Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A CO TO JEST 2000 ha w skali kraju nawet jakby było 10 takich gospodarstw

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
2 godziny temu, KrystianBieniek napisał:

Bardzo mała wiedzę masz na ten temat jak to działa u obszarówców poczytaj troszkę o ziemiach w powiecie Głubczyce ,czy K-Kozle ,Nysa i zadzwoń do takiej firmy jak kombinat rolny Kietrz czy Top Farms GŁubczyce to nie jest gr tylko firma ktora miala zasiane 2000 ha pszenicy w 2017 jaka mieli średnia wydajność lub poproś o zdjęcia tegorocznych plantacji jak tam wszystko pięknie rośnie i nie ma śladów suszy

No oni może nie mieli suszy ale w okolicach nysy czy północną część województwa nie wygląda już tak kolorowo. 

http://forsal.pl/artykuly/1146065,reuters-zaanektowany-przez-rosje-krym-eksportuje-coraz-wiecej-zboza-do-syrii.html

Najciekawsze na końcu 

Opublikowano

Tu akurat nie napisali nic nowego, Rosja od 5 lat pcha olbrzymie pieniądze w uprawę i hodowlę. Tylko te pieniądze kiedyś się skończą i wtedy będzie krach, bo na darnmowej forsie łatwo się gospodarzy, to tak, jakby mieć ze 3 emerytów w domu takich po 100 lat i wtedy inna gadka, nawet 500zł/tona pszenicy strachu nie robi.

• Like 1
Opublikowano
sam Kietrz i jego okolica to pryszcz w skali kraju z że mają tam super ziemię i deszczu było na styk to plon tam będzie ale jak inni piszą reszta Opolszczyzny już dostała po dupie mocno
Opublikowano
51 minut temu, jahooo napisał:

Tu akurat nie napisali nic nowego, Rosja od 5 lat pcha olbrzymie pieniądze w uprawę i hodowlę. Tylko te pieniądze kiedyś się skończą i wtedy będzie krach, bo na darnmowej forsie łatwo się gospodarzy, to tak, jakby mieć ze 3 emerytów w domu takich po 100 lat i wtedy inna gadka, nawet 500zł/tona pszenicy strachu nie robi.

Bardziej chodziło mi o to że radio swaboda nadało że susza i cena wyższa 

Opublikowano

A widzieliscie na youtube na kanale radia wnet wywiad z nowym ministrem rolnictwa? Mowili ze samorządy mają powolywac komisje szacujące straty z powodu suszy, ale wiele gmin sie z tym ociągą, takze zbierac sie i gonić tam wójta / radnego / sołtysa, żeby robili co do nich należy.

Opublikowano

A i Komisja Europejska wlasni nalozyla cła na produkty USA, jest ryż, kukurydza (z wyjątkiem nasion do siewu), ryż, tytoń, ale klasycznych zbóż nie widze. Minus taki ze duzo czesci stalowych tez tu jest.

Opublikowano

Jahooo mylisz  się na buraki nawożenie N spadło o połowe a plony wzrssły o połowe conajmniej ,ale nie wtym roku ,poprostu brak wody

Opublikowano
43 minuty temu, zelus132 napisał:

A i Komisja Europejska wlasni nalozyla cła na produkty USA, jest ryż, kukurydza (z wyjątkiem nasion do siewu), ryż, tytoń, ale klasycznych zbóż nie widze. Minus taki ze duzo czesci stalowych tez tu jest.

jak by nałożyła na soje , to by był raban. Ale nałożyli na produkty o znikomym imporcie i czekają na oklaski. Na Ruskich niech nałożą , to na matifie ro***erdoli skalę

• Like 1
Opublikowano

JozB napisał:

Dnia 21.06.2018 o 08:11, jacek1296 napisał:

Odpowiem tylko raz: cały czas wymyślasz coraz to nowe powody, że zboże musi zdrożeć. Trąbisz o tym od roku. Jak twoja teoria się nie sprawdza wymyślasz inną i winę za taki stan rzeczy zwalasz na innych. Nie masz pojęcia kto i co kształtuje ceny na płody rolne.
Zarzucasz mi czy czytanie bez zrozumienia. Mnie odsyłasz do słownika. Pokaż mi gdzie użyłem twojego imienia i źle je napisałem, kretynie. 

