Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.12.2017 o 16:37, robert1226 napisał:

Tylko pytam z ciekawości bo w mojej wiosce jest gościu który kupuje co popadnie byle by tylko byczek był i to chodaje do dużych jak sprzedaje to się chwali ze za kilo dostaje dużo więcej bo ma certyfikat .

Dlatego pytam czy to możliwe takie coś. 

ty też możesz się chwalić nikt ci nie zabroni ,,, jak tak dobrze bierz niech pokaże rozliczenie , na QMP nie nadaje się HF ,musi być mięsny 

Opublikowano
Dnia 17.12.2017 o 14:53, nikolas29 napisał:

wytraszyłes się ze uboju halal nie będzie? czemu pozbywasz się produkcji  miesa wolowego?

W mojej okolicy wszyscy co mieli mamki to ju się dawno ich pobyli i mówią że nie ma  tego kokosów  byków też coraz więcej rezygnuje wolą iść do pracy a zboże sprzedać

Opublikowano

Takie pitolenie co jakis czas. Jak pójdą do pracy to kwestia czasu aż oddadzą w dzierżawę albo sprzedadzą albo się ktoś tym zajmuje albo liczy na cuda i kończy. Zboże też samo rośnie, obserwuje takie gospodarstwa to widze jak żonie i dzieciom odejmuje żeby nawozy posiać...równia pochyła. Prawda jest źe jak człowiek nie ma wsparcia to każdej pracy sa trudne momenty

Opublikowano
25 minut temu, staszek131415 napisał:

W mojej okolicy wszyscy co mieli mamki to ju się dawno ich pobyli i mówią że nie ma  tego kokosów  byków też coraz więcej rezygnuje wolą iść do pracy a zboże sprzedać

Bo na mamkach to nie da się zarobić kasy szybko Ja swoje stado buduje już 4 lata Zacząłem od kupienia tygodniowych cielątek odchowania ich ,zacielenia ,urodziły się cielątka , za miesiąc pierwsze już moje będą zacielane W tym czasie nie sprzedałem ani sztuki .Na pierwsza kasę /i to niewielka / liczę  za pół roku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak ktos nie ma zamiłowania do tego biznesu to nic mu sie nie opłaca ;)

mamki lepsze niz te byki bo co roku jest odsadek do sprzedania a utrzymanie mamki kosztuje mniej niz intensywne opasanie byka

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)

mi wyszło że musiałbyś dostać po 8.1zł za żywą. 

zależy jaki to HF, bo to różnie ludzie określają, ja w zestawie mieszańce gdzie też były czarnobiałe takie HO po 800kg dostałem 8,61zł brutto za kg

Edytowane przez olkosio
Opublikowano
50 minut temu, leszekb napisał:

propozycja za byki hf 7,2 z vat sprzedawać czy czekać ?

@leszekb tego to nikt nie wie. Nie wiadomo czy te spadki to chwilowe, świąteczne zawirowania czy stały trend. Nie wiadomo też co z tym projektem ustawy zakazującego ubój rytualny. Gdzieś wyczytałem, że prace zostały wstrzymane ale to niepewne info. Sam mam kilka sztuk ale paszy opór i czekam nawet do wiosny  jeśli będzie trzeba

Opublikowano
46 minut temu, olkosio napisał:

mi wyszło że musiałbyś dostać po 8.1zł za żywą. 

zależy jaki to HF, bo to różnie ludzie określają, ja w zestawie mieszańce gdzie też były czarnobiałe takie HO po 800kg dostałem 8,61zł brutto za kg

No dokładnie

Opublikowano
16 godzin temu, iwik073 napisał:

okolice krotoszyna nie macie jakiegoś kupca na bydło co nie boi się wagi bo sprzedać nie mogę każdy wzioł po dwa lub trzy razy i do widzenia już nie przyjadą za chiny ludowe ratunku help

Polecam turbotrans z kobylina

Opublikowano

Robert123 farmer oddawałem   i nie polecam raz ok póżniej na 5 szt  1 sztuka jakby zginęła i w moich stronach u rolników też tak było i nikt tam już nie oddaje .

Opublikowano

dzis pojechało 9 mm i jeden ncb,cena z ubiegłego tyg.14,40 R

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v