Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

A ja sądzę że przejdzie , bo po co robili by szum wkoło tego . Pomyśleć tylko dla kogo mięso z takiego uboju i wystarczy że Rydzykowi taki ubój się nie podoba i przejdzie zakaz .

Po co się wypowiadać na czyjś temat jak nie masz pojęcia jakie ma poglądy. Otóż ojciec Rydzyk jest przeciwnikiem zakazu hodowli futerkowych i zakazu uboju rytualnego gdyż jak mówił w radio zwierzęta są po to aby służyć człowiekowi i tak mówi Pismo i poruszył kwestie że ostatnio bardziej dba się o zwierzęta niż ludzi uczlowieczając przepisy stosowane wobec zwierzat

Opublikowano (edytowane)

No ale czy na pewno jest za ubojem rytualnym ? 

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

A ja sądzę że przejdzie , bo po co robili by szum wkoło tego . Pomyśleć tylko dla kogo mięso z takiego uboju i wystarczy że Rydzykowi taki ubój się nie podoba i przejdzie zakaz .

Kolego ,co Ty na tego Rydzyka tak nalatujesz ??? Ja uważam ,że ,za źródłem pomysłu z zakazem uboju rytualnego są Chińczycy .To im zależy ,żeby było taniej .

Opublikowano

Nalatuję ? No nie wiem , tak mi się wydaje . Taniej to będzie tylko u rolników . Zakłady będą wiedziały jak zarobić .

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że ogólnie Kościół może być przeciw , bo taki ubój po prostu nie jest humanitarny . Jakiś czas temu sporo się mówiło o zakazie takiego uboju i już wtedy odniosłem takie wrażenie . Wcześniej nie przegłosowali , ale teraz ... być może przegłosują , bo po co znowu zaczynali by dyskusję o uboju .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Moze byc podobnie jak z podniesieniem oplaty paliwowej... Narobili szumu w mediach i przepchnęli inne ustawy o których nie chcieli mówić a w paliwie nic sie nie zmienilo. Mam nadizeje ze tutaj będzie to samo

Gość marekfarmer
Opublikowano
9 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Kolego ,co Ty na tego Rydzyka tak nalatujesz ??? Ja uważam ,że ,za źródłem pomysłu z zakazem uboju rytualnego są Chińczycy .To im zależy ,żeby było taniej .

Raczej  Niemcy  przy  poprzednich  protestach  tych pseudo obrońców zwierząt . Kaziu  Marcinkiewicz mówił  że Niemcy zebrali kasę  na tą  kampanię teraz  pewnie jest  podobnie.

8 godzin temu, zetorki12 napisał:

Wydaje mi się że ogólnie Kościół może być przeciw , bo taki ubój po prostu nie jest humanitarny . Jakiś czas temu sporo się mówiło o zakazie takiego uboju i już wtedy odniosłem takie wrażenie . Wcześniej nie przegłosowali , ale teraz ... być może przegłosują , bo po co znowu zaczynali by dyskusję o uboju .

a kto ci  takich głupot  naopowiadał że taki ubój jest niehumanitarny ???? .  Jest  bardziej humanitarny  jak  zabicie  przez  Czesia czy Zbysia  Tucznika w stodole.  Żydzi  czy Muzułmanie  nie kupią  mięsa  przy  pozyskaniu którego  zwierze było  traktowane w niehumanitarny sposób. Już  mieliśmy w Polsce Zakaz uboju  za Czasów PO-PSL.

Opublikowano

Bo zdecydowana większość pisiorów, ba prawie wszyscy byli za tym zakazem... Pamiętam jak fajnie cena leciała w dół z 9 na 7 z groszem za ładne Ho ncb

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:
10 godzin temu, zetorki12 napisał:

a kto ci  takich głupot  naopowiadał że taki ubój jest niehumanitarny ???? .  Jest  bardziej humanitarny  jak  zabicie  przez  Czesia czy Zbysia  Tucznika w stodole.  Żydzi  czy Muzułmanie  nie kupią  mięsa  przy  pozyskaniu którego  zwierze było  traktowane w niehumanitarny sposób. Już  mieliśmy w Polsce Zakaz uboju  za Czasów PO-PSL.

