Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słabe nie po prostu trzymam do max 23 mc żywione resztkami od krów teraz mam partie 7 w wadze po 630 kg dwa lata będą miały w kwietniu

Opublikowano
4 godziny temu, DariuszWięckowski napisał:

I tu plus dla ciebie. Ja jak jade do gospodarza ogladac byki i mowi mi ze ktos mu płacił 8 zl za  hf to nawet ich nie ogladam poniewaz nie kradne na wadze zeby mu dac 8 zł  wole kupic po 7,30 i spac spokojnie.

to napisz lie ci ubojnia płaci w klasie O bo za 20gr..napewno nie wozisz?

Opublikowano

Za darmo wozi, ba jeszcze często dokłada. 

odkąd napisałem tutaj o swoich już trzech handlarzykow na pw się odezwalo... 

Mniejsza o to... sprzedawać teraz czy po świętach puścić? Trochę zaspałem i skoro mówicie 20gr w dół to ponad tysiak w plecy. 

Opublikowano
Dnia 8.12.2017 o 13:02, szymon09875 napisał:

F.H.U Dariusz Brzegowy

Szymon sprzedawałeś i nazwy firmy nie znasz???To pewnie kasy od nich nie chcesz:D

F.H.U KRZYSZTOF BRZEGOWY jeśli stary brał

Opublikowano
7 godzin temu, ab23 napisał:

to napisz lie ci ubojnia płaci w klasie O bo za 20gr..napewno nie wozisz?

Woże za tyle zeby starczyło na opłaty i utrzymanie rodziny. Wszyscy mysla ze przewoznik to ma zaraz tysiac na sztuce tyko ze trzeba zus co miesiac zapłacic na wode auto tez nie chodzi  podatek do gminy zaapłać i co zawieziesz na ubojnie to musisz pilnowac zeby nie oszukali, ja nikomu nie bronie  kupic auto i wozic do ubojni, a i zapomniałem o zapłaceniu za odbiur samochodu u weterynari zrobieniu kursu na konwojenta i dużej papierkowej roboty. plus dodatki z kar jak sie spoznisz z jakims papierkiem. Byc moze jeszcze o czyms zapomniałem .

• Like 1
Opublikowano

Czy przerzucasz 10 szt czy 500 miesiecznie zus placisz jeden i samochod tez oplacasz jeden, kurs konwojenta tez robisz raz. Nie znam biednego handlarza. A co do marż to nie bede sie wypowiadał, bo nie jest to 100 czy 200 zł.

Opublikowano

też myśle że nie jest to 100 czy 200 zł, zapłaci taki przewoźnik 7,3 netto za hfa (oczywiście uczciwie zważy) zawiezie na ubojnie i dostanie w tym czasie około 14 zł za O

z tym że taki byk wybój ma na 47-52% a nie daj Bóg jak mu zrobią P :D

dobrze myśle panowie pośrednicy ?

Opublikowano

kazdy orze jak moze najlepszy interes jak cos pourazowe lekko kuleje samo na wage wejdzie a dadza smieszne pieniadze bo wiedza ze i tak czlowiek sprzeda

Opublikowano
47 minut temu, bluecows1 napisał:

też myśle że nie jest to 100 czy 200 zł, zapłaci taki przewoźnik 7,3 netto za hfa (oczywiście uczciwie zważy) zawiezie na ubojnie i dostanie w tym czasie około 14 zł za O

z tym że taki byk wybój ma na 47-52% a nie daj Bóg jak mu zrobią P :D

dobrze myśle panowie pośrednicy ?

za nim zawieze byka do ubojni jak rolnik opasie to brakuje 50kg na samochodzie jest tyle naj-bane ze w buty ci sie naleje jak zbierasz cały dzień. 52% zeby sie wybił to musi byc w super mięsie hf. a jak na ubojni przestawia wage o 1% to jest po zarobku przewoznika mówimy o uczciwym przewozniku. Więc zeby mieć 300zł na byku to musisz sie modlic zeby cie nie oszukali na ubojni.

15 minut temu, kazik6 napisał:

kazdy orze jak moze najlepszy interes jak cos pourazowe lekko kuleje samo na wage wejdzie a dadza smieszne pieniadze bo wiedza ze i tak czlowiek sprzeda

Ja tam nie biore wogóle takich musi byc zdrowe i tyle w temacie .

