Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak za pasze to dobra cena.

Też mnie to zadziwiło. Kolega z naprzeciwka do nich dzwonił i tak mu powiedzieli bo tez ma ilości powyżej 20 ton. Mogą łódkę wysłac do niego. Jedynie warunek dobry dojazd na podworze i żeby była dobra możliwość załadunku ale tez jest możliwośc odstawienia do takiej znajomej z Agricoli która z nimi wspołpracuje tak jak wyzej napisałem nawet i po 3 - 5 ton aby tylko w sumie było powyżej 20 ton. Sam jeszcze osobiscie do nich przedzwonie bo troche byłem tez zdziwiony.

Opublikowano

W okolicznych skupach po 600 brutto za paszówkę dziennie jest jeden - góra dwóch klientów po 2-3 tony sprzedają. Każdy zmagazynował i czeka na zwyżkę ceny. Handlarze drapią się po głowie, bo kontrakty trzeba jakoś wypełnić i trzeba będzie podnieść ceny w górę żeby skup ruszył.

Opublikowano

600 brutto tez nie ma rewelacji ale 530 brutto to juz jest zgroza. Nigdzie w okolicy nie ma takiej ceny. Bedę czesto pisał tą cene, moze w koncu sie opamiętają i wyrównają ceny z innymi skupami. Już kurarze więcej płacą. Pszenica w cenie żyta hah. Zgroza.

Opublikowano

Jak pszeniczka jest po 600 zł to dlaczego chleb jest taki drogi, niech ktoś mi wytłumaczy. Dlaczego owa branża również "nie zejdzie na ziemie". Nawozy też powinny być adekwatnie tańsze. Czy się może mylę. Środki ochrony jakoś nie tanieją, tylko drożeją, a wycofują te które były tańsze i skuteczne. Po co to wszystko. Oczywiście po to by nas dymać. I te śmieszne prognozy z Rosji o rekordach srakich i owakich. 5 mln pszeniczki w tą czy tamtą, to już dla tych durnych agencji materiał do spekulacji i obniżania cen. Na jesień też były rekordy kukurydzy, a dzisiaj w magazynach pustki. Ciekawe ile w tym roku będzie konsumpcji przez te opady. Może parametry pozwolą "godziwie" zarobić w tym sezonie

Wiesz dlaczego tak jest? Bo wszystkie branże potrafią się zmawiać. Oprócz jednej - rolniczej. I wszyscy to widzą i wykorzystują to - zmawiają się przeciwko niezmowionej branży rolniczej i mówią że to jest właśnie rynek.

Opublikowano

Czyli Aleksander i Icek to jedna i ta sama osoba.

Port GDA 12,5 640 netto.

Lechpol SZubin za 12,5 daje 650 netto, za 14 700 już od pierwszej tony duże ilości cena do negocjacji

dziś ładowałem owies na niemcownie po 650 netto

Opublikowano

Czy w czasie przechowywania zmnieniają się parametry zboża? Chodzi mi szczególnie o gluten i liczbę opadania bo słyszałem że im dłużej się przechowuje to bardziej spadają.

Pytam bo jakoś przez przypadek wyszło mi białko 14, gluten 32, LO 340 i nie wiem jak długo to można przechowywać na pryźmie. Wilgotność 12,3

Opublikowano

Ja jutro wydzwaniam do 7 skupów. Zobaczymy ile oferują.  Miesiąc temu dzwoniłem do 2 miejsc. Jeden skup oferował cenę 580 zł za tone ( Przed żniwami płacili 700 zł)  natomiast drugi 500 zł a przed żniwami 600 zł... (śmiech na sali)

Chciałbym sprzedać za minimum 620-630 zł. Szału niema ale w tym roku zależy mi na szybkiej sprzedaży bo najlepiej to chyba na wiosne sprzedawać....

Jedynie ratują mnie jeszcze indywidualni klienci bo póki co chętnie biorą pszenice do siewu... ( 850 zł/t)

Opublikowano

Dzwoniłem do 7 skupów... Pytają ile tego mam i oferują max 570 ( pond 100 km w jedną stronę z własnym transportem).

