Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

krzychuuu piszesz, że za 2500 masz 300 kg byka w Twoich stronach. Dołożę Ci do każdej sztuki po 300 zł, (albo do dogadania się) którą mi załatwisz w takiej wadze. U mnie nie kupi dobrego odsada czystej rasy bądź nawet dobrego za cenę poniżej 10 zł.  A cielaki to kosmos, w grudniu oddałem handlarzowi cielaczka HO, czarny ale budowa bardzo przeciętna, żeby nie powiedzieć słaba 50 kg za 770. Nie wiem za ile on je sprzedaje. 

Nie kupuje w swoich stronach tylko przywoze. Nigdzie nie pisałem ze to czysta rasa a tylko NCB, MM, i ostatnio kilka czystych LM. Mam ich tyle co dla siebie a sprzedac moge najwyzej czarnobiale w wadze 200+.

Opublikowano

Jacyś desperaci tak płacą? Dopłaty robią swoje. Chyba za mało cenię swoje czyste MO i SM i trzeba odbiorcę przycisnąć, żeby wydusić więcej. :D

Za dużo to go nie ciśnij bo już sam ledwo ciągnie ;)

Cielak mlody wiec dlaczego ma kosztowac az 1000zł albo 20zł za kg?  Za 1500zł mozna kupic ładnego 150kg MM. 

Sam kupiłem wczoraj 13 sztuk-w pakiecie ładne MM'y i to sporo poniżej 10,-, jest tylko jedno ale.......150kg byczka MM nie kupisz za 1500,- jałóweczki i owszem nawet piękne jednak byczka -dobrego byczka się nie kupi......harha kupisz ;)

bzdury sołtys piszesz. już przeszło rok informacja że na rumunii choroba niebieskiego języka o słowacji nie słyszałem.

Powtarzam tylko co mi powiedział znajomy co brał bardzo duże ilości jałówek ze słowacji na mleko......

Opublikowano (edytowane)

soltys48

w tych 13 ile jalowek, jaka waga?

W tamtym roku udało mi sie kupic 3 byczki MM po herefordzie po blisko 300kg kazdy za 1350zł sztuka. Tylko chodzily dziko po łace i lesie i trzeba bylo  je polapac.

Edytowane przez krzychuuuuu
Opublikowano (edytowane)

krzychuuu piszesz, że za 2500 masz 300 kg byka w Twoich stronach. Dołożę Ci do każdej sztuki po 300 zł, (albo do dogadania się) którą mi załatwisz w takiej wadze. U mnie nie kupi dobrego odsada czystej rasy bądź nawet dobrego MM za cenę poniżej 10 zł.  A cielaki to kosmos, w grudniu oddałem handlarzowi cielaczka HO, czarny ale budowa bardzo przeciętna, żeby nie powiedzieć słaba 50 kg za 770. Nie wiem za ile on je sprzedaje. 

Nie kupuje w swoich stronach tylko przywoze. Nigdzie nie pisałem ze to czysta rasa a tylko NCB, MM, i ostatnio kilka czystych LM. Mam ich tyle co dla siebie a sprzedac moge najwyzej czarnobiale w wadze 200+.

MM w takiej cenie dobra cena i sam bym kupił kilkanaście sztuk. Rok temu kupowałem 380 kg za 3200zł tak zwane przerosty. 

Edytowane przez mlodyhef
Opublikowano (edytowane)

soltys48

w tych 13 ile jalowek, jaka waga?

W tamtym roku udało mi sie kupic 3 byczki MM po herefordzie po blisko 300kg kazdy za 1350zł sztuka. Tylko chodzily dziko po łace i lesie a sam musialem je sobie polapac.

8szt to jałówki waga +300

zważyłem całe auto

@mlodyhef daj po 9/kg i Ci odsprzedam wszystkie.......SM/LM

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Potwierdzam te ceny w świętokrzyskim to są z kosmosu a chętnych nie brakuje,osobiście widziałem jak handlarz sprzedawał byczka 120kg czerwony z białym za 2100zł.Byłem z sąsiadem na podwórku u handlarza to kupujących więcej jak cieląt na aucie i się prawie biją o te cielaki.

To po ile u Was rolnicy płacą za kilkudniowe HF-y  >40kg? 

Opublikowano

Ja też potwierdzam te ceny w Świętokrzyskiem (Busko Zdrój ) bardzo mało jest krów i myślę że to jest przyczyna ,a najlepsze jest to że  HF w ogłoszeniach są według sprzedających mięsnymi i wcale niedużo tańsze .

Opublikowano

ale tak jest wszędzie tylko jakiś tam okular albo biała głowa od razu sim.....trochę więcej czarnego MM....

ostatnio mało się z gościem nie pobiłem wciskał mi byczki HO/HF jako sim i jeszcze bezczelnie pierd....lił,że sim nie musi być czerwono biały.....

Opublikowano

Fakt w tym Świętokrzyskim to ceny z kosmosu, ale narzekacie tak jakbyscie byli zamknieci tylko na swoje wojewodztwo, naprawdę znajdzie sie troche ogloszen gdzie kupi sie rasowe, miesne sztuki za rozsądną cene, choć nie mówię ze tanią, wystarczy poszukac o te 200km dalej i już cos sie znajdzie,np w moich okolicach nie znajdziesz nic miesnego w promieniu 100km, a ceny za te tygodniowe hfki dochodza do 1000, i jakos nie mam z tym problemu.
2400 za 100kg sm? Paranoja ze ludzie to kupuja, jak ja kupuje takie po ok 1800 i juz to jest dosc sporo i firma tez musi na tym zarobic, to strach myslec ile te handlarzyki...

Opublikowano (edytowane)

w kujawsko-pomorskim też brakuje cielaków ja sporo trzymam na duże a to co się nie mieści bierze kolega za hf płaci 900zł a za mieszańce mleczne 1000zł nie większe jak 50kg jest zadowolony bo cielaki po inseminacji odpojone siarą. Ludzie teraz robią się strasznie leniwi szczególnie kobiety doić się nie chce i cieląt coraz mniej to i cena coraz większa. Pamiętam czasy że po 200zł były i nikt nie chciał kupić.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano (edytowane)

Ale co sie dziwic ze nie ma cielakow dawniej u kazdego we wsi bylo kilka krow w byle jakoch oborach ale kazdy cos trzymal a teraz u 1 znajomy trzyma ok 20 krow LM mlode zostawia dla siebie drogi trzyma kilka mlecznych dokupi kilka cielat. Malo kto nawet kury ma a co mowic o krowach ze wsi sie miasto zrobilo.

Edytowane przez patrykjd
Opublikowano

Narzekacie ze drogie cielaki ale sami sobie rolnicy sa winni za te ceny... Mam zawsze do sprzedania po 600-680 zl cielaki z podlasia i co dzwonia to sie pytają czy nie ma lepszych droższych nawet hf-ow ale zeby byly lepsze no k**wa O.o a oglosilem 4 sztuki za 750 i sprzedaly sie odrazu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v