Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomi, stasio i ordek udzielają się, bo jajka już ich swędzą, że więcej zapłacą. Pora się pogodzić i wrócić do zwierzątek lub zabrać się do roboty. Jak nie pasują takie ceny zboża, to może na sprzedawcę od perfum lub produktów z mango tv się zatrudnijcie. Tam takich specjalistów od propagandy potrzebują. Szczególnie złotousty ordek się nada.

5 godzin temu, staszek131415 napisał:

A co to za mieszalnia bo nie ma takiej firmyy chyba ż ew Twojej stodole ;) mnie akurat cena zboża mało interesuje w tym roku bo ani nie kupuję ani nie sprzedaję

A pisałeś kiedyś że musisz dokupywać dla świnek. Oj Stanisławie brzydko tak kłamać. Tym bardziej że pisałeś deko wcześniej że masz 100 ton pszenicy na sprzedaż. Co w tym roku będziesz robił jak na olxie nie zakupisz towaru. I tak cie zwolnią z trollowania po agrofoto, bo nie spełniłeś swojego zadania;). Zasiewy kukurydzy rekordowe piszesz, coż za parę tygodni jak słoneczko pociśnie,  to nawet za twoją stodołą uschnie.

Opublikowano

Elewarr Proboszczewice - 780 netto. 

Kolejek zero. W tamtym roku to od poniedziałku do piątku cały czas kolejka dzień i noc a w tym roku pusto. Aczkolwiek na północnym Mazowszu zbiory bardzo dobre.

Opublikowano
4 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Mam 140-150 ton na sprzedaż, ale paszy gotowej dla krów kupuję kilka ton miesięcznie, więc już widzę podwyżki rzędu 300 zeta na tonie danej paszy i jakoś szczęśliwy nie jestem. Z jednego w drugie.

A nie ma w Twojej okolicy mobilnej mieszalni pasz? Czegoś takiego:

U nas wszyscy, którzy chcą mieć pewną paszę, korzystają z takiej usługi. Nawet kolega do kurników kiedyś brał taki sprzęt. Teraz produkuje sobie pasze sam, stacjonarnie, bo już ma niezbędną infrastrukturę. Oszczędności są spore i wiesz, czym karmisz:D

A tymczasem kontrakty na konsumpcję przebiły 210 euro/t. Kukurydziane niebawem też przeskoczą 200.

Jakiś mędrzec tutaj radził, żeby nie podniecać się spekulacjami na matifie. To jak to jest: jak kontrakty nisko, to wtedy mogą być wyznacznikiem ceny i kagańcem na rolnika, a jak wysoko to już nie???

Opublikowano

JozB, chyba Ciebie swędzą jajka, widocznie ich nie myjesz, a zamiast tego siedzisz w stodole i brandzlujesz się patrząc to na kupę zeszłorocznej pszenicy, to na Matif :) Celowo piszę, bo to Ty od dwóch lat siedzisz na af I się wymądrzasz. Gdyby nie te zwierzątka, przy których ludzie zapierdalają, w czasach chudych dostawałbyś 400 pln za tonę tego Twojego towaru z wołkami.  Pewnie trzymasz jeszcze rzepak od 2016 , bo 1950 było mało?

Opublikowano
26 minut temu, torpedo napisał:

A nie ma w Twojej okolicy mobilnej mieszalni pasz? Czegoś takiego:

U nas wszyscy, którzy chcą mieć pewną paszę, korzystają z takiej usługi. Nawet kolega do kurników kiedyś brał taki sprzęt. Teraz produkuje sobie pasze sam, stacjonarnie, bo już ma niezbędną infrastrukturę. Oszczędności są spore i wiesz, czym karmisz:D

A tymczasem kontrakty na konsumpcję przebiły 210 euro/t. Kukurydziane niebawem też przeskoczą 200.

Jakiś mędrzec tutaj radził, żeby nie podniecać się spekulacjami na matifie. To jak to jest: jak kontrakty nisko, to wtedy mogą być wyznacznikiem ceny i kagańcem na rolnika, a jak wysoko to już nie???

