Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

n

4 minuty temu, marekfarmer napisał:

Tak samo  jak ci  co trzymają  na głębokiej ściółce  płyta  nie  potrzebna. 

jestes pewny ?

bo ja to zrozumiałem ze płyta nie potrzebna do 10 djp

Gość marekfarmer
Opublikowano

W  UE  nie można być  pewnym niczego .  Ale tak dotychczas było

Gość marekfarmer
Opublikowano

Niema  się  czym  przejmować  ja  Trzymałem i będę  trzymał obornik na polach tam gdzie  go  planuje rozwozić  i  żaden  Unijny  pachołek  tego nie zmieni. Do  tego 2023 roku   może  ten unijny bajzel się  rozlecieć  i  będzie po kłopocie.

Opublikowano

masz przechowac na płycie obornik 5 miesięcy.

ja tez to powoli mam w ....głeboko, bo ide w głęboką ściółke i beda tak długo rosły z gnojem jak bedzie potrzeba.

Co do tematu dzisiaj poszło 8 szt HF ok 720 brutto kg srednia po 7.45 netto, potrącenie 5%

Opublikowano
2 minuty temu, DzikiSimental25 napisał:

To tylko obszary będą wyznaczone ? Czy odgórnie wszyscy ?

100% kraju na dzien dzisiejszy

Opublikowano
30 minut temu, marekfarmer napisał:

Nie wiem  poco  piszesz  takie Bzdury  wtedy  Było  głosowaniem za  Przywrócenie uboju  rytualnego  a nie  za wprowadzeniem Zakazu. Platforma  i  PSL  Mieli większość  i  Mogli  go wtedy  przywrócić  ale tego nie zrobili.

Nikt  uboju nie zakaże  to tylko taki  chwyt   PR.  Oto  żeby  włączyć  cały Kraj w OSN  apeluje  Szanowna UE.  Na pewno     ,, Słońce  Peru,, Nie  pozwoli skrzywdzić  swojego Kraju

Masz racje, zle sie wyraziłem, co nie zmienia faktu, ze PIS  byl przeciwko ubojowi rytualnemy, a teraz chce go na nowo zakazac. A odnosnie platformy to nigdy nie byla ani nie bedzie po stronie rolnikow.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Grupa  posłów  chce Zakazu  i  pseudo  obrońcy  zwierząt.  A nie cały  PiS    Minister  jest  przeciwny.  Za  jest  Prezes ale  to  czysty PR.  Tak jak z tą  opłatą  Paliwową

Opublikowano
2 minuty temu, Mikruss napisał:

masz przechowac na płycie obornik 5 miesięcy.

ja tez to powoli mam w ....głeboko, bo ide w głęboką ściółke i beda tak długo rosły z gnojem jak bedzie potrzeba.

Co do tematu dzisiaj poszło 8 szt HF ok 720 brutto kg srednia po 7.45 netto, potrącenie 5%

6 miesiecy ....

tez mam głeboką sciółke ale 6 miesiecy to nie dam rady nie wyrzucac, chyba ze byki beda w gnoju po uszy  bez słomy ..... 

Opublikowano
1 minutę temu, marekfarmer napisał:

Grupa  posłów  chce Zakazu  i  pseudo  obrońcy  zwierząt.  A nie cały  PiS    Minister  jest  przeciwny.  Za  jest  Prezes ale  to  czysty PR.  Tak jak z tą  opłatą  Paliwową

Marku a jak ten obecny minister głosował w 2012??

Gość marekfarmer
Opublikowano
Nie pamiętam wiem że Ardanowski był za i jeszcze jeden a nie pamiętam czy to był Jurgiel. A co to ma do rzeczy ??
Opublikowano

Z PIS inaczej głosowali tylko Ardanowski i Kowalczyk członkowie komisji rolnictwa za co prezes ukarał ich dość wysokimi karami finansowymi, a mameja Jurgiel głosował tak jak mu kazano jak taka pacynka

Gość marekfarmer
Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

to,że teraz robi tak samo czyli wypnie na nas dupsko

Nie  robi  bo  jest  przeciwny  Zakazowi  uboju  i Zakazowi hodowli zwierząt  futerkowych

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ozzborn napisał:

6 miesiecy ....

tez mam głeboką sciółke ale 6 miesiecy to nie dam rady nie wyrzucac, chyba ze byki beda w gnoju po uszy  bez słomy ..... 

Obornik 5 miesiecy. 6 miesiecy gnojowoce jak ktos ma na rusztach lub plytka sciolke. Wczoraj bylem na szkoleniu. Gleboka tez musi miec plyte chyba ze 5 miesiecy trzyma. Nie mozesz miec kupy z obornikiem na gruncie w okresie od 1 listopada do 1 marca bo kara. Ale to dopiero za 5 lat. I 100 % kraju wlaczone w osn.

To jest juz zatwierdzone i wchodzi w zycie od 2018r. Jesli ktos ma za duzo obornika lub gnojowicy do arealu to pisze fikcyjne umowy z innym rolnikiem i po problemie.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

Jak ktoś pisał teraz i chlewni właśnie już zmieniono dział specjalny i na np 1000świń kontaktowych trzeba mieć ileś tam ja dokładnie wiem że 20 000 litrów na ha można lac a tera będą liczyć ile produkuje . Teraz gość ma dwie chciał postawić trzecią to musiał kupić kolejne 10 ha oczywiście dalej kredyt ale dodatkowo bulil po 45 za ha hi nikt nie chciał sprzedać.  Więc w tej kwesti ss już zmiany wprowadzone. Nie rozumiem jak można mieć bo 60 sztuk jak sołtys i nie mieć płyty czy też szamba to są koszta ale też i wygodna a potem oszczędności darmowy nawóz gnojowica 

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Nie  robi  bo  jest  przeciwny  Zakazowi  uboju  i Zakazowi hodowli zwierząt  futerkowych

Juz mowił 2 lata temu ze ma 100% pewny i skuteczny sposob walki z dziakami i asf, a w moim regionie coraz mniej hodowcow swin. Moze jednak mowil o tym, ze ma 100% pewny i skuteczny sposob jak poradzic sobie z hodowla swin?

Opublikowano

jak jest w miare ok z cenami bydła to nagle chcą od nowa z zakazem rytualnym.Co za chory kraj.  Jesli to przejdzie to w zyciu już nie zagłosuje na PiS. MAm nadzieje że i Wy panowie tak zrobicie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v