Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

waszym zdaniem jakie lepsze koła są przy przyczepie d 47 a czy d 47 b bo d 47 a ma koła wysokie a d 47b ma balonowe bo po polu do jazdy lepsze balonowe te małałe a po szosie i utwardzonych drogach lepsze podobno te wysokie przy balonówkach felgi pękają podobno jak się zastawy zrobi albo drzewa wiecej naładuje czekam na wasze opinie!!

Opublikowano (edytowane)

jak dla mnie to i na pole lepsza na wysokich miałem na niskich jak cegłe wozilismy to potrafiła nam na trasie trzy razy pęknąć. teraz i po polu idzie lżej chociaż w podwójnych butach nieźle się te wąskie wrzynają w ziemię ale ogólnie mam je od prawie 15jak nie wiecej lat a wczesniej balonówki i te oceniam za lepsze

Błędy!

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Ja mam dwie D 47 na kołach 8.25-20 i powiem że sprawują się bardzo dobrze, są przy tym bardziej uniwersalne bo można szarpnąć ją na przykład takim Starem a na balonówkach to 100 km z ciężarówką i bieżnika nie ma :)

Opublikowano

Ja też mam obie na tych wysokich i też uważam że są lepsze od balonowych. Bo wydaje mi sie że przyczepa lżej chodzi na tych i do transportu są lepsze, na pole też żadnego problemu nie widze. Lecz na mokrawej łące np. z balotami potrafią się wżynać. Balonówki tak jak dla mnie to tylko do kiszonki jak by były to by było lepiej bo te wysokie to sie bardzo w pryzme wbijają.

Opublikowano

fakt, że na drogach asfaltowych to balonówki potrafią pękać. Jednak w moim przypadku balonówki są o wiele lepsze bo mam łąki po których na ciękich nie dałoby sie jeździć, a przyczepa praktycznie służy mi do wożenia bel. Do innych celów to mam inne przyczepy :)

Opublikowano

a terz tak mysle a nawet przyczepy na balonówkach nie morzna ciągać cięzarówką bo to jest jako przyczepa rolnicza w tedy tak słyszłaem morze zle sie dowiedzialem ale mniejsza w to mam takie samo zdani jak wy poazdro dzieki za posty!!

Opublikowano

Niby nie można ciągać, ale to zależy od policjanta/krokodyla jeden się dop ... a drugi nawet nie zauważy ^_^ U mnie w gospodarstwie D 47 chodziła za Starem ponad 10 lat w trasy po Polsce i nie było że boli, ludzie tam gadali że niby łożyska inne itd. ale było okej :)

Opublikowano
waszym zdaniem jakie lepsze koła są przy przyczepie d47a czy d47b bo d47a ma koła wysokie a d 47b ma balonowe bo po polu do jazdy lepsze balonowe te małałe a po szosie i utwardzonych drogach lepsze podobno te wysokie przy balonówkach felgi pękają podobno jak się zastawy zrobi albo drzewa wiecej naładuje czekam na wasze opinie!!
małe sprostowanie

AUTOSAN D47A - cięzarowa, samochodówka Vmax=60km/h

AUTOSAN D47B - ciężarowa - rolnicza Vmax=30km/h (chyba)

takie jest założenie i jedną w drugą idzie zamienić.

więc D47B może mieć koła 825/20 :)

nie sugeruj się literką po cyfrach - nie zawsze odzwierciedlają one koła jakie są założone.

stryjek ma dwie D47 - obie pierwotnie rolnicze (oryginalnie na 825/20, później jedna przerejestrowana na samochodówkę a teraz znowu obie rolnicze - obie na 825/20 i to jest wg mnie najlepsze ogumienie do tej przyczepy

Zresztą D46 mamy też na 825/20 a "szóstkę" na dziewięćsetkach.

Jedynie rozrzutnik i jednoosiówkę mamy na balonówach :)

• AgroTeam
Opublikowano

Ja od zawsze miałem balonówki i jestem bardzo zadowolony. Przyczep używam wyłącznie rolniczo z ciągnikiem i w wywrotce opony wymieniłem po 23 latach a woziła po 5,5t przy ładowności 4t mam też jedną na kołach 20-tkach i jakoś w polu lepiej sprawdzają się balonowe. W transporcie fakt dają większe opory, tylko kto dziś wozi przyczepami?! Ja po raz pierwszy od 5 lat sam wywoziłem pszenicę bo nie chciało Mi się na szybko ładować patelni które podstawia skupujący, a nawozy od wielu wielu lat przywożą Mi pod dom. Więc wg Mnie do wożenia polowego lepsze są opony balonowe, mniej degradują glebę.

• AgroTeam
Opublikowano

A powiem Ci że szukałem takich kół nie tyle od stara co od GAZ-a 66 felgi są na 6 śrub i nie wiem czy przypadkiem nie taki sam rozstaw jak w d47 ale jakoś nie mogłem znaleźć felg więc temat umarł....

• Root Admin
Opublikowano

balony plus zetor z szybka skrzynią - w ciagu 2lat wymieniłem wszystkie 4 opony :) co tylko kawałeczek dalej przy pełnej predkości i opona z detka w strzępach, raz to felge rozwaliło. wczesniej w transporcie 3p czy mtztem takiej akcji nie było przez jakies 20lat

niestety wywrotka bedzie na takich chodzic, reszta przyczepy mam na 20 3.5 tonówki na 825, hl 6102 na 900 a ostatnia hlke 6011 to 1250 - zobaczymy jak one beda sie spisywać - wygladaja dosc pokaznie.

Teraz jak miałbym kupowac to raczej na 20 kołach

• Root Admin
Opublikowano

opony były takie standardowe balony, niestety one nie lubia prędkości 40km/h czy nawet ciut wiecej - ja już wiem ze z ta przyczepa nie mozna jezdzic w trase zbyt szybko - dla niej 30 to max co moze jechac

Opublikowano

Moim zdaniem tak zwane ''20'' są lepsze,przyczepy idą lżej natych kołach no i nie boją się ładunku w przeciwieństwie do 'balonówek'' :) które lubią wystrzeliwać.

Balonówki są dobre dla rolnika który przewozi nie zbyt wielkie ładunki , nie za szybko i dobrze napompowanymi kołami. :)

• Root Admin
Opublikowano

wiesz, ja na swoja 4tonówke sypie po 6 i ciut wiecej ton i jakos to jezdziło - pod jednym warunkiem - POWOLI, jak tylko złapie wiatr w zagle to nie wazne czy ma na sobie 500kg czy ma 3500 to i tak jest niemal pewne ze wystrzeli

• AgroTeam
Opublikowano

Jacek nie zgodzę się z Tobą że balonówki przy większej prędkości strzelają. 3P jedzie ok 30km/h i dopiero po 23 latach i ładowaniu ok 5,5t strzeliła jedna. A co do ciągania ciągnikiem z prędkością 40km/h to też można ale wtedy trzeba już się pokusić o zakup opony z indeksem prędkości 40 km/h LINK bo z tego co wiem to większość sprzedawanych u nas ma indeks jedynie do 30km/h więc przy przeładowaniu i większej prędkości grzeją się i pękają