Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórzy to jakby sie wczoraj urodzili. Jebutnoł go na 80 kg i od razu robi się 7.10 brutto za byka który ważył prawie 700 kg :o

Niewspominając już o tym, że gostek zarejestrował sie 20 min przed postem więc warto przymrużyć oko... ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ano  różnica  taka że  handlarz kupując  byka, ponosi koszty zakupu,  transportu itp

i  czy  to byk  550  kilo  czy  800  - koszty sa podobne .

w ubojni  tez  sa  koszty  związane  z  ubojem  i  obróbka półtuszy , liczone  tez nie  od  wagi  - tylko od  sztuki .

i własnie  dlatego  za w miare ładnego byka  800 kilo można  dostać  8,50 zł /kg .

A   za  tak samo ładnego  550 kg 7,50 zł /kg 

z cena tez  sie mylisz 

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiRrcO0w9XRAhUTkRQKHb2gAp0QFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.foodworks.pl%2Fpl%2Fskup-bydla%2Fceny-skupu.html&usg=AFQjCNFD3P_JYYQsA_45qp5rj5c5TSzOpg&sig2=hs44hTwP0iObkPD-Gq49KA

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano (edytowane)

Co TY pierdo....lisz!!!Poczytaj trochę, oddaj trochę bydła to się wypowiesz ......

jakiej rasy ten byk że za takiego kota tyle zapłacili?

Pewnie HO lichej budowy ^^

@mariuszd93 żeby nie było mój post tyczy się wypowiedzi przed Twoją :o

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Nie musze czytac,wiem z własnego doswiadczenia.To co mowio handlarze to jedno a jak jest naprawde to drugie..a faktem jest to ze byk ktory da 280 miesa ma najwyzszo cene w danej klasie..

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiRrcO0w9XRAhUTkRQKHb2gAp0QFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.foodworks.pl%2Fpl%2Fskup-bydla%2Fceny-skupu.html&usg=AFQjCNFD3P_JYYQsA_45qp5rj5c5TSzOpg&sig2=hs44hTwP0iObkPD-Gq49KA

Opublikowano

Ano  różnica  taka że  handlarz kupując  byka, ponosi koszty zakupu,  transportu itp

i  czy  to byk  550  kilo  czy  800  - koszty sa podobne .

w ubojni  tez  sa  koszty  związane  z  ubojem  i  obróbka półtuszy , liczone  tez nie  od  wagi  - tylko od  sztuki .

i własnie  dlatego  za w miare ładnego byka  800 kilo można  dostać  8,50 zł /kg .

A   za  tak samo ładnego  550 kg 7,50 zł /kg 

Co TY pierdo....lisz!!!Poczytaj trochę, oddaj trochę bydła to się wypowiesz ......

Pewnie HO lichej budowy ^^

@mariuszd93 żeby nie było mój post tyczy się wypowiedzi przed Twoją :o

ogólnie uważam ze macie rację i się z Wami zgadzam bo sam trzymam do jak największej wagi ale miałem raz sytuacje że za mniejsze sztuki dawał więcej niz za większe ktoś inny. Sytuacja wyglądała następująco;sąsiad trzymał swego czasu tylko Limousine i odbierał to od niego jakiś Greg .Ja mam różne sztuki są i prawie czysto rasowe po swoich krowach i to co sie dokupi tzn mm jak i ho.Jednego razu jak sąsiad sprzedawał to miałem akurat 3(takie 97 % limousiny) do sprzedania więc sąsiad odesłał ich do mnie i teraz ciekawa sytuacja - wogóle ich nie chcieli bo za duża waga ( ponad 750 kg) .Powiedzieli że biorą tylko takie do  max 650kg .Spytałem też o cenę i nie pamiętam ile to dokładnie było  ale wiem że cena była bardzo dobra  bo aż sprawdzałem u sąsiada bo nie wierzyłem.Napewno było to więcej niż dostałem za te duże.

Opublikowano

Obecnie za byka 650 kazdy da swoja max cene,a przy 800 i ponad to wiekszosc  juz marudzi i chce obcinac. I nie wazne ze nie ma jeszcze 24 miesiecy. A jeszcze z 2 lata temu to i tone mogly miec i bylo dobrze

Opublikowano

Znajoma ubojnia też woli takie ok 700kg chociaż jak są większe to nie marudzą. Ostatni rozmawiałem jednym handlarzem co zajmuje się skupem na export to nie weźnie większych jak 700kg chociaż mówił jak się trafi na całe auto kilka większych to nie będzie problemu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v