Elegancki wektor wszelkich chorób. Ja bym nie skorzystał.

Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Tomi, stasio i ordek udzielają się, bo jajka już ich swędzą, że więcej zapłacą. Pora się pogodzić i wrócić do zwierzątek lub zabrać się do roboty. Jak nie pasują takie ceny zboża, to może na sprzedawcę od perfum lub produktów z mango tv się zatrudnijcie. Tam takich specjalistów od propagandy potrzebują. Szczególnie złotousty ordek się nada.

A pisałeś kiedyś że musisz dokupywać dla świnek. Oj Stanisławie brzydko tak kłamać. Tym bardziej że pisałeś deko wcześniej że masz 100 ton pszenicy na sprzedaż. Co w tym roku będziesz robił jak na olxie nie zakupisz towaru. I tak cie zwolnią z trollowania po agrofoto, bo nie spełniłeś swojego zadania;). Zasiewy kukurydzy rekordowe piszesz, coż za parę tygodni jak słoneczko pociśnie,  to nawet za twoją stodołą uschnie.

No chyba żniwa były co ? Sprzedałbym po 800  A kupił po 600 to bym 20 tysi był do przodu poc o karmić pszenicą jak można dać tańsze pszenżyto?

Akurat dla kukurydzy jest idealna pogoda teraz zobaczycie za dwa miesiące ile to ton z ha każdy namłuci

5 godzin temu, pio25w napisał:

150ton sprzedaż drożej to zostanie Ci kasę nawet jak kupisz kilka ton paszy miesięcznie do krów w najgorszym wypadku wyjdziesz na zero więc po co ta zazdrość że inni się cieszą że  sprzedadzą drożej? Zbiory i tak dużo mniejsze więc w porownaniu z ubiegłym rokiem więcej się nie zarobi. 

Co z tego jak wubiegłym roku były rekordowe?

Opublikowano

Zamojskie Zakłady Zbożowe (ELEWARR)

Cennik skupu pszenicy
obowiązujący od 01.08.2018r.

Pszenica konsumpcyjna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 781,10 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 766,50 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 730,00 zł/t
  • Termin płatności: 14 dni

Pszenica I:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 716,90 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 703,50 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 670,00 zł/t

Pszenica II:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 663,40 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 651,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 620,00 zł/t

Opublikowano
3 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

JozB, chyba Ciebie swędzą jajka, widocznie ich nie myjesz, a zamiast tego siedzisz w stodole i brandzlujesz się patrząc to na kupę zeszłorocznej pszenicy, to na Matif :) Celowo piszę, bo to Ty od dwóch lat siedzisz na af I się wymądrzasz. Gdyby nie te zwierzątka, przy których ludzie zapierdalają, w czasach chudych dostawałbyś 400 pln za tonę tego Twojego towaru z wołkami.  Pewnie trzymasz jeszcze rzepak od 2016 , bo 1950 było mało?

Brandzluje się, bo cieszę się na samą myśl jak będziesz w tym roku drogo płacił za pszeniczkę i kukurydzkę. Wymądrzasz się ty TOMI, tylko jakoś zawsze tak wynika, że nigdy nie masz racji i piszesz dyrdymały szukając głupszego od siebie, bo myślisz, że ktoś ci taniutko sprzeda jak będziesz dalej pociskał wespół z fistaszkiem. O mój towar się nie martw, pojedzie niemieckie zwierzątka tuczyć, ty sobie kup na olxie. Na wołeczki są tabsy, rzepaku nie mam, pszeniczka na przechowaniu, a na matifie 212 eurasów. Twoja "celność" mnie przygniotła i cięte riposty. I nie wstałbym, gdyby  u nas nie płacili 700-750 netto :D. Zresztą bardziej cieszę się, że w końcu wezmą się za spekulantów i ochronę naszego rynku rolno-spożywczego, który drze jak może i miał na to pozwolenie. Skorzystają wszyscy, ty również, więc dam ci radę-rób swoje i zrób sobie zapasy

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.07.2017 o 22:50, JozB napisał:

