23%VAT.

Opublikowano

@theta Ten post brzmiał jak rasowy straszak. Użyłeś kilka zwrotów wzbudzających emocje typu: ,,zapnijcie pasy; sami wiecie gdzie trafia zboże; ciąg wykrzykników,,

Dziwne też jest że na czerwono podkreślasz okres w którym wykorzystano limit czyli od 1 do 5 stycznia, zamiast skupić się na wielkości tego limitu.

Okres wykorzystania nie ma najmniejszego znaczenia, nawet jeśli będzie trwał tylko 2 godz. Właśnie tyle może wystarczyć na analizę umowy przez dział prawny firmy kupującej oraz dział prawny firmy sprzedającej 625 000 ton kukurydzy + 5 min na podpisanie dokumentów przez pełnomocników.

Twój wpis nie przedstawił rzetelnie informacji, tylko bezczelnie nią manipuluje. Na AF jest mnóstwo tematów  w których zrobisz karierę wyroczni czy guru, poszperaj w tytułach pokroju: jak rozwinąć gospodarstwo z 5 opasów, ile ha trawy mi potrzeba na utrzymanie 8 krów mlecznych + kilka cielaków, jak szybko stanę się bogaczem od momentu założenia firmy usługowe z jaguar 97r + renówka 95' z rozrzutnik forszaj.

Tutaj zdaje się są sami dorośli i jeśli nie zmienisz tonu wypowiedzi to wyjdziesz na idiotę szerzącego propagandę i próbę manipulacji cenami.

Opublikowano

jesteście przewrażliwieni takie są kontyngenty i tyle gdzie to wjedzie moim zdaniem najbliżej bo koszty transportu a cenę to kształtuje rynek 

Opublikowano

Skoro nie dociera do Ciebie co się mówi to, albo masz coś z głową nie tak, albo masz przeorany beret przez manipulatorów.

Kilka faktów:

1. Wielkość kontyngentu z ukrainy w porównaniu z PL zbożem to jest powiedzmy kropla w szklance, a w zestawieniu z produkcją UE to jest do słownie gówno w szambie.

2. Główną przyczyną zaistnienia kontyngentów jest obecność zachodniego kapitału z państwa niemcy, dania, NL, GB na ukraińskich gruntach. Niemieckie itd. firmy uprawiają grunty na ukrainie, zbierają plon i sprzedają go jako niemiecki, duński, czy holenderski plon.

3. Bezpieczeństwo dla UE.

Opublikowano
3 minuty temu, theta napisał:

jesteście przewrażliwieni takie są kontyngenty i tyle gdzie to wjedzie moim zdaniem najbliżej bo koszty transportu a cenę to kształtuje rynek 

Tu nie ma co gdybać bo ten bezcłowy kontygent nie jest z wczoraj , tak było w poprzednich latach tak jest teraz i do puki ceny zbóż przy granicy Polskiej nie będziemy mieli jak co najmniej na giełdzie to z biznesu nici jak dotychczas i tu właśnie zadziała rynek o którym mówisz :) a na razie to tylko pozostaje propaganda . O ile ty siejesz zamęt (świadomie lub nie) o tyle nie mogę zrozumieć takiej metody w agropierdołach  bo albo tam pracuję debile którzy nie wiedzą gdzie trafia kontyngent bezcłowy  albo odszukują świadomie i z premedytacją ale to nie TVN że może mówić głupoty jak zwykle po to TVP jest publiczne . Podobnie jak ze świniakami budowanie napięcia że nikt nie kupi , że rolnicy "muszą " sprzedać ale ceny dla niemców podają w euro a dla polskiego hodowcy w złotówka i jak poprzeliczać to świnie w Polsce są tańsze więc to niemcy powinni mieć problem ze zbytem nie Polacy . Zapewne w odpowiedniku agropierdół  w niemczech straszą że  w Polsce są świnie tańsze więc nie mogą drożeć :)  .

Opublikowano

Większość tego zboża z kontyngentu nigdy nie ogląda Unii, tylko jako "unijne" idzie za granice przez porty na Morzu Czarnym ewentualnie z Rumunii.  Czodzi o to, że dzięki "kontyngentowi" jest ono traktowane na świecie jak unijne, czyli niby w/g standardów, przebadane itp co zapewnia mu lepszy zbyt. Nikt  nie wozi tego zboża do Niemiec, bo po co ?

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dudi834 napisał:

Stachu  proszę reszty nie chce mi się szukać ale jest ciulu bez szkoły.

Tsa jasne tak jak wasze 1000 zł za kukurydzę i pszenicę w pażdzierniku 🤩

58 minut temu, Agrest napisał:

Agropierdoły zaczynają grać na zniżki cen zbóż. Jak to powiedzieli - sprzedaje kto może ale nie każdy chce kupić. Czyli nadwyżki zboża

Ardanowski na tucz nakładczy chce wprowadzić 23%VAT.

To chyba dobre co?

Opublikowano

Nie mam pojęcia o tuczu nakładczym. Przytoczyłem jedynie wypowiedź.

Opublikowano

witam wszystkich czasem czytam wasze różne prognozy jedne dobre inne  złe ale coby się nie działo to i tak spekulanci zrobią swoje żeby tanio kupić a drogo sprzedać

mieszkam przy granicy ukraińskiej i jak negocjuje cenę  pszenicy czy kukurydzy to zawsze jest słowo My sobie z Ukrainy kupimy to ja im odpowiadam ze Ja swoje zboże na północ wyśle.

W tym roku to ja nie widzę żeby aż taka tania pszenica szła z Ukrainy skoro skupy podwyższają ceny np Kapka płaci już 830 netto za tone (ok 50km od granicy ukraińskiej).

Twierdzenie ze wszyscy sprzedają moze jest prawdziwe bo widzę ze większoć sąsiadów zakupiło nowoczesny sprzęt i są zmuszeni sprzedać żeby mieć na spłatę rat, pewnie w przyszłym roku sie okaże że większość sprzedała swoje zapasy. Jeżeli chodzi o Podkarpacie to skupy maja tu raj podczas żniw małe gospodarstwa bez bazy magazynowej wszyscy wiedzą o co chodzi :-)

na stronie znalazłem dane dotyczące eksportu i importu sami zobaczcie

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17489-eksport-zboz-z-polski-spadl-w-2017-roku-o-1-4-rok-do-roku-4

i moja opinia jest taka ze  wszystkie kraje chciały by handlować ale nie maja czym  w tym sezonie

Opublikowano

Jak nałożą 23% vat to ryczaltowcy nieżle zarobią ,do vatowca nic się nie zmieni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v