Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

10 sztuk czarno bialych dwa trzy tygodnie sprzedam po 680 sztuka

Czemu swoje sprzedajesz ,a kupujesz zagraniczne lepiej rosną ? Mam pytanie może ktoś wie  zielone kolczyki u cieląt to jaki kraj pochodzenia ?

Opublikowano

Ja bym nie brał. Nie wiem jak u Cb, ale u mnie cena dla sztuk powyżej 30 miesięcy jest niższa. Zostaje Ci około 7 miesięcy opasu i wątpię, że osiągną te wymagane 550 kg netto aby uzyskać jakaś w miarę dobrą cenę. Jeśli widzisz w tym zysk to bierz.

Opublikowano

niedawno jeżdziłem tak po za tematem ogladalem jałówki na wycieleniu to się załamałem jak wielki hodowca może doprowadzic zwierzaki, siersc z 10cm nie wyliniałem zarobaczone dalej srały jak widziały, cena kosmos.
Co do ceny cieląt byczek kolorowy 16zł+vat, cieliczki 13+vat, do 100kg płatne. nie ma sensu hodowac opasów przy takiej cenie

Opublikowano

mówicie ,że jak zabiedzony to nie brać???12 listopada kupiłem byka 15miesięcy za***any mocno ale zdrowy w wadze 370kg dziś ważyłem byk waży 511kg

czyli w 89 dni urósł 141kg co daje prawie 1,6kg przyrostu dziennie.....Byk to żaden MM tylko HO....

Opublikowano (edytowane)

Tu ludzie hurtem biorą cielaki simy po 20 zł za kg maluchy, 18 zł za kg takie po 100 kg, a są i droższe; i ludzie chętni się znajdują.

No i dla mnie bardziej oplacalne jest kupic tego typowego sima chocby nawet i po 18zl niz typowego hf-a pare stowek taniej, sim szybciej rosnie, wiecej waży, wieksza cena za kg i mniej zezre bo szybciej go oddamy.

Edytowane przez antoni69
Opublikowano

Kiedyś ojciec przywiozl jalowke jakas taka mieszana bo czarno biala ale na hfke za mocna byla wedlug papierów miala 6 miesięcy wazyla max 100-150 kg, karmiona tak samo jak reszta bydla u mnie. Sprzedalem ja chyba jak miala 11 miesięcy znajomemu. U niego przy sprzedaży w 22 miesiącu 610 kg miala

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v