To jeszcze trzeba czekać. Już zaczynają pierdzieć w skupach, nawet agropierdoły podały informację, że nie ma towaru. Skoro nastąpiło potężne wybicie ceny z powodu suszy w USA, to nie mają już czym grać skupiki nastręczające taniego towaru dla paszarni, które w naszych stronach poleciały ostro z ceny robiąc tzw zmowę cenową. Jaka radość powiedzieć dziadowi, że taniej niż 770 netto nie sprzedam, a on wie że nie ma od kogo kupić:D. Nawet jak stracę, to sprzedam pszenicę gdzie indziej, niech się śmoki nauczą odrobiny szacunku dla czyjejś pracy

JozB, zobacz co pieprzyłeś rok temu, hahaha. I przez rok ceny nie było.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

pszenica I:

• Termin płatności: 14 d

Jakie parametry na tą pszenicę I?

Opublikowano

ws71 napisał:

1 godzinę temu, KrystianBieniek napisał:

Ja myślę że z paszowymi zbozami nie jest tak źle bo widzę że ludzie tam jeżdżą pewnie w czerwcu podpisali umowy i teraz muszą się wywiązać

Jeśli masz dobre parametry to sprzedasz za 900 tylko poczekaj jeszcze

Ja rok temu sprzedawałem po 610 cena była po 650 ale potracili mi za białko bo miała 12.5 ta sama pszenica miała już w czerwcu powyżej 13.5 białka i leży na składzie w Polskie mlyny a teraz mam możliwości sprzedać po 800 wydaje mi się że było warto czekać przy 400 tonach × 190zł z moich obliczeń wynika że jak bym teraz sprzedał to jestem 76000 zł do przodu lecz będę czekał na 900 netto

Jeszcze niedawno pisałeś że nie będzie podwyżek teraz piszesz o nierealnych cenach a jak pszenica będzie niedługo po 900 netto to mam nadzieję że wstrzymasz się od komentarzy

Jaka wysokość opłat miesięcznie 1t za przechowanie ,ile dodatkowo liczą ewentualnie za pozostałą logistykę[rozładunek,załadunek]

5 zł za tonę na miesiąc jak się im sprzeda a jak zabiorę to od nich to chyba 8 i 10 za przyjęcie i 10 za wydanie ale wychodzę z założenia że im w grudniu sprzedam i i zapłacę 25 zł za 5 miesięcy skladu

Opublikowano

Agro pierdoly jeszcze miesiąc temu ogłaszały że w Polsce mamy bardzo duże zapasy zboz a teraz już zabrakło ciekawe totalna manipulacja medialna a o suszy też było cicho chociaż my rolnicy wiedzieliśmy że będzie bali się tego że rząd nie znajdzie funduszy na pomoc dla rolników mam nadzieję że Unia nam pomoże z deminimis

JozB napisał:

3 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Brandzluje się, bo cieszę się na samą myśl jak będziesz w tym roku drogo płacił za pszeniczkę i kukurydzkę. Wymądrzasz się ty TOMI, tylko jakoś zawsze tak wynika, że nigdy nie masz racji i piszesz dyrdymały szukając głupszego od siebie, bo myślisz, że ktoś ci taniutko sprzeda jak będziesz dalej pociskał wespół z fistaszkiem. O mój towar się nie martw, pojedzie niemieckie zwierzątka tuczyć, ty sobie kup na olxie. Na wołeczki są tabsy, rzepaku nie mam, pszeniczka na przechowaniu, a na matifie 212 eurasów. Twoja "celność" mnie przygniotła i cięte riposty. I nie wstałbym, gdyby  u nas nie płacili 700-750 netto :D. Zresztą bardziej cieszę się, że w końcu wezmą się za spekulantów i ochronę naszego rynku rolno-spożywczego, który drze jak może i miał na to pozwolenie. Skorzystają wszyscy, ty również, więc dam ci radę-rób swoje i zrób sobie zapasy

TomiAgroKujawy napisał:

Dnia 1.07.2017 o 22:50, JozB napisał:

