Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Maaxx napisał:

Dziś słyszałem od chandlowca że rolnicy wstrzymali sprzedaż bo każdy liczy na lepsze ceny

pytałem dziś młodego rolnika ( 40  lat ) czy słyszał ze na świecie jest susza i pszenica drożeje - był mocno żdziwiony tą informacją .

Opublikowano

Ja zaś słyszałem od kierowców że duże firmy skupowe przetrzymały pszenice i właśnie teraz ją sprzedają i mało prawdopodobne że cena jeszcze podskoczy, ile w tym prawdy to nie wiem. Swoja już sprzedana także problem z głowy. Po drugie 10zł w te czy we wte to szkoda nerwów.

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Ja zaś słyszałem od kierowców że duże firmy skupowe przetrzymały pszenice i właśnie teraz ją sprzedają i mało prawdopodobne że cena jeszcze podskoczy, ile w tym prawdy to nie wiem. Swoja już sprzedana także problem z głowy. Po drugie 10zł w te czy we wte to szkoda nerwów.

No jak 10 zł to jest nic zaraz się tu znajdzie grupa co twierdzi że trzeba na to pół roku pracować ciężko lepiej by ceny zboża trzymały się na dotychczasowym poziomie to będzie z korzyścią dla wszystkich

Opublikowano

Na giełdach spadki, bo trump znów coś namodził, ale to pewnie chwilowa taktyka, znów się dogadają i kolor zielony wróci. Prognozy deszczu też nie zastąpią deszczu. Towaru nie ma i nie będzie. U nas firmy skupujące grubymi tysiącami nie mają grama na magazynach. A kukurydzy dawno nikt nie widział. I jak ktoś słyszał od kierowcy że jest towar, to niech go pokaże, a nie sieje niesprawdzone informacje. CIekawy jest fakt, jak mogą szybko zaistnieć obniżki, po mocnych informacjach o suszy i innych przesłankach do wzrostów tylko po to by ktoś, czyli spekulanci mógł zrealizować zyski. I tylko od nas zależy, zeby nasze firemki skupujące nie grały tymi argumentami. Im rolnicy będą mieć więcej kasy, tym te darmozjady mniej się nachapią.

Opublikowano
23 godziny temu, piotr30piotr napisał:

w opolskim z nowych zbiorów pszenica 12 po 650 zł  , rzepak po 1550 - 1570 zł , kukurydza 415 zł

myślałem że w opolskim sa lepsze ceny

18 godzin temu, gustaww napisał:

W świętokrzyskim kto zadbał o nawozy to i ma pszenicę, ja liczę na 5t+ ale też bez szału. Czytam posty i widzę że nakręcacie się tą ceną, ja się nakręcę jak kasę będę miał w kieszeni. Pozdrawiam

jak nie ukoszę średnio 6,5t to będę załamany

29 minut temu, alvaroalvaro78 napisał:

Ja też się pospieszyłem i 2 tyg temu podpisałem 300T 12,5  po 680netto a wczoraj już kontraktowali po 720... (Ampol Merol)

w jakim rejonie polski takie ceny?

Opublikowano
3 godziny temu, koniu napisał:

To po co siać zamęt skoro nie wiesz. Jak by tu każdy zaczął opowiadać co słyszał pod budką z piwem wiesz co by się działo?

A co to jest niby te duże firmy skupowe. Te twoje sąsiady co mają 30 patelni? Ile mają magazynu w stodole 10 tys ton, 40 tys ton??

Jeśli mają po dwa razy 40 tys. ton co najmniej w każdym woj. to jest duża firma która miała by realny wpływ na cenę na naszym rynku, ale ja takiej nie znam po pierwsze. Po drugie gdyby była taka firma która ma 40 tys. t x 16 woj. x 2 = 128 0 tys. ton. to oczywistym jest że by spekulacją zawyżała cenę swojego towaru na PL rynku, zamiast w obliczu suszy światowej i wzrostów na giełdach wyciągać karty na przełomie maja/czerwca mówiąc ,,sprawdzam,, mam milion dwieście ton - sprawdzam.

Toż to dziecko w szkole średniej jak się insertuje rynkiem zbóż rozumie te zależności więc nie wiem komu próbujesz wcisnąć kit o dużych firmach które na własne życzenie sprzedają teraz towar skoro jest szansa że za miesiąc sprzedadzą go trochę drożej (wcale nie w PL go sprzedadzą tylko w porcie)

Opublikowano

Glupie gadanie firm skupujacych. Ile w Polsce jest rolników którzy są w stanie wyprodukować przykładowo 3tys ton pszenicy ??? Na pewno nie wiele. Dla nich 100-200 ton to małe ilości. A ten co już sprzedaje po 10 tys ton to nie rolnik tylko handlarz 

Opublikowano
40 minut temu, iron napisał:

ta firma o której koniu pisał w tamtym roku skupiła ok .200 000 ton także mała nie jest

Wiem że nie jest mała, ale zapytałem ile ma magazynów? Koniu powiedział że duże firmy przetrzymały pszenice. Więc pytam gdzie ją przetrzymały czyżby w mojej i twojej stodole? Ja tam nie znam nikogo z rolników którzy mają kontrakty podpisane na odbiór w czerwic.

