Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam ludzie u nas na podlasiu myją zboża co zielone na pasze dla bydła, znajomy wozi usługowo przyczepą zbierającą to mówił że koszą wsio, jare mieszanki, pszenice jęczmiona

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JozB napisał:

Nie zwracajacie uwagi na tego przewodniczącego kółka różańcowego hodowców trzody na rzeszowszczyznie. Już nie raz dowiódł, że pisze bajki, a chyba mu zwieracze powoli puszczają, bo będzie musiał w końcu uczciwie zapłacić za czyjąś pracę.

Ty poczytaj jakie on bajki pisał w dziale polityka. To dopiero socjalne odjazdy były.

Niestety w Polsce słabo to wyglada. Podkarpacie południowe  u południowa zamojszczyzna jest ok. Śląskie Opolszczyzna kawałkami tak samo dolny Śląsk. Reszta to mniejszy lub większy dramat

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Okolice Piask (lubelskie) zboża zółkną w oczach, a rzepak brązowieje. U mnie jeszcze tego tak nie widać.  Pszenica mogłaby stać jeszcze zielona spokojnie do 15 lipca, czyli prawie miesiąc.

Małe skupy zawiesiły działalność. Po znajomych popytałem, to niektórym zostało max 1-2 tony

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Ja wreszcie sprzedałem pszenicę. Kupować chcą wszyscy ale  za białko 15, gluten 32 i gęstosc 800 ledwo 650 netto dostałem. A pytałem w 5 firmach. Tak jest w Lubelskim.

Póki co nowe zbiory pomimo deficytu wody na razie nie wyglądają żle jak wielu pisze, choć nie wykluczam, że mogę się zdziwić przy koszeniu. A to będzie zdecydowanie wcześniej niż zwykle. 

Opublikowano
24 minuty temu, jahooo napisał:

Okolice Piask (lubelskie) zboża zółkną w oczach, a rzepak brązowieje. U mnie jeszcze tego tak nie widać.  Pszenica mogłaby stać jeszcze zielona spokojnie do 15 lipca, czyli prawie miesiąc.

Małe skupy zawiesiły działalność. Po znajomych popytałem, to niektórym zostało max 1-2 tony

A u nas każdy siosy pełne i nowe chcą stawiać bo podobno ceny drastycznie wzrosną od stycznia O.o

Tak jak kolega wyżej napisał każdy chce wysokie parametry a nie poslad a z tego co piszecie każdy zbierze tylko poślad czyli ubiegłorocznezboże może trzymać cenę z paszówką będzie tragedia

49 minut temu, Zawisza napisał:

Potwierdzam ludzie u nas na podlasiu myją zboża co zielone na pasze dla bydła, znajomy wozi usługowo przyczepą zbierającą to mówił że koszą wsio, jare mieszanki, pszenice jęczmiona

To jak może być zielone skoro piszesz że wszystko suche? Jak słabo chronione nic nowego że schnie

Opublikowano (edytowane)

Cena w żniwa 700 netto za pszenicę jest jak najbardziej realna, w tym roku może być w cenie pszenica konsumpcyjna i jej cena może być sporo wyższa niż te symboliczne w tej chwili +20zł/tona.

Być może po żniwach wielu kupujących będzie się musiało zadowolić jakąkolwiek paszówką, bo z kupnem dobrego jakościowo towaru może być problem. Zapewne skupy wystartują z niskim poziomem cen w okolicy 650zł brutto w mojej okolicy, ale ta cena moim zdaniem dość szybko poleci w górę, ponieważ każdy skupujący też ma jakiś kontrakt.

Mniejsza ilość zboża oznacza mniejsze kłopoty z magazynowaniem. Spora część rolników wrzuci ziarno na magazyn czekając na trochę lepszą cenę, zwłaszcza na lubelszczyźnie, gdzie w żniwa zawsze w kraju najbardziej lichwiarskie ceny.