I znowu sie zaczyna.. Ty jestes taki ciemny czy tylko takiego udajesz? Tak wprowadzili zakaz uboju za czasów PO-PSL ale kto głownie przegłosowa zakaz? 128 ze 130 poslow PIS glosowalo za zakazem ubuju. Tylko ardanowski i kowalczyk sie wylamali. To myslisz ze teraz PIS raptem ebdzie glosowal, za tym zeby dalej byl uboj rytualny?

A jak pisalem wczesniej, PO nigdy NIE BYLO i NIE BEDZIE PO STRONIE ROLNIKOW, tak samo jak PIS. Dalej wierz w ich propagande i dobre gadanie, bo, trzeba przyznac,  w tym to sa mistrzami.

Edytowane przez ahten
Opublikowano

Jeszcze  nic nie wprowadzili a Ty już  straszysz kolejny raz, jak to wprowadzą to  zbierzmy się w siłę jak było za Leppera i wtedy wygarniajmy rządzącym anie sobie, ja też jestem jak na razie tej myśli że drugi raz nie wprowadzą szkodliwej dla nas ustawy i nie panikuję i nie sieję propagandy dalej, mam nadzieje że ten projekt wyląduje w koszu. i trzymajmy za to kciuki.:)

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze  nic nie wprowadzili a Ty już  straszysz kolejny raz, jak to wprowadzą to  zbierzmy się w siłę jak było za Leppera i wtedy wygarniajmy rządzącym anie sobie, ja też jestem jak na razie tej myśli że drugi raz nie wprowadzą szkodliwej dla nas ustawy i nie panikuję i nie sieję propagandy dalej, mam nadzieje że ten projekt wyląduje w koszu. i trzymajmy za to kciuki.:)

Nadzieja matka glupich, obysmy nie obudzili sie z reka w nocniku z takim podejsciem.

I co to da, ze zbierzemy sie w sile, jesli to wprowadza? Skoro juz kolejne rynki beda stracone? I znowu bedzie kilka lat trzeba stracic na obdudowanie obecnej sytuacji? 

To jest wlasnie najgorsze, ze przez polityke rzadu, nie mozna sie na nic nastawic, nie mowiac juz o zadnym rozwoju. Bo kto zdecyduje sie na rozwoj, ztakim podejsciem rzadzacych?

Edytowane przez ahten
Opublikowano

Sprzedany hf przeciętnej budowy, 750kg, 7,6 brutto. Stały lokalny odbiorca.

A z tym ubojem to tylko pewnie taka przykrywka, zrobić kocioł z ekologami a po cichaczu przepchnąć sądownictwo i inne ważniejsze ustawy, oby tak było. I nasze kłótnie i polityczne przepychanki nic tu nie pomogą bo każda jedna partia dzisiaj pamięta o rolniku tylko w kampanii wyborczej a potem radź se chłopie sam, no niestety Leppera uciszyli i nie będzie komu za nami się wstawić:|

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, kaban napisał:

Bo zdecydowana większość pisiorów, ba prawie wszyscy byli za tym zakazem... Pamiętam jak fajnie cena leciała w dół z 9 na 7 z groszem za ładne Ho ncb

Zapodaj faktura  z 2012  gdzie  HF płacili 9zł/kg  wagi żywej :)

2 godziny temu, ahten napisał:

I znowu sie zaczyna.. Ty jestes taki ciemny czy tylko takiego udajesz? Tak wprowadzili zakaz uboju za czasów PO-PSL ale kto głownie przegłosowa zakaz? 128 ze 130 poslow PIS glosowalo za zakazem ubuju. Tylko ardanowski i kowalczyk sie wylamali. To myslisz ze teraz PIS raptem ebdzie glosowal, za tym zeby dalej byl uboj rytualny?

A jak pisalem wczesniej, PO nigdy NIE BYLO i NIE BEDZIE PO STRONIE ROLNIKOW, tak samo jak PIS. Dalej wierz w ich propagande i dobre gadanie, bo, trzeba przyznac,  w tym to sa mistrzami.

Nikt  wtedy nie głosował  za Zakazem tylko  rozporządzenie  Olejniczaka które wydał jak był Ministrem Rolnictwa   było niezgodne z konstytucją  czy coś  takiego i ubój stał się nielegalny w Polsce.  A głosowanie o którym piszesz  było  w sprawie Ustawy  przywracającej ubój  i  PO-PSL  mogli  ją  przegłosować  tak jak przegłosowali wyższy wiek emerytalny dla Rolników  i wiele wiele innnych kontrowersyjnych ustaw.  Głosowanie było w 2014 roku w czerwcu  a Zakaz wszedł już  nie pamiętam dokładnie ale  chyba od 1 stycznia 2013 roku.

