Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/aktualnosci/rolnicy-z-woj-lodzkiego-nie-chcemy-byc-krolikiem-doswiadczalnym-w-walce-z-asf,75566.html - niezłe jaja, widać jak do tego problemu podchodzą nasi rządzący

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No bo świnie łatwiej wyłapać , a i ekologii nie będą tak protestować . Tak to jest , jak rolnik dla większości społeczeństwa jest postacią drugorzędną . Ciekawą opinię usłyszałem niedawno od gościa , który pośrednio też z rolników żyje ,a  w wolnych chwilach jest myśliwym . Stwierdził że nadmierna populacja dzików to głównie wina rolników , bo za dużo kukurydzy sieją , a i w innych uprawach też mają raj i dlatego tak się rozmnażają . Twierdził też że wybicie dzików to nie jest takie proste i zbyt wiele nie da .  No z takim podejściem , to najpierw padnie hodowla świń ,  a dopiero później za dziki się wezmą .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Gorzej jak padnie chodowla swin a dziki dalej beda sobie chodzic i robic straty bo w sumie to polska wiec wszystko mozliwe aby isc po najmniejszej lini oporu 

Spytaj tego gosci co najlepiej siac zeby dziki nie niszczyly 

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

No bo świnie łatwiej wyłapać , a i ekologii nie będą tak protestować . Tak to jest , jak rolnik dla większości społeczeństwa jest postacią drugorzędną . Ciekawą opinię usłyszałem niedawno od gościa , który pośrednio też z rolników żyje ,a  w wolnych chwilach jest myśliwym . Stwierdził że nadmierna populacja dzików to głównie wina rolników , bo za dużo kukurydzy sieją , a i w innych uprawach też mają raj i dlatego tak się rozmnażają . Twierdził też że wybicie dzików to nie jest takie proste i zbyt wiele nie da .  No z takim podejściem , to najpierw padnie hodowla świń ,  a dopiero później za dziki się wezmą .

Po dużej części w tym stwierdzeniu jest prawda,wraz ze wzrostem areału kukurydzy na ziarno nastąpił niekontrolowany wzrost populacji dzików,do tego dziwna polityka Lasów Państwowych,które w latach 2013-15 ograniczały limity dzików do odstrzelenia przynajmniej na naszym terenie

Opublikowano

Panowie to że świnek nie będzie to raczej pewne , ale pomyślcie co mogło by się stać ( hipotetycznie, w razie godziny W lub innej klęski żywiołowej ) , to do nas nie trzeba strzelać ,głodem nas wezmą i to już nie jest śmieszne .A co zaś tyczy się Rumuni to kolega  kiko 80 ma rację do mnie też doszły takie pogłoski jakoby w tym kraju powstawały ogromne chlewnie i z tego co wiem to wszystko tucz nakładniczy

Opublikowano (edytowane)

U nas rozjeb zakłady polskie teraz masz zakłady zagraniczne albo z kapitałem zagranicznym.i to oni dyktują cene opierajac sie na giełdzie niemieckiej.Jak niemiec podniesie cene  aby w pl nakupic swin drogich.Praccccccujac za granicą przywozili  swinie z okolic  poznania te auta ktore widziałem a syf zabierali do  pl.i niech nie pier. ze kupuja tam tanio  bo tanio to zabieraja  glowy slonine i inny s...aby wladowac w wendliny w pl

Edytowane przez kiko80
Opublikowano (edytowane)

w PL zostanie tylko tucz kontraktowy ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Moim zdaniem , za jakiś czas Ci co zostaną przy produkcji trzody to będzie im ie opłacać.

Niestety od kiedy pamiętam to są w dołki cenowe i górki .Tyczy się to zarówno trzody jak i jabłek ,porzeczek itp. .Taki już los niestety

Opublikowano
9 godzin temu, HIlary napisał:

Niestety od kiedy pamiętam to są w dołki cenowe i górki .Tyczy się to zarówno trzody jak i jabłek ,porzeczek itp. .Taki już los niestety

I dlatego każdy powinien trzymać się tego na czym się zna a nie przeskakiwać z kwiatka na kwiatek , przykładowo jak ziemniak drogi to idę o zakład że na drugi rok ziemniak będzie prawie darmo tyle go nasadzą i tak jest ze wszystkim czy to zboże ,  prosięta czy inny produkt   

Opublikowano

przed chwilą pojechały ostatnie w tym roku po 4.3+vat  - 10 gr w porównaniu do zeszłego tygodnia 

Opublikowano

Kuj-pom, powiat świecki, w przeliczeniu na wagę żywą wyszło 4,40+vat, średnia mięsność 58,04%. Oddane jednak przed spadkami, także przy następnej odstawie nie będzie już tak różowo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v