Opublikowano
3 minuty temu, DariuszWięckowski napisał:

za nim zawieze byka do ubojni jak rolnik opasie to brakuje 50kg na samochodzie jest tyle naj-bane ze w buty ci sie naleje jak zbierasz cały dzień. 52% zeby sie wybił to musi byc w super mięsie hf. a jak na ubojni przestawia wage o 1% to jest po zarobku przewoznika mówimy o uczciwym przewozniku. Więc zeby mieć 300zł na byku to musisz sie modlic zeby cie nie oszukali na ubojni.

Co Ty z całym szacunkiem pier**lisz 52% super mięso???Średniak tak się wybija

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

Co Ty z całym szacunkiem pier**lisz 52% super mięso???Średniak tak się wybija

a co myslicie ze ubojnie uczciwie ci zrobia wybicie dla posrednika ? ha ha dobre.

zawoziłem setki LM z jednego kojca od jednego gospodarza wszyskie wazyły 750 kg róznica była miedzi nimi od 10 do 20kg było ich 10 ,  a wybicie było od 56 do 62% i co powiesz teraz?

Opublikowano
13 minut temu, DariuszWięckowski napisał:

to czyli potrącenia nie stosujesz i działasz charytatywnie bo tak to uznaje przy zarobku 100-200zł no bo sam twierdzisz 300zł to cud.

apropo  przy Twoim wcześniejszym wpisie i podanej cenie i wybiciu to nawet nie wyjdziesz na swoje i tracisz na kazdej sztuce.

Tylko weź pod uwagę wynik finansowy w drugą strone ile taki byk rośnie, ille zje, co zję i ile ciele kosztuje i Ty masz na dzień 100-200zł a ten co trzyma na średniej sztuce przy 700kg netto przy cenie 7,3zł/kg = 5110zł netto, i taki rolnik ma 7zł na DZIEŃ gdzie takiego byka trzeba jeszcze nakarmić i napoić .  i niech kazdy sam sobie odpowie jaka jest opłacalność na bydle opasowym przy tej niby super cenie w/w cena za hf , bo i mieszny niby lepiej  na końcu wychodzi ale koszta początkowe są wyższe.

NIE NARZEKAJ !! 

Opublikowano
1 minutę temu, bluecows1 napisał:

p.Więckowski

jeżeli super hf daje 52% wyboju to na czym zarobiłeś płacąc za niego 7,3 ?

nie dałem za niego 7.30 tylo 7zł. I odrazu Ci odpowiem na nastepna twoja mysl Waga. waga jest rolnika a jak nie ma to ogólna mi nie jest potrzebna opinia ze kilogramów brakowało rolnikowi na byku.

Opublikowano
1 minutę temu, janczar810 napisał:

to czyli potrącenia nie stosujesz i działasz charytatywnie bo tak to uznaje przy zarobku 100-200zł no bo sam twierdzisz 300zł to cud.

apropo  przy Twoim wcześniejszym wpisie i podanej cenie i wybiciu to nawet nie wyjdziesz na swoje i tracisz na kazdej sztuce.

Tylko weź pod uwagę wynik finansowy w drugą strone ile taki byk rośnie, ille zje, co zję i ile ciele kosztuje i Ty masz na dzień 100-200zł a ten co trzyma na średniej sztuce przy 700kg netto przy cenie 7,3zł/kg = 5110zł netto, i taki rolnik ma 7zł na DZIEŃ gdzie takiego byka trzeba jeszcze nakarmić i napoić .  i niech kazdy sam sobie odpowie jaka jest opłacalność na bydle opasowym przy tej niby super cenie w/w cena za hf , bo i mieszny niby lepiej  na końcu wychodzi ale koszta początkowe są wyższe.

NIE NARZEKAJ !! 

A czy ja ci  każe trzymać bydło? nie wez sie za handel proste.

Opublikowano

300zl zarobku na sztuce w jeden dzien to malo?nawet jak by zostalo 100zlx10 sztuk to daje1000 tys zl dziennie to na miecha 20tys czyli ja musze chodowac +-20bykow przez dwa lata na taki zysk 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, DariuszWięckowski napisał:

A czy ja ci  każe trzymać bydło? nie wez sie za handel proste.

biedolisz ze tak okarmią bydło ze łajno do butów sie nalewa i brakuje 50kg tylko zawsze są ,były i bedą potrącenia za okarmienia a czym nic nie wspominasz. A wynik finansowy zawsze wychodzi jeden. 

Ok sorry . odbiegamy od tematu.

a wiec po ile teraz byki. Także Was straszą obniżkami ?  rejon płn wlkp. PP/ PCT

Edytowane przez janczar810
Opublikowano

DariuszWieckowski

do jakiej ubojni wozisz ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v