Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

MO słabe???

a co powiesz na przyrosty w granicach 1,5kg/doba_przyrost liczyłem w przedziale wagowym 150-320 kg także stosunkowo małe bydło...w tej grupie lepiej przyrasta tylko mieszaniec z AN bo tam przyrost na poziomie 1,7kg/doba,słabiej mieszańce z LM i SM

Nie napisalem ze slabe tylko ze to nie jest rasa miesna.

Dzis zgodzony byczek MM 280kg po 12zł, nabity ale krotki i wielkiej wagi nie zrobi.

Czlowiek przypadkiem przyjechal  i  zapytal czy nie mam nic na sprzedanie, wybral sobie jednego cena mu odpowiada to mu sprzedam, bo przy takiej cenie  bardziej mi sie to oplaci niz trzymac go do 2 lat. A kupilem go dobry miesiac temu za 2300zł

Edytowane przez krzychuuuuu
Opublikowano

Ile mogę dostać za 13 miesięczna jałówkę HF? Nie znam jej masy, ale nie była pasiona. Miała być na krowę ale nie wypali. Normalnie bym ją trzymał do 2 lat, ale potrzebne mi miejsce na następne sztuki.

Opublikowano

A może mi ktoś podpowie za ile mogę sprzedać 17 miesięczną jałówke kupiłam ja jako małego cielaka miała byc na krowe jednak niewypał totalny bedzie z niej chyba mięso :( ma takie maleńkie strzyki jak mała cielisia że dojenie  bedzie niemozliwe miałam nadzieje ze podrosna ale jak do tej pory sa takie to nie ma raczej szansy ze beda wieksze :( Do tego jest niezbyt duża ma  około 300 kg rasa hf.

Opublikowano

Bez przesady do 220kg to nie sam mlekopan. Takie to juz zjadly troche paszy tresciwej.

Nie napisalem ze slabe tylko ze to nie jest rasa miesna.

Dzis zgodzony byczek MM 280kg po 12zł, nabity ale krotki i wielkiej wagi nie zrobi.

Czlowiek przypadkiem przyjechal  i  zapytal czy nie mam nic na sprzedanie, wybral sobie jednego cena mu odpowiada to mu sprzedam, bo przy takiej cenie  bardziej mi sie to oplaci niz trzymac go do 2 lat. A kupilem go dobry miesiac temu za 2300zł

Pisałeś,ze za czysto rasowe MO w niższej wadze max 10,-i to w ładnej budowie, a za niezbyt ładnego jak to określiłeś MM'a wziąłeś po 12.............

niezły handlarzyna z Ciebie :blink:

Opublikowano (edytowane)

Krzychuuu za tego byka to max 10 zeta bym dał.

Jak dla mnie to i te 10zł za niego to za duzo

Pisałeś,ze za czysto rasowe MO w niższej wadze max 10,-i to w ładnej budowie, a za niezbyt ładnego jak to określiłeś MM'a wziąłeś po 12.............

niezły handlarzyna z Ciebie :blink:

Ja go nie planowalem sprzedac bo dopiero co niedawno go kupilem z mysla ze bede go chowal na duzego, ale gosc przyjechal i pyta czy mam cos do sprzedania i ze moze byc taki wiekszy, obejrzal wybral pyta o cene to mowie po 12 a on ze mu pasuje. Ma go dopiero odebrac jeszcze jest u mnie. Z ciekawosci zwarzylem i mial 280kg, to jak gosc sie nie rozmysli i go kupi to dla mnie super interes.

Jak ktos sam przyjezdza i chce tyle za niego zaplacic to czemu mam go nie sprzedac?  Ja bym go sam za tyle nie kupil bo pozniej zadnego zarobku na nim nie bedzie,  ale on chce to mu nie zabronie.

Edytowane przez krzychuuuuu
Opublikowano

Mam ładną jałówkę po SM w wadze ok 100kg ale chciał bym ją zamienić na byczka co myślicie o takiej wymianie i ile powinienem dopłacić za byczka o podobnych parametrach.W jakiej cenie za kg chodzą takie jałówki.

Opublikowano

Mam ładną jałówkę po SM w wadze ok 100kg ale chciał bym ją zamienić na byczka co myślicie o takiej wymianie i ile powinienem dopłacić za byczka o podobnych parametrach.W jakiej cenie za kg chodzą takie jałówki.

Jak ładna to może zostaw ją lepiej.Swoje wiesz co masz,a z byczkiem coś trafić to różnie,chyba że coś masz już na oku.Czasami lepsza jałówka jak byk.A jeżeli chcesz się wymienić za podobne parametry ,to doplacic w mojej okolicy bys musiał minimum 400zł no ale wiadomo to jest minimum.