Swoją pszenicę sprzedałem 12,5 białka sprzedałem w styczniu po 660netto z podwórza, obecnie za taką 680netto. Faktycznie, gigantyczny wzrost. Koniec.

Synku widzę, że swoje głębokie przemyślenia i obserwacje prowadzicie z kolegą stasiem od roku i po raz kolejny napiszę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo nawet nie potrafisz jednego postu dokładnie przeczytać. Otóż NIE używałeś mojego imienia, tylko zrobił to twój kolega staś. Jeżeli już coś piszesz, to zastanów się dwa razy. I nie obrażaj mnie synku. Widać kompleksy wychodzą wraz ze słoma z butów, bo zapewne w swojej oborze zastanawiasz się dlaczego taki "kretyn" jak ja ma 2 rok z rzędu rację co do cen. I nie wymyślam teorii tylko piszę jak jest. To TY koleżko, nie dość że nie kumasz pewnych rzeczy, to jeszcze coś próbujesz twierdzić i wmówić swoje pół racje. Pytam synku tanieje czy drożeje? Damian sprzedał po 720 netto qq. Po żniwach była niecałe 600. Gdybym słuchał takich synków jak ty, to bym na zero nie wyszedł. Do przedszkola lub na szkołę do stasia, to drożej za rok sprzedasz :D. I na koniec napiszę, że z takimi mózgami jak ty nie mam zamiaru dyskutować, bo takie dyskusje nie mówią nikomu jakie są ceny, a po to jest ten wątek.

Pszenica 20 zł do góry. NIE TANIEJE :D

Popieram i proponuję zakończyć rozmowę z tymi dwoma osobnikami co próbują wszystkim udowodnić że cena pszenicy mimo suszy w połowie Europy i 80% Polski spadnie. Poczekajmy do końca żniw i na początku sierpnia zapytam tych Staszków i innych w jakiej cenie mają możliwość sprzedać lub kupić pszenicę poczekajmy do końca żniw

Opublikowano
34 minuty temu, pawel885 napisał:

No to naprawdę Polska tak na tym ucierpi że głowa mała xD

Wystarczy że w Tychach i Bielsku Białej zaprzestali by montować samochody to kilka tysięcy ludzi na bezrobocie , rusek nic nie bierze , Ukraina wszystko pcha do nas tylko się cieszyć  , ile można będzie przetrzymać .

Wszystko drożeje paliwo na jesieni zapewne będzie już po 6 zł , A płody role tanieją praktycznie do groszy .

Opublikowano

ws71 napisał:

5 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

To zapraszam na Opolszczyzne i Dolny Śląsk na usługi do obszarówców co mają powyżej 1000 ha i swojego agronoma jak tam nie ma 10 ton pszenicy i jevzmienia ozimego z ha to gościu traci pracę i zatrudniają nowego

Myślisz że właściciele dużych gospodarstw to idioci w naszym rejonie mam styczność z ludzmi którzy odpowiadają plony i uprawę i dla gleb od 3b do 4b przyjmują plon na 6t/ha [pszenica,jęczmień jary] i pod tą wartość stosują nawożenie i ochronę,twierdzą że na takich ziemiach zwyżka plonu poprzez zwiekszone nawożenie nie rekompensuje poniesionych nakładów ,mówiąc wprost gra nie warta świeczki

Mieszkając na Opolszczyźnie mam podgląd na tutejszych obszarówców i podpatruje prowadzone przez nich plantacje i wiem jakie mają wyniki bo widzę ile przyczep dodam pełnych nie pustych wyjeździe z pod kombajna który w 60 min napełnia zestaw 30 tonowy kosząc 3 ha na godzinę proste liczenie bo jadąc chwilę w Claas Lexion obserwując szybkość z jaką się poruszał to sobie policzyłem jaka wydajność była tej pszenicy

Opublikowano

damianzbr napisał:

5 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

To zapraszam na Opolszczyzne i Dolny Śląsk na usługi do obszarówców co mają powyżej 1000 ha i swojego agronoma jak tam nie ma 10 ton pszenicy i jevzmienia ozimego z ha to gościu traci pracę i zatrudniają nowego

I słyszałeś to od tego agronoma czy czy gdzieś pod budką z piwem, w sumie bez różnicy oba źródła mało wiarygodne, agronom oczywiście nie może udostępniać takich informacji a pod budką fantazja rozpiera.