ASF powoli dochodzi do Zamościa, granicą jest gmina Skierbieszów i Grabowiec (dane z poniedziałku). praktycznie wyprzedano całą obsadę trzody chlewnej

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

.. W Wielkopolsce zaczęły się małe żniwa i co... Ano tylko to że najlepiej wyglądające jęczmienie sypią Max 4 tony tak że naprawdę lipa- pszenicy też zapewne nie będzie to samo z rzepakiem a co niektórzy myślą jeszcze o desykcji i sklejaniu( czytaj jeszcze większe koszty i większe straty) 

700 w żniwa - chciałbym ale raczej poniżej ale prawdopodobnie z początkiem września już taka cena będzie netto do wzięcia 

Opublikowano

Wcale mnie nie dziwi że najlepiej wyglądające jęczmienie sypią 4 t/ha. Bo tak właśnie podaje GUS. A nie jakieś fanaberie po 8 czy 10 ton zboża z hektara. Sporo koszę na usłudze i od kiedy mam licznik ton w kombajnie to doskonale wiem na przeciętnej wsi u przeciętnego rolnika 5 - 8 hektarowego jak pszenżyto sypnie 3t/ha to jet rewelka. A tak to średnio żyta i owsy 1 - 2 t sypią.

Więc jak tu czytam że susza że będzie cienko bo zboża tylko 4 t będą sypać połowę mniej niż powinny to mnie napad śmiechu łapie. Jak w dobry rok to 4 t/ha jest ciężko w kraju uzyskać a te w suszę chcą 4t/ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Wcale mnie nie dziwi że najlepiej wyglądające jęczmienie sypią 4 t/ha. Bo tak właśnie podaje GUS. A nie jakieś fanaberie po 8 czy 10 ton zboża z hektara. Sporo koszę na usłudze i od kiedy mam licznik ton w kombajnie to doskonale wiem na przeciętnej wsi u przeciętnego rolnika 5 - 8 hektarowego jak pszenżyto sypnie 3t/ha to jet rewelka. A tak to średnio żyta i owsy 1 - 2 t sypią.

Więc jak tu czytam że susza że będzie cienko bo zboża tylko 4 t będą sypać połowę mniej niż powinny to mnie napad śmiechu łapie. Jak w dobry rok to 4 t/ha jest ciężko w kraju uzyskać a te w suszę chcą 4t/ha.

Dokładnie też jak kupuję to rolnik mówi panie tam ponad 10 ton będzie a na wadze okazuje się że 7,5 a wydatki już miał zaplanowane za 10 iczym ten deficyt pokryćB|?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A u nas każdy siosy pełne i nowe chcą stawiać bo podobno ceny drastycznie wzrosną od stycznia O.o

To bierz się za skup. Zarobisz głowa a nie rękami 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Spora część rolników wrzuci ziarno na magazyn czekając na trochę lepszą cenę, zwłaszcza na lubelszczyźnie, gdzie w żniwa zawsze w kraju najbardziej lichwiarskie ceny.

Mamy najbliżej Ukrainę i najdalej do portów. W tym roku może się sporo firm z Polski pojawić za towarem bo wyglada u nas to lepiej jak w wielu rejonach

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Cena w żniwa 700 netto za pszenicę jest jak najbardziej realna, w tym roku może być w cenie pszenica konsumpcyjna i jej cena może być sporo wyższa niż te symboliczne w tej chwili +20zł/tona.

Być może po żniwach wielu kupujących będzie się musiało zadowolić jakąkolwiek paszówką, bo z kupnem dobrego jakościowo towaru może być problem. Zapewne skupy wystartują z niskim poziomem cen w okolicy 650zł brutto w mojej okolicy, ale ta cena moim zdaniem dość szybko poleci w górę, ponieważ każdy skupujący też ma jakiś kontrakt.

Mniejsza ilość zboża oznacza mniejsze kłopoty z magazynowaniem. Spora część rolników wrzuci ziarno na magazyn czekając na trochę lepszą cenę, zwłaszcza na lubelszczyźnie, gdzie w żniwa zawsze w kraju najbardziej lichwiarskie ceny.