Opublikowano

taka sytuacja - wydajna krowa duża ponad 800 kg -50 l /dziennie - nie mogłem jej za inseminować powtarzała  i potem za 3 razem mięsnym się udało i mam teraz całą czerwoną jałoszkę wysoka na nogach dobrze pije mleko i pytanie czy w przyszłości może też być wydajną krową no powiedzmy chociaż do 30l. dziennie - czy lepiej nie chować ??

Opublikowano

Oczywiście, że byczki mają lepsze przyrosty ale kolega Baks00@ dobrze mówi - jeśli chcesz zrobić taką zamianę to nie wiadomo co trafisz - u mnie w świetokrzyskim za 100kg ładną jałówkę sm dostałbyś między 1250 - 1450 zł, do byczka o podobnej budowie i wadze musiałbyś dopłacić 400-600zł, dołożyć do tego należy ryzyko chorób, w ostatnich dniach jest jakaś plaga, u sąsiada masowa biegunka, u gościa 50 km ode mnie tak samo, u znajomego na drugim końcu Polski tak samo jakiś wirus, jeśli jest ładna wyjdziesz na niej niewiele gorzej niż na byczku, a jak trafisz na jakiegoś kiepskiego mieszańca to wyjdziesz gorzej,
na tym byczku niż na jałówce

Opublikowano

Dla sprzedawcy super. Ja bym nie narzekał jakbym tyle dostał.

Opublikowano

U mnie BBxHF dorósł do 870 kg w 21 miesięcy bez kiszonki. Jeżeli ten belg jest po czarno-białej krowie to maksymalnie 17 zł/kg. Jeżeli po mięsnej krowie to cena 21 zł/kg.

Opublikowano

ja ostatnio byłem ze znajomym u handlarza w świętokrzyskim od którego brał już kiedyś cielaki SM tygodniówki. Nie powiem bo mu ładnie mu sie odchowały nie chorowały i ładnie poszły prawie po 900 w wieku 25 miesięcy. W tym roku pojechałem z nim zobaczyć bo myślałem że też bym kupił cena miała być do dogadania na miejscu podał zakres od 800 do 1400. Jak dojechaliśmy na miejsce to czekało tam już z 10 osób a on przywiózł 12 cieląt tygodniówek 8 byczków 4 jałówki z czego 3-4 byczki były jakieś takie w miarę a reszta szkoda gadać. Ludzie rzucili się na nie jakby nie wiem jakie z one były i wtedy się okazało że cena 800 dotyczy jałówek ale za te które miał wołał 950 zł a za byki 1350 te cherlawe a po 1550 te 4 lepsze. I kopara mi opadła bo te cielaki były po 50-60 kg. doliczając mleko na odpojenie. To wole kupić krzyżówkę HO z jakimś mięsnym już od pojonego i odchowanego niż takie oseski i męczyć się z pojeniem. Ale gdzie cielęta będą tanie jak ludzie biją się o takie i to w takiej cenie.

Opublikowano

Bo my sami na to się godzimy. Sam teraz tak rozmyślałem ze lepiej się wychodzi jak się kupi takiego odpojonego bo to chyba najgorszy czas kiedy cielęta podatne są na rożne choroby biegunki zapalenia płuc. I tak policzyć to moim zdaniem lepszy taki odpojony wiadomo ze dorszy ale mniej problemow choć w praktyce rożnie to bywa. Raz mi się udało kupić angusa mieszańca prawie 4 tygodnie i nie poiłem go to wyszedł lepiej niż na tym mlekoplanie a ważył 80 kg i  kosztował 1200zl.

Opublikowano

ja ostatnio byłem ze znajomym u handlarza w świętokrzyskim od którego brał już kiedyś cielaki SM tygodniówki. Nie powiem bo mu ładnie mu sie odchowały nie chorowały i ładnie poszły prawie po 900 w wieku 25 miesięcy. W tym roku pojechałem z nim zobaczyć bo myślałem że też bym kupił cena miała być do dogadania na miejscu podał zakres od 800 do 1400. Jak dojechaliśmy na miejsce to czekało tam już z 10 osób a on przywiózł 12 cieląt tygodniówek 8 byczków 4 jałówki z czego 3-4 byczki były jakieś takie w miarę a reszta szkoda gadać. Ludzie rzucili się na nie jakby nie wiem jakie z one były i wtedy się okazało że cena 800 dotyczy jałówek ale za te które miał wołał 950 zł a za byki 1350 te cherlawe a po 1550 te 4 lepsze. I kopara mi opadła bo te cielaki były po 50-60 kg. doliczając mleko na odpojenie. To wole kupić krzyżówkę HO z jakimś mięsnym już od pojonego i odchowanego niż takie oseski i męczyć się z pojeniem. Ale gdzie cielęta będą tanie jak ludzie biją się o takie i to w takiej cenie.

Tu byłeś

https://www.olx.pl/oferta/jaloweczki-i-byczki-simental-czysto-rasowe-polecam-CID757-ID6s7A5.html#88af29e87f  ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v