Opublikowano

A umiesz czytać ?? Gdzie tam pisze hf , jeżeli to cię uszczęśliwi mogę ci pokazać z przed miesiąca za Ho po 8,4 żywej i jeszcze przed podwyżka tak teraz 8.9 bym miał 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, marekfarmer napisał:

Nikt  wtedy nie głosował  za Zakazem tylko  rozporządzenie  Olejniczaka które wydał jak był Ministrem Rolnictwa   było niezgodne z konstytucją  czy coś  takiego i ubój stał się nielegalny w Polsce.  A głosowanie o którym piszesz  było  w sprawie Ustawy  przywracającej ubój  i  PO-PSL  mogli  ją  przegłosować  tak jak przegłosowali wyższy wiek emerytalny dla Rolników  i wiele wiele innnych kontrowersyjnych ustaw.  Głosowanie było w 2014 roku w czerwcu  a Zakaz wszedł już  nie pamiętam dokładnie ale  chyba od 1 stycznia 2013 roku.

Co to za róznica czy głosowali przeciwko ubojowi rytualnemu, czy za zakzem uboju rytalnego? Jakby nie napisal to i tak mieli w d*pie rolników. Tak PO i PSL, mogli sie dogadac, ale ciezko walczyc majac tylko 30-40 poslow wobec przytlaczajacej ilosci poslow PO.

A to co piszes zodnosnie emerytur rolniczych, to dopiero wprowadzenie od 01.10.2017 r. zmniejszenia wieku emerytalnego przez PIS, spowodowalo podniesienie wieku emerytalnego dla rolników. Pewnie nie wiesz, ze od 01.01.2018 rolnicy straca mozliwosc, przechodzenia na wczesniejszy wiek emerytalny w wieku 55 kobiety i 60 lat mezczyzni.?

Więc to PIS podniosł wiek emerytalny dla rolników, zamiast przedluzyc, to co wczesniej wywalczylo PSL.

Edytowane przez ahten
Gość marekfarmer
Opublikowano
12 minut temu, kaban napisał:

A umiesz czytać ?? Gdzie tam pisze hf , jeżeli to cię uszczęśliwi mogę ci pokazać z przed miesiąca za Ho po 8,4 żywej i jeszcze przed podwyżka tak teraz 8.9 bym miał 

sorki  za  HO  z przed  Zakazu  w 2013 roku ????

Kto  teraz płaci  8,9 zł za  HO  O.o

ahten

Mieli większość Mogli  przegłosować.  Nie wiem czy  wiesz  ale to  przechodzenie wcześniejsze  było tylko do  31.12.2017  od  1.01.2018  Rolnik by  robił do 67 Lat.

Nie wiem czy wiesz  ale  ta  wcześniejsza  emerytura  wynosi  zaledwie  750zł 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, marekfarmer napisał:

sorki  za  HO  z przed  Zakazu  w 2013 roku ????

Kto  teraz płaci  8,9 zł za  HO  O.o

ahten

Mieli większość Mogli  przegłosować.  Nie wiem czy  wiesz  ale to  przechodzenie wcześniejsze  było tylko do  31.12.2017  od  1.01.2018  Rolnik by  robił do 67 Lat.

Nie wiem czy wiesz  ale  ta  wcześniejsza  emerytura  wynosi  zaledwie  750zł 

Tak mogloby byc, ale tez mogloby byc ze przez 2 lata znowu by przedluzyli wczesniejszy wiek emerytalny rolników

Wiem ze to glodowe stawki, ale jak nie dasz rady pracowac fizycznie na gospodarce, to co wtedy?

Obecna emerytura w wieku 60 lat jest duzo wyzsza?

Edytowane przez ahten
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Właśnie patrzałem Cenniki na 4.12.2017   32 firm z Polski  to cena od  6,20 do 8,70.   Gdzie górna granica  jest za mięsne  więc  gdzie za HO  8,9zł  O.o

ahten

Przedłużyli by  dobre :D  :D  :D    Wiesz co wtedy jak ktoś nie daje rady ze względów zdrowotnych.  Renta   i dostaje  1000zł  nie 750zł

Edytowane przez marekfarmer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v