Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie o to się rozbiega że na razie wszystkie prognozy  opierane jest na poprzednich latach , jak była górka to musi być dołek i na odwrót . To troszeczkę jak z naszym podatkiem rolnym który obliczany jest z ceny zbóż i po tłustych latach gdy zboże średnio były zdrowo powyżej 800 zł tona to gminy windowały w górę podatek rolny ale jak zboże staniało to zaczęto kombinować by rolnik w najlepszym wypadku nie zapłacił mniej . A jak już ceny zaczynały sięgać dna to Zmieniono sposób rozliczeń i zaczęto obliczać podatek z cen 11 kwartałów by załapać się jeszcze na droższe ceny do obliczeń . Niestety podobnie jest w prognozowaniu zbiorów , zapasów , cen i zasiewów . Fakty są takie że wszystkie obecne dane i z poprzednich lat wrzucają są do jednego wora , mieszają i wychodzą im średnie geometryczne i arytmetyczne by tak średnio źle nie wyglądało . Nikt jednak do tych obliczeń za bardzo nie dokłada pogody która zmienia się niby cyklicznie ale np. odnotowano najcieplejszy rok w historii pomiarów których konsekwencje będziemy odczuwać w co najmniej dwóch najbliższych latach . Do tego po woli spływają dziwne dane o zasiewach , zapasy mogą się okazać bańką spekulacyjną  jak wiele podobnych spraw ot choćby na naszym podwórku fikcyjne faktury do pompowania PKB .

To teraz do tematu bo skupy pykają po 10 zł w górę co kilka dni ale wczoraj ożywienie w handlu ruszyło , troszeczkę mróz oddał , opał się pokończył i każdy na wymianę wiózł ? Z drugiej strony co na to nasi forumowi wieszcze przepowiadający spadki po 15 stycznia ?

Praktycznie obecnie następuje wyrównywanie cen zbóż z południowej Polski do cen obowiązujących w pobliżu portów,2 miesiące temu kupowałem jęczmień 600 netto,dzisiaj 610 pszenica paszowa poprzednio 620 netto ,obecnie cena taka sama,oprócz tego duże gospodarstwa mają sporo jeszcze jakościowej pszenicy,obecnie wypychają tą o gorszych parametrach w cenie około 690 netto ,jednak nadal liczą się z możliwością spadków,kukurydza 640 brutto

Opublikowano

no ostatnio dla kolegi ładowałem jęczmień dla takiego co mieszka w Kopinie i on też ostatnio szukał jęczmienia i oferował jakoś 580 netto z jego odbiorem

a pszenżyto macie jakies na sprzedaż?

Opublikowano

Jeczmien browarniany płn. Mazowsze 620-650 netto ale musi mieć dobre wyrownanie i mało białka. Pszenica kons. maksymalnie 700netto pasza 640

Opublikowano

jeczmien 580 netto odbior kupujacego troche zdrozal ale szalu nie ma dwa tygodnie temu byl po 560 netto duzo sie slyszalo ze jest malo jeczmienia i ze cena bedzie dobra ale tempo wzostu powolne nie wiem czy do 600 netto dobije pora chyba sprzedac bo ogolnie widac ruch w skupach pogoda sie poprawila i ludzie zaczynaja wywozic...

Opublikowano

który skupowy był pszczoła czy ten drugi cwaniak?

trafiłem na pszczołę. teraz zawsze dzwonie przed wyjazdem i poznaje po głosie który tam siedzi  .jest ich tam trzech(Pszczoła Larwa Leśniak) więc łatwo rozpoznać po głosie, jak odbierze pani z góry to proszę o połączenie ze skupem. 

Opublikowano

on chyba w tarnogrodzie sprzedawa;l

trafiłem na pszczołę. teraz zawsze dzwonie przed wyjazdem i poznaje po głosie który tam siedzi  .jest ich tam trzech(Pszczoła Larwa Leśniak) więc łatwo rozpoznać po głosie, jak odbierze pani z góry to proszę o połączenie ze skupem. 

Pszczoła jeszcze znosny, ja rok temu trafiłem na innego, chyba Leśniaka to tak mnie wk.... że szkoda gadać

Opublikowano

U mnie w prywatnym obrocie jęczmień po 650 zł ,ale sprzedających braknie ,kto mial to sprzedał bo wygłądało że będzie tańszy,

Opublikowano

Adrenalinaa i sołtys48 dziękuję za opinie odnośnie firmy TOMAR Lotyń zdecydowałem sprzedać do nich rzepak . Pszenica w pobliskim młynie Dalachów pow oleski woj opolskie zaledwie 630 netto.

Opublikowano

Kukurydza wschodnie ma. 640 netto ilości samochodowe, 700 do ręki ilości śladowe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v