ASF powoli dochodzi do Zamościa, granicą jest gmina Skierbieszów i Grabowiec (dane z poniedziałku). praktycznie wyprzedano całą obsadę trzody chlewnej

Bardzo dobre stwierdzenie  " na  Lubelszczyznie najbardziej lichwiarskie  ceny " ---trzymajcie koledzy aż ceny pójdą do góry na pohybel lichwie !

Opublikowano

A jak nie pujdą to gdzie sprzedadzą? Sprawsz w słowniku znaczenie słowa lichwa B|

Opublikowano

No i znalazłem - oznacza ona również wyzysk, spekulację i niewspółmierne bogacenie się kosztem drugiej strony umowy, która pod przymusem przystępuje do jawnie niekorzystnej umowy nie mając wyboru.

Opublikowano
4 godziny temu, JozB napisał:

Nie zwracajacie uwagi na tego przewodniczącego kółka różańcowego hodowców trzody na rzeszowszczyznie. Już nie raz dowiódł, że pisze bajki, a chyba mu zwieracze powoli puszczają, bo będzie musiał w końcu uczciwie zapłacić za czyjąś pracę. Zerkam na olx i co widzę, po 3 tony w większości. Zdarza się większa partia- 9 ton. Także spichrza Polaków zapełnione. Na rolpetrol w moim wojewodztwie 20 zł do góry. 720 netto. Za miesiąc spokojnie będzie po 750 netto. Już niektórzy koszą w Polszy, ale z przeznaczeniem dla krów, póki zielona, bo nie ma co zbierać. A niebawem spotkanie rządu w sprawie suszy. Mam nadzieję, że wprowadzą monitoring działalności skupów i nie będzie takiej złodziejni w żniwa :D.

Zerkam na temat pszenicy ozimej i jarej i co widzę:

"czyli nie będzie tak zle ze zbiorami plus ubiegłorpczne zapasy zagwarantują stabilne cen".

Pisze nasz stasio. Po opinii jednego użytkownika stwierdził, że plony w Polszy nie będą złe. Rejon Kętrznyna mu wystarczył. Dodatkowo wydedukował, że dzieki temu ceny będą stabilne-tzn. tak niskie jak on chce :D.

Zarzucasz staszkowi propagandę obniżek. Ty robisz robisz to samo tylko w drugą stronę. Nie żebym bronił stacha, ale Tobie wolno a jemu nie? Poza tym nie obrażając nikogo, ale jaki poważny producent ogłasza płody na olx? Tylko działkowcy. Ile oni mają towaru, 5% całości? Ty poważny jesteś? Wnioskować o zapasach na podstawie ogłoszeń na olx.

• Like 1
Opublikowano

Tym się staszek różni że klepie domysły które się nie sprawdzają - na jego niekorzyść - ja wstawiam ceny jakie oferuje lokalny zakład - poczytaj posty z marca jak staszek dławił się ze śmiechu jak napisałem że ponad 700netto będzie w czerwcu/lipcu 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Chyba lekko przegiełeś z tą 1 toną owsa i żyta :D HAHA

Opublikowano
15 minut temu, pawel885 napisał:

Tym się staszek różni że klepie domysły które się nie sprawdzają - na jego niekorzyść - ja wstawiam ceny jakie oferuje lokalny zakład - poczytaj posty z marca jak staszek dławił się ze śmiechu jak napisałem że ponad 700netto będzie w czerwcu/lipcu 

Ale ja staszka nie bronię, bo też pieprzy głupoty, ale jozb robi to samo tylko w drugą stronę.

