Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, JozB napisał:

Oj Stasiu skoro już teraz skupy podwyższają cenniki, na razie nieśmiało, bo przecież do zbioru daleko, to w żniwa przygarną każdą ilość, jeżeli plon będzie zdecydowanie niższy. Ja uważam że im pszenice ładniejsze(tzw gęsciej wyglądające), to może być gorszy plon, bo będzie poślad. Rzadsze lepiej sobie poradzą.  Chyba, że w żniwa, a zapowiadają mokre wszystko się wyrówna, to te i te będą słabe. U nas górki już wyschnięte. U mnie spadło w ciągu 2 miesięcy 30 litrów. Na szczęście w newralgicznych momentach, dlatego chociaż buraki powschodziły i qq sobie  na razie radzi. Z resztą upraw, to biednie będzie

30 dni do żniw to daleko?

18 minut temu, melon10641 napisał:

Fakty są takie że już nawet nasz wspaniały IUNG się ogarną i zrobił mapkę że w większości kraju brakuje opadów od 100 do 150mm od sredniej a to dużo skoro u nas z tego co ze szkoły pamiętam ok 600mm rocznie. Jeżdżę często z Lublina na Zamosc a potem w kierunku na Tyszowce i po trasie ujowato to wygląda. Także susza jest i nie ma co myślicie oczy że nie ma. U mnie było brak wody słownie zero opadów przez 6 tygodni. Popadało w połowie maja i dalej nic. Także Staszek Ty sam powinieneś spojrzeć trochę dalej jak za swoją stodole :)

Tam akurat ogłaszają co im pasuje rok wyborczy to o by to było jakby suszy nie widzieli jak ktoś wyżej pisał kukurydza wody dopiero będzie potrzebować a deszcz w końcu przyjdzie nie wiem gdzie te kukurydze fioletowe chyba na łąkach zaoranych bo w mojej okolicy kukurydzy ok 5 tysięcy ha się uprawia a słabe kukurydze to raczej u dzialkowców co 1 ha na kiszonkę uprawiają a te na ziarno piękne jak nigdy podobnie pszenice ozime

Opublikowano

Krótkowzroczność to nie wstydliwa choroba ale do okulisty to bym raczej zalecił się wybrać :)

Trawiąc co wymyślił Stanisław to należało by założyć że za rok też będzie susza bo też rok wyborczy :) ,

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Fakt że iung pisze co chce ale przeważnie zawsze na niekorzyść rolnika. W TopAgrar był kiedyś artykuł : " Iung nie widzi suszy" czy cos takiego gdzie w części kraju susza była bardzo duża.

Opublikowano
8 godzin temu, melon10641 napisał:

Fakty są takie że już nawet nasz wspaniały IUNG się ogarną i zrobił mapkę że w większości kraju brakuje opadów od 100 do 150mm od sredniej a to dużo skoro u nas z tego co ze szkoły pamiętam ok 600mm rocznie. Jeżdżę często z Lublina na Zamosc a potem w kierunku na Tyszowce i po trasie ujowato to wygląda. Także susza jest i nie ma co myślicie oczy że nie ma. U mnie było brak wody słownie zero opadów przez 6 tygodni. Popadało w połowie maja i dalej nic. Także Staszek Ty sam powinieneś spojrzeć trochę dalej jak za swoją stodole :)

byłem wczoraj w Wiszniowie na pokazach -masakra ,rzadzizna ,szkoda pokazywać,mówią że zbyt wcześnie przyszły upały i pszenice się nie rozkrzewiły a to pierwsza klasa ziemi  !

Opublikowano

Nowa pszeniczka stasiu nie będzie zdatna do przemiału od razu po żniwach, także na starej muszą jechać. Co do pogody, to nie napawa optymizmem

https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2018/06/09/prognoza-sezonowa-susza-nawet-do-konca-roku/.

Wicherek jeżeli są rzadkawe od początku, to co będzie jak nie naleją ziarna. Jeszcze 2-3 tygodnie posuchy i będzie masakra, szczególnie z jarymi, które miały utrudnione wschody, bo ozime jakoś sobie poradzą

Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

byłem wczoraj w Wiszniowie na pokazach -masakra ,rzadzizna ,szkoda pokazywać,mówią że zbyt wcześnie przyszły upały i pszenice się nie rozkrzewiły a to pierwsza klasa ziemi  !

kolego też tam wczoraj byłem to pierwsza klasa to może jest ale tam gdzie rzepaki bo naprawdę ładne bo w dolince a pszenica to tam może być i nawet 3 i górka ale potwierdzam słabo się rozkrzewiły za szybko zrobiło się tak ciepło 

Opublikowano
10 godzin temu, maniek20 napisał:

kolego też tam wczoraj byłem to pierwsza klasa to może jest ale tam gdzie rzepaki bo naprawdę ładne bo w dolince a pszenica to tam może być i nawet 3 i górka ale potwierdzam słabo się rozkrzewiły za szybko zrobiło się tak ciepło 

To jaka jest sytuacja u tych co gospodarują na gorszych glebach  , nie mają swoich agronomów i nie robią tego na pokaz ?

Opublikowano (edytowane)

Pszenica na 4 klasie usycha, nie nalewa ziaren... Jak nie popada to szkoda gadać... Mam nadzieję że chociaż cena będzie po te 800minimum... Ale to raczej nie realny w żniwa ;)

Edytowane przez RolnikTivi
Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

co z tego że unig wypisuje jeżeli jeszcze za zeszły rok nie wypłacone........

Co nie wypłacone?

Gość sylwanow810i
Opublikowano

Te kurczaki dadzą rade zjeść nadmiar pszenicy która wszedzie zalega nawet na drogach ?

Opublikowano

Lokalny młyn w kujawsko-pomorskim, cena max 660 netto, cena praktycznie stoi w miejscu od żniw, może wzrosła o 10-20 złotych.

Opublikowano
Dnia 9.06.2018 o 21:24, JozB napisał:

Nowa pszeniczka stasiu nie będzie zdatna do przemiału od razu po żniwach, także na starej muszą jechać. Co do pogody, to nie napawa optymizmem

https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2018/06/09/prognoza-sezonowa-susza-nawet-do-konca-roku/.

Wicherek jeżeli są rzadkawe od początku, to co będzie jak nie naleją ziarna. Jeszcze 2-3 tygodnie posuchy i będzie masakra, szczególnie z jarymi, które miały utrudnione wschody, bo ozime jakoś sobie poradzą

Co roku opowiadacie te bzdury, że pszenica musi odleżeć do przemiału... Tak może i było 20 lat temu ale teraz pszenica idzie od razu na młyn...

Opublikowano

Najpierw to swoje w mendlu odstać powinna.:D

Już kilkanaście lat chyba mendli na polach nie widziałem 

Opublikowano

U bambrów to musi odstać, żeby PLN podskoczyło

Nie straci czasem wagi niż ta po żniwach ?

Opublikowano

Te gierki i tak skończą się tym że się dogadają, podobnie chinole z jankesami. Na razie prężą muskuły, kto pierwszy pęknie. Nasi forumowi krzykacze też prężyli się i uważali że będą kupować pszeniczkę po 600 brutto. I trochę im nie wyszło. Podobnie będzie z jewropą. Gdyby był tusek, już by popędził do ukraińców po parę wagonów kukurudzy i by się rachunek zgadzał dla niemiaszków :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v