Inni 550 ( własny transport). Z ich transportem 500...

Jeszcze inni z transportem 520-550

Cóż. Nie chce mi sie komentować... Czekam aż wzrośnie na minimum 620...

Jak prognozujecie kiedy to nastąpi? 

Opublikowano (edytowane)

Około 2-3 tygodni i będą wzrosty, patrząc na dane historyczne z giełdy. Zwykle wzrosty zaczynają się koło 15 września, teraz widać już lekkie odbicie na giełdzie, z korektami.

Trzeba sobie zdać sprawę, że kupujący też maja kontrakty i jak będzie im brakowac zboża do wypełnienia kontraktów, to cena pójdzie w górę. Po cichu liczą na opróżnianie magazynów przed zbiorami kukurydzy, ale mogą się przeliczyć, bo nawet patrząc w mojej okolicy przybyło kilka, może kilkanascie BIN-ów na zboże i większość będzie trzymała aby sprzedać w dogodniejszym momencie, a nie "po każdej cenie". To właśnie kukurydza jest tym zbożem, które podobnie jak rzepak wszyscy wypychają na samochody bezpośrednio po zbiorach, bo w okolicy nie ma suszarni, każdy sprzedaje mokrą.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

PMN Agro Przy ilości powyżej 20 ton oferują 700 zł brutto za paszówe. Mogę nawet po 5 ton zawozić aby od jednego dostawcy i na fakturze było powyzej 20 ton. Małe ilości idywidualne 610 brutto.

Znając troche temat powiem tak za pasze to dają przy takich ilościach 600 a nie 700 .Po 700br to konsumpcje ciężko sprzedać .

Opublikowano

Czy w czasie przechowywania zmnieniają się parametry zboża? Chodzi mi szczególnie o gluten i liczbę opadania bo słyszałem że im dłużej się przechowuje to bardziej spadają.

Pytam bo jakoś przez przypadek wyszło mi białko 14, gluten 32, LO 340 i nie wiem jak długo to można przechowywać na pryźmie. Wilgotność 12,3

Jeśli nie porośnięte parametry rosną.
Opublikowano

Znając troche temat powiem tak za pasze to dają przy takich ilościach 600 a nie 700 .Po 700br to konsumpcje ciężko sprzedać .

Własnie dzis sam zadzwoniłem do tej firmy bo wierzyc mi sie nie chciało ze 700 brutto paszówka przy ilosci 25 ton i co? Facet mi powiedział że przy tej ilości z 610 brutto może ponieść na 620 zł brutto czyli 10 zł na tonie za paszówke. Albo kolega sie przesłyszał jak z nimi rozmawiał albo nie wiem co. Pożniej z nim rozmawiałem i powiedziałem co i jak to zbaraniał bo słyszał jak mówił mu po 700 zł brutto.

Opublikowano

Witam !

Firma Agri Plus Grodków 620 netto paszówka, większa ilość możliwa negocjacja ceny.

dla zainteresowanych podaję tel.696944091

pozdrawiam

skupują nie tylko w Grodkowie

Opublikowano (edytowane)

Witam handlował ktoś z forumowiczów z firmą Kowalczyk okolice Lublina? Proszę o jakieś opinie o tej firmie.

Edytowane przez dipol
Opublikowano

Kowalczyk,to firma wypłacalna,kasa zawsze na czas.Widać że się rozwija,a jaką złożyli ci propozycje? Ostatnio płacił za pszenicę 61 brutto.

Opublikowano

ja jakies 3 tyg temu po święcie matki zielnej sprzedawałem na kurnik po 600 brutto wilgotnoc 13%, czy by przeszła na konsumpcje nie wiem bo nie badałem, przyczepa byla mi potrzebna i 4 tony poszło.  Zyto po 530 brutto i dawaj ile masz byle suche na młyn, mala roznica biorac pod uwage ile wymaga zyto a ile pszenica.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v