To jeszcze trzeba czekać. Już zaczynają pierdzieć w skupach, nawet agropierdoły podały informację, że nie ma towaru. Skoro nastąpiło potężne wybicie ceny z powodu suszy w USA, to nie mają już czym grać skupiki nastręczające taniego towaru dla paszarni, które w naszych stronach poleciały ostro z ceny robiąc tzw zmowę cenową. Jaka radość powiedzieć dziadowi, że taniej niż 770 netto nie sprzedam, a on wie że nie ma od kogo kupić:D. Nawet jak stracę, to sprzedam pszenicę gdzie indziej, niech się śmoki nauczą odrobiny szacunku dla czyjejś pracy

JozB, zobacz co pieprzyłeś rok temu, hahaha. I przez rok ceny nie było.

Agro pierdoly jeszcze miesiąc temu ogłaszały że w Polsce mamy bardzo duże zapasy zboz a teraz już zabrakło ciekawe totalna manipulacja medialna a o suszy też było cicho chociaż my rolnicy wiedzieliśmy że będzie bali się tego że rząd nie znajdzie funduszy na pomoc dla rolników mam nadzieję że Unia nam pomoże z deminimis

Opublikowano

ceny szybko rosną miałem wczoraj odwieźć skład poczekam a wiem że towar luks białoko powyżej 14% reszta parametrów tez ok .statki w portach stoja same się nie zasypią hehe  . towaru mało! wczoraj padł rekord wydajności u mnie 2t/ha pszenicy wymokła miejscami na jesieni a susza na wiosne dokończyła dzieła. trzymać towar jak kto może bo ceny lepiej procentują niż kredyt w banku....

Opublikowano

Benny82 u mnie to samo. Skoszone na usłudze 180 ha i sypało masakrycznie. 1 tona, 1,5 tony, Owsy i jare sypały 2,5 tony - 3 max. U jednego gościa rekord pszenżyto sypało mu 4 tony to było najlepsze zboże jakie kosiłem. Ale łudziłem się że  u mnie aż tak źle nie będzie. Niestety, zacząłem kosić u siebie pszenica sypie 2t/ha xD

Albo puste place na polu albo puste kłosy.

Paszarnia chce odbierać pszenicę po 750 netto z LLU. Czyżby paszarnia wiedziała że zboże sypie 1 - 2 t/ha??? To ja trzymam, a sprzedam im za miesiąc po 800 netto ;)

Opublikowano
dzis sprzedane 7 ton pszenicy sianej bezorkowo po rzepaku,miała byc paszowa bo nie dostala ba kłosa a parametry to 13,90 białko,opadnie 232 i gęstość 78.10, cena 725.tylko zanieczyszczeń 8%! nie wiem skąd to tak by byla cena max 750
Opublikowano (edytowane)

Staszek może i by wziął..... Królu złoty ale jeszcze na paliwko ze 2 dyszki urwij , przyjadę w niedzielę w nocy passatem z lawetą żeby krokodylki nie cupnęły, wezmę dzieciaki do workowania i dobijem targu :D

Edytowane przez pawel885
  • Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, jahooo napisał:

Zamojskie Zakłady Zbożowe (ELEWARR)

Cennik skupu pszenicy
obowiązujący od 01.08.2018r.

Pszenica konsumpcyjna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 781,10 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 766,50 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 730,00 zł/t

Pszenica I:

Pszenica II:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 663,40 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 651,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 620,00 zł/t

To może mi powiedz ile według tego cennika ma za pszenicę nie badana płacić skup ??

cena podstawowa 620 i do tego pewnie potracenia za wilgotność i się dziwią pszedszkolaki na forum ze na olx albo hodowcy płacą po 600

jak jeszcze hodowca podstawi przyczepę na pole i jest trochę porostu , chwastu i wilgotności z 15 % to jak hodowca zapłaci na rączkę 600 to trzeba mu jeszcze ładnie podziękować no chyba że lepiej zaworkować i trzymać następny rok i pier**lić tak jak Joz  że bmki na niemieckich blachach jeżdzą po polach hahahaha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v