Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak niektórzy od rolnika to by chcieli kupić cielaka za grosze, albo lepiej całkiem za darmo im oddać wtedy oni by mogli więcej zarobić. Zawsze to rolnik ma liczyć tanio, ale jak od handlarza to może być i po 20 zł za kg wtedy kupują i nikt nie dyskutuje. 

Opublikowano

W świętokrzyskim simy, ,,prawie" mięsne, ale naprawdę ładnej budowy chodzą po 20-25zł/kg, :

Że ktoś tyle chce to nie znaczy, że dostanie. W każdej części kraju można spotkać się z tymi abstrakcyjnymi ogłoszeniami.
Opublikowano (edytowane)

A u mnie jeden obszarowiec co ma kilka po pgr-owych obor w kilku miejscach sprzedaje simy po 25 za kilogram i ruch jak cholera tez mam chec tam cos kupic ale jakos zawsze znajdzie sie cos w lepszej cenie nie koniecznie miesne. Ci co sprzedaja miesne po 7 stow to dajecie zarobic ogromne pieniadze posrednikom

Edytowane przez robi57362
Opublikowano

@Krzychuuu za 750 zł to wątpię żebyś jakiekolwiek cielę znalazł przynajmniej w moich okolicach chyba że jakiegoś zdechlaka w którego trzeba będzie kupę kasy wpakować żeby coś z niego kiedyś było. 

Opublikowano

Jak cielaki kupowac za 1500zł to byki tez by trzeba sprzedawac po 10zł zeby do tego nie dokladac. 

Powiedz bo dzis mi sie urodzila jalowka po siwym miesnym byku i tez ja chetnie sprzedam w duzych pieniadzach.

Opublikowano

krzychuuuu@ z tym 750 to przesadziłeś - poniosła Cie fantazja

donweter1989@ nie mówię o ogłoszeniach a o cenach realnych, w mojej okolicy facet przywozi co tydzień po 15-20 byczków sprzedaje je po 1500zł - są to cielaczki kilkudniowe w wadze ok 50-60 kg, cena za kg wychodzi po 25-30zł, żeby było śmieszniej na podwórku czeka na te 20 byczków z 40 osób, towar ma naprawdę dobry ale cena porazają - mimo to i tak ludzie płacą jak za zboże,

Opublikowano

Znajomy kupił ostatnio 10 sztuk w większości mieszanka SimxRw, w wadze około 100 kg, płacił po 2000zł za sztukę, za czyste simy ten sam handlarz chciał po 2500 - ostatecznie sprzedał za 2400,
A jak się trafił 8 dniowy mieszaniec Charolaisa to poszedł do innej wsi za 1650zł - okoliczni rolnicy twierdzą że wolą zapłacić więcej ale mieć mięsną sztukę, jeśli jest tu ktoś ze świętokrzyskiego to powtwierdzi moje słowa - cielaki mamy chyba najdroższe w całej Polsce

Opublikowano

W jakim województwie te ceny? Ja chyba interes życia bym zrobił na swoich białogłowych. Kilkanaście cielaków i ciągnik bym sobie kupił.

Opublikowano

Potwierdzam te ceny w świętokrzyskim to są z kosmosu a chętnych nie brakuje,osobiście widziałem jak handlarz sprzedawał byczka 120kg czerwony z białym za 2100zł.Byłem z sąsiadem na podwórku u handlarza to kupujących więcej jak cieląt na aucie i się prawie biją o te cielaki.

Opublikowano

No widzicie co to się dzieje, a najgorsze jest to że ktoś kupuje czerwonego byczka słabej budowy - mieszanka RwXHf za np. 1350 zł - na pytanie po co płacić takie pieniądze za tak słabą sztukę on odpowiada ze śmiertelną powagą: No jak to przecież to okazja bo sasiad to płacił więcej za ,,czerwonego" :)

Opublikowano

Natomiast popyt na wołowinę a co za tym idzie cena opasów jest dość wysoka więc nawet przy zakupie cielaka za 1500zł opłacalność nadal jest ( zwłaszcza jeśli to naprawdę mieśny cielak) choć wiadomo że koszt zakupu kilkudniowego byczka znacznie wpływa na końcowy bilans :)

Opublikowano

Nikt nie liczy bilansu końcowego. To jest przesuwanie gotówki, bo wielu myśli, że zakup cielaka to jedyny koszt a żarcie? Każdemu trzeba dać jeść. Może z pastwisk korzystają to coś im więcej zostaje.

Opublikowano

krzychuuu piszesz, że za 2500 masz 300 kg byka w Twoich stronach. Dołożę Ci do każdej sztuki po 300 zł, (albo do dogadania się) którą mi załatwisz w takiej wadze. U mnie nie kupi dobrego odsada czystej rasy bądź nawet dobrego za cenę poniżej 10 zł.  A cielaki to kosmos, w grudniu oddałem handlarzowi cielaczka HO, czarny ale budowa bardzo przeciętna, żeby nie powiedzieć słaba 50 kg za 770. Nie wiem za ile on je sprzedaje. 

Opublikowano

Cielak mlody wiec dlaczego ma kosztowac az 1000zł albo 20zł za kg?  Za 1500zł mozna kupic ładnego 150kg MM. 

A jak się dobrze poszuka i potarguje to i nawet za 1300-1400

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v