Opublikowano (edytowane)

Jacku, już chyba wspomnialem po co się tutaj udzielam. I tym się różnię od Stasia(kolego sprawdz w słowniku jak się pisze imię Jó/uzek) drogi Jacku, że nie uprawiam "propagandy podwyżek" po to by sobie napchać portfel, tylko by inni nie łapali się na tanią propagandę osobników takich jak ten człek i mu podobni. Ja na szczęście pieniążki mam do tej pory, i wyobraz sobie że być może i przetrzymam jeszcze stare zapasy pszenicy i sprzedam po żniwach. QQ zawsze sprzedaję w sierpniu. Po prostu nauczyłem się nie robić za darmo, po to by inni-niby cwańsi, siedzieli i zbijali bąki, a ja  żebym na ich zbijanie zarabiał. A i naucz się też ze zrozumieniem czytać, bo muszę powtórzyć. Odnośnie "płodów przez olx". Były odpowiedzią na uwagę twego kolegi, że jest masę ofert przez olx, także sprawdziłem naprędce czy tak rzeczywiście jest i odpisałem jak jest FAKTYCZNIE. Równocześnie osobnik obraża innych pisząc, że patrzą się przez pryzmat swojego podwórka i tak szacują plony dla kraju, a sam inteligentnie zasiewa swą propagandę odpowiadając na post Bennego, że plon będzie, bo w rejonie Kętrzyna spadł deszcz i "ceny będą stabilne". Owszem plony będą, ale w skali kraju 40 procent tego co było zwykle, dlatego kto żyw niech trzyma w żniwa. Niech niektórym trollom zwieracze popuszczą we wrześniu :D. Ja obstawiam, jak już się wszystko wyklaruje u nas i na świecie(pamiętajcie cło w lipcu na płody z USA, Chinole też nie jedzą tylko ryżu, a też pokłoceni z trumpkiem-), 800 netto oraz brak konsumpcji(zapowiadany deszczowy lipiec).

A i Jacuś rozwiń myśl "pieprzy głupoty w drugą stronę", bo widzę, że tok rozumowania masz po koledze. Czyżbyś załapał się do kółka stasia i spółki?

Edytowane przez JozB
Opublikowano
Cena w żniwa na pszenicę moim zdaniem na pewno spadnie , dużo jest rolników którzy sprzedawaja zboże zaraz po zniwach , cena może ruszyć dopiero w listopadzie, grudniu I po nowym roku gdy już zboża będzie im brakować.
Opublikowano

u nas tez byli tacy co tone zboza zbierali, ale to trzeba na jesien zasiac lejkiem, ani nie bronowac i wgl nic i tak wychodzi. A na slasku na polnocy juz ponizej 700 pszenicy nie widze a jeszcze tydzien temu po 650 bylo troche

Opublikowano
najbardziej w tym roku przejada się na plonach dzierżawcy , nabiorą ziemi za nie małe pieniądze, dużo pieniędzy wladuja , oczekują plonu na przyzwoitym poziomie , A tu się okazuje że trzeba dołożyć do interesu.
  • Like 1
Opublikowano

Zapmiętam te Wasze prognozy na 800 netto,  w grudniu zawsze ceny idą do góry. Obyście się nie mylili.

Opublikowano
4 godziny temu, Taurus83 napisał:

Dobrych tam macie rolników. Tona owsa hehe to trzeba się postarać hehe 

59 minut temu, Macius napisał:

Chyba lekko przegiełeś z tą 1 toną owsa i żyta :D HAHA

Nie przesadziłem. Mówię jak jest IV - V kl. gleby to co wy chcecie, jak u nas nikt nie pryska od grzyba i sieje w maju 100 kg saletry jako pierwsza i ostatnia dawka N. Co może u was jest inaczej w gospodarstwach 2- 10 hektarowych?? A przecież takich gospodarstw jest najwięcej w PL.

23 minuty temu, jupol13 napisał:

Cena w żniwa na pszenicę moim zdaniem na pewno spadnie , dużo jest rolników którzy sprzedawaja zboże zaraz po zniwach , cena może ruszyć dopiero w listopadzie, grudniu I po nowym roku gdy już zboża będzie im brakować.

Cena na zboża rusza we wrześniu najpierw a później po żniwach kukurydzy czyli w grudniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v