A to pierwszy lepszy artykuł z sieci który można poprzeć danymi z GUS.

https://nawozy.eu/aktualnosci/newsy/zboza/wydajnosc-z-hektara-upraw-pszenicy-jeczmienia-i-zyta-znacznie-ponizej-unijnej-sredniej.html

Kolejne pytanie, ilu jest tych obszarowców 1000ha na dolnym śląsku a ile ogólnie ha jest na dolnym śląsku....

Wystarczyło posiedzieć przez godzinę w kombajnie a nie pod budka z piwem podczas koszenia takiej pszenicy i policzyć ile pelnych zbiornikow opróżnil w ciągu godziny a robił to 3 razy w ciągu h koszac 3 ha na godzinę

Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

Wystarczy że w Tychach i Bielsku Białej zaprzestali by montować samochody to kilka tysięcy ludzi na bezrobocie , rusek nic nie bierze , Ukraina wszystko pcha do nas tylko się cieszyć  , ile można będzie przetrzymać .

Wszystko drożeje paliwo na jesieni zapewne będzie już po 6 zł , A płody role tanieją praktycznie do groszy .

Daj spokój, traktują Polskę jaki raj podatkowy i tanią siłę roboczą, w Olsztynie starzy pracownicy Stomila zarabiają takie kokosy że przy kasjerce biedronki spalili by się ze wstydu 

Opublikowano

Taurus83 napisał:

To ja już nic nie wiem. Wiem tylko że u mnie na wiosce gościu ma 40 ha. Łącznie 700 w trzech spółkach. Odkąd pamiętam te pola nie widziały wapna. Plony to 5t pszenicy. Gryka 800 kg. Jęczmień nie wiem ale po wyglądzie 4 tony. Z pracowników zostało kilku dziadków co od czasu pgr tam pracują. Inna spółka co ma przetwornie warzyw ledwo funkcjonuje bo zatrudniają co większych jełopów na stanowiska decyzyjne i tylko dopływ gotówki z zewnątrz ich ratuje.  W moim powiecie jest kilka gospodarstw powyżej 500 h i radzą sobie lepiej lub gorzej ale nie wciskają mi kitu że jak ktoś ma 1000 ha to już z automatu jest mega kozakiem jesli chodzi o agronomie bo tak nie jest.  

Skoro nie sieje wapna to słaby Rolnik z niego lub agronom do zwolnienia lub na same dopłaty liczy

Opublikowano (edytowane)

Pawel,  jak im  nie pasuje niech znajdą lepszą pracę.

Cytat

No ale teraz jestesmy patriotyczni, odzyskalismy godność i podmiotowość bedziemy wszystkich pouczać od USA po Izrael i Rosję. Wstaliśmy z kolan ale  albo padniemy na pysk albo wydupcą nas na stojąco. Zresztą jest przecież rewelacyjnie bo Jurgielowi wyszło że dochody rolnicze wzrosły bodajże o 30% w 2017 roku wiec ci co marudzą to pewnie są jakimś elementem wywrotowym i wrogami władzy

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

My Polacy zarabiamy 3 razy mniej jak Niemcy a ceny mamy w sklepach takie same a nawet , niektóre produkty są droższe , To samo jest środkami do produkcji rolnej jak , nawozy opryski .

Dodam jeszcze tyle Polak pracujący w Niemczech ma na godzinę 9 ,20 Euro .

Natomiast Niemiec wykonujący toł samą pracę zarabia 27 Euro na godzinę .

W Polsce przy tych samych pracach ile zarobi się grosze , a ceny takie same to jak można powiadać że w Polsce dochodowość wzrosła w rolnictwie bzdura .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, bocianov90 napisał:

Jakie macie propozycje kontraktów na pszenice z nowych zbiorów?

A jaki jest sens sprzedawać z nowych zbiorów ,trzeba trzymać kto tylko może , cena będzie dopiero we Wrześniu  ( najwcześniej ) nie dajmy się oskubywać  !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v