Zresztą zobacz na ton wypowiedzi. Kierowcy mówią ale ile w tym prawdy to on nie wie...

Równie dobrze mój daleki kuzyn powiedział że zamiatał podwórze u takiego jednego rolnika w USA co ma 50 tys. ha i ten rolnik stwierdził że pszenica będzie po 1200zł ale ile w tym prawdy to nie wiem, bo kuzyn lubi popijać i nie wiadomo czy w ogóle był w ameryce.

Opublikowano (edytowane)

wiadomo że gadanie to sobie można podzielić przez dwa z tego co wiem to wynajmują magazyny jakieś koło Mietkowa na 50 tys.ton.ale mniejsza o to . mnie zastanawia tylko jedno co roku jest pie***enie że wzrosły zapasy pszenicy kuku itp. a z drugiej strony ludzi przybywa bardzo dużo to jakim sposobem? przecież produkcja nie zwiększa się aż tak żeby pokryć zapotrzebowanie z nawiązką .

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Ciekawe co wyjdzie. O ceny na razie się nie martwię, niech popada u nas trochę i się zbierze i wtedy będę myślał co i jak :) Póki co wiosna nie oszczędza nas z opadami. Opady rzadko, grad trochę pociął rzepak. Ciężki rok.

Opublikowano
24 minuty temu, XTRO napisał:

Ciekawe co wyjdzie. O ceny na razie się nie martwię, niech popada u nas trochę i się zbierze i wtedy będę myślał co i jak :) Póki co wiosna nie oszczędza nas z opadami. Opady rzadko, grad trochę pociął rzepak. Ciężki rok.

Jaki tam  cięzki zobaczysz jak przyjdą zniwa to nikt ponizej 10 ton z ha nie bedzie zbierć na tym forum

Opublikowano
11 minut temu, Anetka1 napisał:

Jaki tam  cięzki zobaczysz jak przyjdą zniwa to nikt ponizej 10 ton z ha nie bedzie zbierć na tym forum

10 t to chyba z 2 ha

Opublikowano (edytowane)

Może i są regiony gdzie popadywalo i te 10t się zbierze ale to tylko kilka procent ogólnej powierzchni. 

Co z tego że pszenica przykładowo będzie po 700zl jak będzie sypala po 4-5 ton 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)

Co do tej firmy to tak jak Iron pisze, wynajmują elewator w Mietkowie i dwa miesiące temu kupili jakiś elewator gdzieś koło strzelina od jakiegoś holendra. Również dogadują się z rolnikami i spółdzielniami w czechach no i w polsce że kupują od nich zboże ale z późniejszym odbiorem, także jakby nie było magazynują też u rolników. Teraz wiem że wywożą wszystko na cargill. Ale to juz nie ważne.

@damianzbr nie łap mnie za słówka bo napisałem że słyszałem itp itd. Bo na tym forum wszyscy coś słyszeli, gdybają, główkują a tak naprawde nikt nie wie co będzie jutro...

Co do średnich plonów to zobaczycie w sierpniu/wrześniu że bedą rekordziści. Poniżej 8t z V klasy mało kto zejdzie.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Cargill jak by teraz wyszedł i powiedział słuchajcie mamy zakupione 2 mln. ton pszenicy na PL rynek do sierpnia i stawki nie podniesiemy to miało by wpływ na cenę o ile by nie blefował. Bo blefować to każdy blefuje cały czas jak w pokerze. A twoi sąsiedzi to zwykły handlarz żyjący z obrotu. Nie ma czegoś takiego że wyłożyli kasę na 100 tys. czy 1 mln. ton i teraz czekają aż odzyskają tą kasę.

Bo tak właśnie sugerowałeś że firmy nakupiły. Żeby nakupić trzeba mieć kasę. Można dostać kredyt obrotowy albo kupić na termin ale to nie jest skala mln. ton.

Opublikowano

marcinmf255 napisał:

Gospodarką łowiecką zajmuje się Polski związek łowiecki,, który dzieli się na obwody łowiecki czyli koła łowieckie, a dewizówki o których mówisz to są polowania na które przyjeżdżają zagraniczni myśliwi.

A o OHZ - ach L.P. słyszałeś ??

Opublikowano
58 minut temu, koniu napisał:

Co do tej firmy to tak jak Iron pisze, wynajmują elewator w Mietkowie i dwa miesiące temu kupili jakiś elewator gdzieś koło strzelina od jakiegoś holendra. Również dogadują się z rolnikami i spółdzielniami w czechach no i w polsce że kupują od nich zboże ale z późniejszym odbiorem, także jakby nie było magazynują też u rolników. Teraz wiem że wywożą wszystko na cargill. Ale to juz nie ważne.

@damianzbr nie łap mnie za słówka bo napisałem że słyszałem itp itd. Bo na tym forum wszyscy coś słyszeli, gdybają, główkują a tak naprawde nikt nie wie co będzie jutro...

Co do średnich plonów to zobaczycie w sierpniu/wrześniu że bedą rekordziści. Poniżej 8t z V klasy mało kto zejdzie.

W Mietkowie to Flora wynajmuje, baza tam jest duza ale bez przesady

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v